Dirk Schuebel: “Anul 2013 poate fi unul de succes pentru R. Moldova”

Republica Moldova a obţinut progrese considerabile în anul 2012 pe calea integrării europene, dar mai rămîn încă multe lucruri de realizat. Afirmaţia a fost făcută, pe 21 martie, de Dirk Schuebel, şeful Delegaţiei Uniunii Europene la Chişinău, într-o conferinţă de presă dedicată Raportului de Progres al R. Moldova în cadrul Politicii Europene de Vecinătate pe anul trecut, care a fost prezentat, pe 20 martie, la Bruxelles.

Schuebel a menţionat că Raportul este unul pozitiv şi relevă faptul că în anul 2012 dialogul politic Moldova – UE a continuat să se intensifice, iar negocierile pe marginea Acordului de Asociere au înregistrat un progres semnificativ. Ambasadorul a remarcat că Moldova a implementat majoritatea recomandărilor din precedentul Raport de Progres. Cu toate acestea însă, mai sînt necesare îmbunătăţiri, în special în ceea ce ţine de lupta împotriva corupţiei şi reformele în sistemul de justiţie şi de aplicare a legii.

Schuebel a spus că anul 2013 în general şi în special Summit-ul Parteneriatului Estic de la Vilnius va fi un succes pentru R. Moldova, chiar dacă Acordul de Asociere cu UE nu va fi semnat. „Nici o ţară nu a reuşit să negocieze atît de rapid un Acord de Asociere cu UE. Finalizarea negocierilor în următoarele cîteva luni deja va fi un succes enorm pentru RM şi noi facem tot ce ne stă în puteri ca acest document să fie semnat şi să intre în vigoare cît mai curînd posibil”, a relevat Dirk Schuebel. Totodată, şeful Delegaţiei UE la Chişinău şi-a exprimat speranţa că foarte curînd în Legislativul R. Moldova va fi creată o majoritate, ceea ce va permite instaurarea unei stabilităţi în ţară şi continuarea reformelor iniţiate.

Moldpres