DIRECTORUL ADJUNCT AL CNAMUP A FOST RETINUT IN DOSARUL AMBULANTELOR

Directorul adjunct al Centrului Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească (CNAMUP) a fost reținut în dosarul ambulanțelor, după ce în dimineața zilei de vineri, 11 octombrie, ofițerii și procurorii anticorupție au efectuat mai multe percheziții în acest caz.

Mai exact, Centrul Național Anticorupție (CNA) și procurorii anticorupție cercetează modul în care au fost organizate licitațiile privind procurarea ambulanțelor, precum și presupusa favorizare a unor agenți economici. Potrivit materialelor cauzei, factorii de decizie din cadrul CNAMUP ar fi dat prioritate unui agent economic, chiar dacă acesta nu ar fi fost eligibil pentru licitația menționată, iar după semnarea contractului nu și-ar fi onorat pe deplin obligațiunile.

CNA a anunțat că anchetatorii examinează implicarea actualului director al CNAMUP și a unuia dintre adjuncții acestuia în returnarea către agentul economic cîștigător a unei sume de peste două milioane de lei. Acești bani ar fi constituit penalitățile, aplicate companiei pentru multiplele nereguli, admise în procesul de executare a contractului, dar care nu au mai rămas în conturi pentru că, în urma unei indicații, ar fi fost restituiți. Conform anchetatorilor, această sumă constituie prejudiciul cauzat statului în urma achiziționării ambulanțelor.

Reținerea a avut loc după ce în ultimele zile, persoane publice și reprezentanți ai unor agenți economici au fost audiați în cadrul unei cauze, pornite pe faptul abuzului de serviciu, comis de factori de decizie de la CNAMUP. Cei vizați au fost citați pentru a oferi explicații pe marginea presupuselor ilegalități, admise în cadrul organizării achizițiilor publice privind cumpărarea a 69 de ambulanțe.