Dioxidul de carbon a atins cel mai ridicat nivel din toate timpurile

Nivelul de dioxid de carbon din atmosferă a ajuns la cote alarmante anul trecut, potrivit unui raport al World Meteorological Organization.

Raportul dat publicităţii confirmă predicţiile din trecut, arătînd că nivelul de dioxid de carbon din atmosferă a crescut vertiginos în 2016, ajungînd la cele mai mari valori din ultimii 800.000 de ani.Se pare că  nivelul de dioxid de carbon din atmosferă a atins valori aşa de mari din cauza curentului El Nino şi al activităţilor umane. Nivelul de dioxid de carbon actual este cu 145% (403,3 ppm) mai mare decît cel din epoca pre-industrială (280 ppm) , scrie playtech.ro.

”Legile fizicii ne arată că vom avea de-a face cu o climă mult mai fierbinte şi mai extremă în viitor”, spune secretarul general al WMO, Petteri Taalas.

Conform raportului, creşterea nivelului de dioxid de carbon din atmosferă din ultimii 70 ani este de 100 de ori mai mare decît la finalul ultimei ere glaciare. În plus, 2016 a fost cel mai cald an din 1880 încoace, cînd măsurătorile moderne au fost făcute pentru prima dată. ”Cifrele nu mint. Emitem în continuare mult prea mult dioxid de carbon şi alte gaze de seră, iar procesul trebuie inversat”, spune Erik Solheim, liderul departamentului pentru mediu din cadrul ONU.