DIRECTORUL LICEULUI „LUCIAN BLAGA” DE LA TIRASPOL SE AŞTEAPTĂ LA NOI PROVOCĂRI

Directorul Liceului Teoretic „Lucian Blaga” din Tiraspol, Ion Ioncev, se aşteaptă la noi provocări din partea administraţiei de la Tiraspol, după ce joi, 12 decembrie, nu s-a prezentat la audieri la aşa-zisa inspecţie de stat de la Tiraspol, în legătură cu o petiţie în care sînt reclamate reţineri de salariu şi presiuni din partea conducerii liceului asupra colectivului profesoral.

Ion Ioncev a declarat pentru IPN, că miercuri, 11 decembrie, a avut o întrevedere cu viceministrul educaţiei, Liliana Nicolaescu-Onofrei, şi cu vicepremierul pentru reintegrare, Eugen Carpov. Drept urmare, autorităţile de la Chişinău au expediat o scrisoare autorităţilor de la Tiraspol şi reprezentanţilor formatului de negocieri „5+2” în soluţionarea problemei transnistrene, în care se menţionează că directorul Liceului „Lucian Blaga” nu este obligat şi nu se va prezenta la audieri.

„Liceul „Lucian Blaga” din Tiraspol este în subordinea Ministerului Educaţiei Republicii Moldova şi mă supun nemijlocit Ministerului Educaţiei. Ne aşteptăm la orice din partea autorităţilor de la Tiraspol pentru că nu m-am prezentat la audieri. Într-un spaţiu necontrolat şi nerecunoscut de nimeni, poţi să te aştepţi la orice”, a spus directorul liceului.

Potrivit lui Ion Ioncev, profesoara care se presupune că ar fi depus plîngerea a sesizat Procuratura din stînga Nistrului menţionînd că nu este, de fapt, autoarea scrisorii şi semnătura nu-i aparţine.

Pe 5 decembrie, mai mulţi reprezentanţi ai forţelor de ordine din stînga Nistrului au descins la sediul Liceului Teoretic „Lucian Blaga”, l-au audiat pe directorul instituţiei şi au percheziţionat mai multe cabinete. Procurorii i-au cerut directorului să prezinte mai multe documente legate de activitatea liceului, însă acesta a refuzat. Înainte să plece, procurorii şi-au notat toate adresele de domiciliu ale colectivului.

În regiunea transnistreană sînt 8 licee cu predare în limba romînă pe baza grafiei latine. Forţele de ordine transnistrene au descins de mai multe ori în acestea, interzicîndu-le colectivelor să arboreze drapelul de stat al Republicii Moldova sau să intoneze imnul de stat la careurile de început şi sfîrşit de an.

Sursa: IPN