Directorul regional al OMS, dr. Hans Kluge, a comunicat ca in Europa o persoană moare de COVID la fiecare 17 secunde

Directorul regional al OMS, Dr. Hans Kluge, a declarat, Joi, că cele 53 de ţări care alcătuiesc regiunea europeană a OMS au înregistrat peste 15,7 milioane de cazuri de Covid-19 – inclusiv 4 milioane doar în această lună – şi aproape 355.000 de decese. „În Europa, o persoană moare la fiecare 17 secunde”, a spus acesta, informează The Guardian, potrivit Mediafax.

Peste 80% dintre ţări au raportat rate de incidenţă la 14 zile mai mari de 100 de cazuri la 100.000 de oameni, a spus Kluge, iar o treime dintre țări, rate foarte mari de peste 700 la 100.000 de oameni.

„Ca rezultat, observăm semnale în creştere legate de sistemele de sănătate copleşite”, a spus directorul regional al OMS, menţionînd că secţiile de terapie intensivă din Franţa funcţionează la o capacitate de 95% de mai mult de 10 zile, iar cele din Elveţia sunt la capacitate maximă.

Kluge a declarat că măsurile mai stricte introduse de Guverne încep să aibă rezultate, noile cazuri săptămînale scăzînd de la peste 2 milioane săptămîna precedentă la aproximativ 1,8 milioane săptămîna trecută. „Este un semnal mic, dar totuşi este un semnal”, a spus el.

Ştirile recente privind eficacitatea vaccinurilor Covid-19 au reprezentat, de asemenea, „o mare speranţă în războiul împotriva acestui virus”, a spus Kluge, la fel ca şi evoluţiile recente în diagnosticarea rapidă sau testele antigen.

El a spus că OMS crede încă că o carantină strictă ar trebui să fie o ultimă soluţie din cauza „daunelor colaterale semnificative”, inclusiv problemele de sănătate mintală, abuzul de substanţe şi violenţa în familie, şi a spus că dacă utilizarea măștilor atinge 95% nu va fi necesară o carantină.

Privind spre sfîrşitul anului, Kluge a spus că Crăciunul va fi cu siguranţă diferit, „dar asta nu înseamnă că nu poate fi vesel”. El a remarcat succesul recentului Ramadan şi Diwali desfăşurate la distanţă şi online şi a spus că soluţii similare ar putea şi ar trebui găsite pentru Crăciun.