DIPLOMAŢIE ŞI POLITICĂ

Igor Corman a avut o întrevedere cu Ambasadorul SUA în Republica Moldova

Preşedintele Parlamentului Igor Corman a avut , ieri, o întrevedere cu Ambasadorul Extraordinar şi Plenipotenţiar al Statelor Unite ale Americii în Republica Moldova, William Henry Moser.

Discuţiile au vizat aspecte referitoare la implementarea agendei de reforme şi perspectivele Summit-ului de la Vilnius în realizarea obiectivului de integrare europeană.

În context, Igor Corman s-a referit la şedinţa comună a Parlamentului şi Guvernului Republicii Moldova, în cadrul căreia au fost stabilite priorităţile legislative pentru sesiunea de toamnă a Parlamentului în vederea consolidării procesului de armonizare a legislaţiei naţionale cu cea europeană.

De asemenea, interlocutorii au făcut un schimb de opinii pe marginea situaţiei în care se află vinificatorii şi producătorii de fructe şi legume din Republica Moldova în contextul impunerii restricţiilor din partea Federaţiei Ruse. Preşedintele Parlamentului a subliniat importanţa promovării mai multor iniţiative legislative pentru susţinerea procesului de modernizare a agriculturii din Republica Moldova, consolidarea competitivităţii sectorului agroalimentar şi facilitarea accesului pe piaţă pentru agricultori. William Henry Moser şi-a exprimat speranţa că situaţia se va clarifica, deoarece calitatea vinurilor moldoveneşti a crescut în ultimii ani.

Totodată, ambasadorul SUA a apreciat progresele înregistrate de Republica Moldova în implementarea Planului de acţiuni pentru liberalizarea regimului de vize. În această ordine de idei, William Henry Moser a încurajat autorităţile de la Chişinău să continue reformele pentru ca instituţiile statului să devină cu adevărat transparente şi eficiente. De asemenea, Ambasadorul a menţionat importanţa rezultatelor înregistrate în combaterea  corupţiei şi a armonizării legislaţiei naţionale la normele europene.

William Henry Moser a făcut şi o trecere în revistă a activităţilor desfăşurate prin intermediul Corporaţiei Provocările Mileniului cu scopul de a contribui la creşterea economică şi reducerea sărăciei în ţara noastră. Este vorba despre investiţiile din perioada 2010-2015 în tranziţia la agricultura performantă şi îmbunătăţirea infrastructurii drumurilor de la noi din ţară.

Sursa: Moldpres