DIPLOMATUL UNEI SUPERPUTERI ECONOMICE, AL UNEI ŢĂRI CARE PREŢUIEŞTE MUNCA

Confesiunile cordiale ale Excelenţei Sale, dl Matthias Meyer, ambasadorul Germaniei, într-un interviu cu Alexei Lungu pentru Publika Tv

• Ne bucurăm împreună cu dumneavoastră că Moldova va putea parafa, în curînd, la Vilnius, atît Acordul de Asociere, cît şi Acordul de Liber Schimb cu UE. Summit-ul va reprezenta începutul unui proces care ne va apropia la toate nivelurile, nu doar în domeniul comercial, ci şi în multe altele. Guvernul moldovean şi-a propus acest obiectiv deja de cîţiva ani, şi noi îl sprijinim cu fermitate, deoarece considerăm aceasta o şansă importantă pentru modernizarea societăţii dvs.

Doresc cu această ocazie să elimin o neînţelegere. Aud deseori oamenii afirmînd aici că aceşti paşi ar trebui înfăptuiţi pentru noi, pentru europeni. Nu este aşa. Noi considerăm, că aceasta este o chestiune de care aveţi nevoie dumneavoastră. Dacă veţi avea o astfel de abordare, atunci veţi putea realiza numeroasele obligaţii pe care vi le-aţi asumat. Nu doar pentru dumneavoastră, ci şi pentru noi.

• Aşteptările moldovenilor în ceea ce priveşte schimbarea imediată a realităţilor după parafarea ambelor acorduri nu ar trebui să fie prea mari. Asocierea şi comerţul liber se află la începutul proceselor care ar trebui să producă o schimbare a condiţiilor din societate pe termen mediu şi lung. Dumneavoastră veţi putea culege cu toţii roadele acestei munci, este însă necesar să conştientizaţi că progresele depind în cea mai mare parte de dumneavoastră. Dumneavoastră, toţi locuitorii Moldovei, trebuie să aveţi grijă ca toate responsabilităţile asumate să fie îndeplinite, să munciţi la implementarea obligaţiilor.

Trenul spre Europa se va mişca doar dacă dumneavoastră cu toţii veţi participa cu energia necesară. Noi, germanii, europenii, sîntem de partea dumneavoastră, dorim să vă ajutăm atît financiar, cît şi cu personal. Munca, însă, trebuie făcută de către cetăţenii de aici, de către dumneavoastră înşivă, şi sîntem de părerea că puteţi fi optimişti. Puteţi avea încredere în noi, puteţi fi siguri că împreună vom duce la capăt această sarcină. Şi noi germanii, spre exemplu, după cel de-Al Doilea Război Mondial, am avut o situaţie foarte dificilă. Economia noastră era distrusă în întregime, însă noi am reuşit datorită ajutorului prietenilor noştri şi propriului aport să edificăm această economie. Cred că a fost o atitudine de care trebuie să daţi dovadă şi dumneavoastră aici, în Moldova.

Modernizarea este un proces global, un proces important la finele căruia veţi obţine lucruri bune. Şi doresc să vă amintesc să vă gîndiţi şi la generaţiile ulterioare, nu doar la sine. Toţi moldovenii trebuie să contribuie la reuşita acestui proces.

• Consider că liberalizarea regimului de vize poate fi finalizată anul viitor. Ştiu că raportul de succes necesar pentru aceasta va fi apreciat pozitiv de către Comisia Europeană în Noiembrie. Aceasta înseamnă că şansa ca liberalizarea regimului de vize să devină realitate pe parcursul anului viitor este foarte mare. Şi pot să vă spun că noi, germanii, ne vom implica cu fermitate pentru ca, începînd cu anul viitor, moldovenii să poată călători fără viză în UE.

• Noi, germanii, vom face tot ce ne va sta în puteri pentru menţinerea stabilităţii din ţara dumneavoastră, pentru prosperitatea ei şi vom avea grijă ca, prin mijloacele pe care le punem noi la dispoziţie, dar şi prin intermediul fondurilor europene, să puteţi beneficia în continuare de sprijin. Datorită vizitei cancelarului Angela Merkel, a fost majorat de trei ori volumul alocat cooperării pentru dezvoltare. Vom susţine domenii importante ce vizează infrastructura ţării, am investit, de exemplu, în domeniul aprovizionării cu apă potabilă a localităţilor rurale, instruire profesională. O bună parte a mijloacelor a fost utilizată pentru conservarea energiei. Consider că puteţi fi foarte mulţumiţi de cele trei milioane de euro oferite în acest an pentru domeniul sănătăţii şi puteţi fi siguri că aceste mijloace vor putea fi utilizate cît mai curînd în mod practic. Deci avem o calitate bună a relaţiilor noastre, văd şi pentru viitor o dezvoltare pozitivă.

• În ceea ce priveşte Rusia, cred că reacţiile ce pot fi auzite acolo nu trebuie să fie subestimate, dar nici supraapreciate. Fiecare ţară reprezintă, desigur, interesele sale. Acest lucru îl face şi Rusia. Fiind german, pot doar să spun foarte clar că asocierea şi comerţul liber nu sînt îndreptate împotriva Rusiei. Republica Moldova poate să continue relaţiile sale economice cu Rusia, poate chiar şi să le extindă dincolo de aceste două acorduri. Schimbul de mărfuri cu UE, care va creşte acum, nu va periclita cîtuşi de puţin schimbul de mărfuri cu Rusia.

Pot să vă asigur că situaţia în care vă aflaţi a luat o turnură foarte bună. Deoarece puteţi coopera atît cu Estul, cît şi cu Vestul, aceasta fiind cea mai convenabilă situaţie pe care o poate avea Moldova. Consider că nu trebuie să fie cuiva teamă de Rusia. Noi, germanii, întreţinem relaţii economice minunate cu Rusia, fiind membru al UE. Dumneavoastră, avînd doar statut de membru asociat al UE, de ce ar trebui Moldova să fie într-o poziţie mai dezavantajoasă? Nu pot înţelege acest lucru. Este important ca întreaga populaţie de la dumneavoastră să susţină acest dialog cu Rusia, astfel încît să se ajungă la soluţii în interes naţional.

• Sînt de părerea că în soluţionarea conflictului transnistrean trebuie să se dea dovadă de multă răbdare. În viitorul apropiat nu vor fi soluţii, cred însă că este important să fie luate în serios poziţiile ambelor părţi. În pofida faptului că toate posibilităţile actuale nu sînt prea concrete, pot apărea pe neaşteptate soluţii. Cunoaştem acest lucru din propria istorie.

• Noi germanii avem o colaborare strînsă cu partenerii formatului de negocieri 5+2, susţinem Moldova şi, după cum aţi aflat deja, cu siguranţă, săptămîna viitoare în Germania la Landshut va loc o nouă întîlnire între părţile aflate în conflict.

Ne dorim să contribuim la sporirea în continuare a încrederii între părţi, la o ameliorare în general a atmosferei. Deci şi aici nu aş vedea lucrurile doar în negru, ci aş considera toate posibilităţile realizabile.

• Mesajul meu către studenţi: Rămîneţi aici, contribuiţi la prosperarea ţării! Desigur, învăţaţi din contactele în străinătate, din contactele cu europenii, este important să aveţi aceste cunoştinţe. Voi sînteţi responsabili de dezvoltarea ţării, ar trebui să rămîneţi aici, să sprijiniţi ţara. Vom susţine acest lucru cu fermitate, vom oferi burse, însă ne dorim desigur ca cunoştinţele acumulate să le utilizaţi aici, în ţara dumneavoastră.

• Am următorul mesaj pentru moldoveni: Sînteţi pe calea cea dreaptă. Puteţi avea încredere în noi, europenii. Soluţiile pot fi găsite doar dacă există încredere reciprocă, nu prin exercitare de presiuni. Dacă voi consideraţi altfel, veniţi la noi să discutăm. Noi vă spunem: Nimic nu este bătut în cuie! Totul poate fi discutat. Important este însă ca dumneavoastră să puneţi umărul cu toţii la soluţionarea acestor probleme ce vă apasă, să nu existe grupuri în societate care încearcă să se evidenţieze pe seama altora. Dezideratul naţional pentru dumneavoastră este parcursul european. Noi, germanii, vă vom susţine în această cale. Vă pot spune, de altfel, că aici voi rămîne ambasadorul dumneavoastră şi că mă voi conduce după principiul să pot obţine tot ce este mai bun pentru dumneavoastră şi ţara de aici.