DIRK SCHUEBEL, LA CEAS ANIVERSAR

Satisfacţiile marilor diplomaţi de carieră

Astăzi, Excelenţa Sa, domnul Dirk Schuebel, șef al Departamentului pentru țările Parteneriatului Estic din cadrul Serviciului European pentru Acțiune Externă, fost ambasador al Delegaţiei Uniunii Europene în Republica Moldova, îşi aniversează ziua de naştere.

Istoria europeană a R. Moldova din ultimii 4 ani a fost determinată fundamental de Dirk Schuebel. Şansele concrete ale ţării la summit-ul de la Vilnius din luna Noiembrie n-ar fi fost posibile fără contribuţia şi implicarea activă a domniei sale. Dirk Schuebel a venit la post, în R. Moldova, în Noiembrie 2009, atunci cînd ţara abia ieşise de sub dictatura comunistă şi din izolarea în care se afla în raport cu lumea civilizată a Occidentului.

Nici cel mai optimist moldovean sau european, politician sau om simplu, nu şi-ar fi putut imagina că R. Moldova de atunci, din 2009, va ajunge în stadiul actual – relaţii excelente cu întreg Occidentul, ajutor constant şi vital din partea Uniunii Europene, optimism şi certitudine cu privire la destinul european ireversibil al ţări, asistenţă şi încurajări directe din partea oficialilor occidentali, care, ca număr şi importanţă, au fost mai mulţi cei care au vizitat R. Moldova în ultimii 4 ani decît cei care au venit în ţară în vizite oficiale din 1991 şi pînă în 2009.  

Dirk Schuebel, însă, credem că a anticipat acest prezent încă de atunci. Domnia sa a venit aici cu o misiune diplomatică pe care a ştiut să şi-o îndeplinească punct cu punct, cu succes şi... nemţeşte! Cred că sunt foarte puţini acei moldoveni care înţeleg cît de mult datorează R. Moldova diplomatului Dirk Schuebel. „Datorează”... un fel de a spune, stilistic vorbind, dar moral..., da, R. Moldova îi este datoare diplomatului Dirk Schuebel pentru că tot ce a făcut pentru această ţară a fost ca şi cum ar fi activat în interesul naţional al propriei patrii! Credem că aceasta este şi marea satisfacţie a marilor diplomaţi de carieră!

Mulţumim, Excelenţă! La Mulţi Ani!