DIN SCUTECELE PARLAMENTULUI, CANDU SCINCESTE CU JALE…

Compania Kroll, angajată ca moldovenii să nu ştie că guvernanţii sînt implicaţi

Se ştie că cel de-al doilea raport al companiei „Kroll” privind furtul din sistemul bancar moldovenesc ar putea fi remis Băncii Naţionale a Moldovei (BNM) pînă la sfîrşitul lunii Mai. Despre acest lucru a gîngurit Andrian Candu, preşedintele Parlamentului, în cadrul unei conferinţe de presă online. 

Înfăşat fiind în scutecele Parlamentului, Candu ne informează, fără candoare, că cel de-al doilea raport al companiei Kroll cuprinde „localizarea şi arestarea activelor de peste hotare”. Din aceste considerente, bebeluşul parlamentar, cu sintaxa lui proprie, crede că publicarea documentului înainte de timp ar putea prejudicia procedura de recuperare a activelor.

„Trebuie să înţelegem că, dacă Raportul Kroll I a fost într-o fază de documentare, Raportul II prevede clar identificarea beneficiarilor şi activelor. Kroll-ul spune în felul următor. Este foarte important ca să fie sincronizat momentul în care se dă Raportul Kroll II şi, eventual, publicat Raportul Kroll II, cu momentul în care sînt arestate activele. Să nu creăm aşa o situaţie că noi facem public Raportul Kroll II, fără să ne asigurăm, fără să punem sechestru pe active, iar astfel activele să dispară în alte jurisdicţii, să fie vîndute sau să nu avem posibilitatea să le recuperăm”, ne înştiinţează Andrian Candu.

Ca şi procesul lui Vlad Filat, Raportul Kroll II este unul de interes public, naţional, la care trebuie să aibă acces, în primul rînd, tocmai cei prejudiciaţi, cetăţenii, nicidecum doar guvernanţii care au „arbitrat” furtul miliardului. Prin declaraţia sa, Candu ne demonstrează, iarăşi, că este un bebeluş politic ascultător faţă de tăicuţul lui politic. Fără să şi-o dorească, el ne spune clar că la Raportul Kroll II vor avea acces doar cei implicaţi, nu şi publicul larg, cetăţenii furaţi şi obligaţi ca tot ei să plătească ceea ce au jefuit, în final, guvernanţii.

Candu „se teme” că prin publicarea acestui Raport, în care figurează identitatea beneficiarilor şi activelor, „poate fi periclitată recuperarea banilor furaţi”. Dumnezeule, cîtă „încredere” are Candu în „prostia colectivă a moldovenilor”! În primul rînd, nici nu era nevoie de compania Kroll pentru aşa ceva, căci actualii guvernanţi ştiu prea bine cine este implicat în acest jaf de mari proporţii. Angajarea companiei Kroll a fost o strategie diversionistă menită să-i convingă pe moldoveni că guvernanţii habar nu au cine a furat miliardul şi sînt şi ei la fel de curioşi, ca toţi ceilalţi, să afle. Icoana bizantină Iurie Leancă ştie bine acest lucru!

În acest context vă propunem un exerciţiu de logică elementar! Guvernanţii au angajat compania Kroll ca să-i identifice pe autorii furtului miliardului şi să-l recupereze. Asta înseamnă certitudini de angajator la cel mai înalt nivel de Stat, nu? Atunci de ce guvernanţii au pus recuperarea acestui furt pe seama cetăţenilor?

Şi de ce l-au băgat la închisoare pe Filat înainte de publicarea raportului Kroll II? Doar ei nu ştiu cine a furat miliardul! Ei, guvernanţii, ştiu prea bine cine au fost cei implicaţi în furtul miliardului. Îl judecă pe Filat cu uşile închise, simulează judecarea lui Ilan Shor, direct implicat, dar îl lasă în libertate pe Dorin Drăguţanu, fostul guvernator al BNM, fără de care nu era posibil aşa ceva, dar şi pe ex-premierul Iurie Leancă. Un fel de judecăţi-nejudecăţi pe lîngă Kroll!

Secretizarea Raportului Kroll II anunţată de Candu poate să scoată în evidenţă foarte multe aspecte neplăcute ale protecţiei oferite de către actualii guvernanţi unor făptaşi. Este suficient să ne amintim de paradoxul prin care Shor, care figurează în Raportul Kroll I este menajat judiciar „doar pentru că l-a denunţat pe Filat, că i-ar fi oferit nişte cadouri, fără însă ca fostul premier să figureze în Raport ca beneficiar. Acelaşi Shor, potrivit raportului Kroll I, l-a „cooptat” într-o schemă beneficiară chiar şi pe ex-preşedintele Petru Lucinschi.

Crede cineva că Shor şi toţi ceilalţi s-ar fi implicat în furtul miliardului fără o protecţie juridică şi de Stat garantată? Guvernanţii au avut nevoie de compania Kroll ca să se acopere, căci, în final, Filat, Shor şi alţii sînt nişte firimituri de care clasa politică moldovenească ciuguleşte tocmai de 25 de ani!

Mihai CONŢIU