DIRK SCHUEBEL: “REFORMA JUSTIŢIEI ASIGURĂ PARAFAREA ACORDULUI DE ASOCIERE”

Şeful Delegaţiei Uniunii Europene la Chişinău, Dirk Schuebel, este de părerea că, atît timp cît procesul de reformare a justiţiei din R.  Moldova va continua, nu există niciun obstacol privind parafarea Acordului de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător dintre Republica Moldova şi Uniunea Europeană, la Summitul de la Vilnius, transmite IPN.

Dirk Shcuebel a declarat în cadrul unei conferinţe de presă că mesajul Uniunii Europene este foarte clar că se vrea continuarea procesului de reformare a sectorului justiţiei. „Reforma justiţiei este elementul cheie în colaborare cu acţiunile de combatere a corupţiei. Noi vrem ca acest proces să continue pe parcursul mai multor luni pînă la Summitul de la Vilnius. Dacă vor exista semnale clare că procesul de reformare continuă şi va fi asigurat în continuare de guvernarea de la Chişinău, nu vor exista niciun fel de obstacole”, a menţionat oficialul european.

Dirk Schuebel a spus că Uniunea Europeană nu s-ar fi aventurat într-un proiect atît de ambiţios dacă nu ar crede în succesul acestuia. „Noi nu vrem să irosim fondurile noastre, vrem să vedem rezultate. Sectorul justiţiei este cel mai esențial dintre toate, care are nevoie de reformare, mai ales că este foarte strîns corelat cu celelate sectoare. Lupta împotriva corupţiei este cea mai mare problemă a Republicii Moldova şi nu vorbesc doar de domeniul justiţiei, dar de toate domeniile”, a specificat Schuebel.

Şeful Delegaţiei a subliniat că UE crede în succesul procesului de reformare a justiţiei, iar liderii politici de la Chişinău dau dovadă de un mare angajament.