DIN NEPASARE, AUTORITATILE VOR SA PROVOACE CONFRUNTARI SINGEROASE IN PIATA

Nu vă fie frică, Plahotniuc tot pică!

Autor: Mihai CONŢIU

Ţara este în fierbere. Orice moldovean trebuie să înţeleagă bine că viitorul ţării se decide acum, în Piaţa Marii Adunări Naţionale. Este singurul eveniment major de care trebuie să fie preocupată întreaga populaţie a Republicii Moldova. Acest lucru, însă, în aparenţă, se pare că autorităţile statului nu îl conştientizează. În realitate, guvernanţii ştiu prea bine că protestatarii Platformei DA au dreptate, numai că interesele de clan mafiotic de stat au prioritate pentru aceştia. Nu întîmplător liderii protestatarilor au solicitat, Miercuri, 9 Septembrie, o întrevedere cu liderii partidelor de la guvernare la care să participe şi Vladimir Plahotniuc, stăpînul absolut al Republicii Moldova.

Ei, liderii Platformei DA, ştiu prea bine că Marian Lupu, preşedintele PD, este o marionetă a oligarhului, că ghiujul pescar Mihai Ghimpu, preşedintele PL, este slugoiul politico-economic necondiţionat al oligarhului, iar Vlad Filat a fost decapitat politic de acelaşi Plahotniuc, în complicitate cu Ghimpu, din clipa în care s-a decis demiterea sa din fruntea Guvernului şi blocarea parcursului proeuropean al ţării. În fond, actualii guvernanţi şi-ar putea salva oarecum pielea dacă s-ar lepăda de Satan, de Plahotniuc, şi ar recunoaşte că sînt sub dominaţia lui. De aceea nu merg lucrurile, pentru că toţi se află sub „anteriul” lui Plahotniuc.

Dacă l-ar denunţa pe oligarh, guvernanţii ar avea simpatia protestatarilor, ar putea chiar demisiona decent, dar ar avea de partea lor Legea şi instituţiile de forţă ale statului. Asta-i nuanţa de esenţă: să fie judecaţi de o justiţie liberă, nu de justiţia lui Plahotniuc. Dacă preşedintele Nicolae Timofti şi premierul Valeriu Streleţ l-ar denunţa pe Plahotniuc, atunci întreaga armată de procurori şi judecători subordonaţi oligarhului şi-ar asuma altfel independenţa, ar simţi că au susţinere legală la cel mai înalt nivel şi şi-ar face mea culpa. Dacă nu fac nimic din toate acestea, înseamnă că toţi sînt şantajaţi sau şantajabili crunt de către Plahotniuc!

Preşedintele Timofti, crezînd că astfel îşi salvează pielea, a desecretizat o serie de documente spre a demonstra că ştia, că era informat de tot ceea ce se întîmplă în ţară. De fapt, ne aflăm în faţa unor constatări şi sesizări ale şefului statului sau decizii ale Consiliului Suprem de Securitate, care ne demonstrează că preşedintele Timofti nu este responsabil pînă la capăt, că, de fapt, nu fost preocupat şi de rezolvarea finală a problemelor grave constatate şi solicitate de domnia sa spre a fi soluţionate.

Ieri, în premieră, liderii Platformei DA au avut o întrevedere cu premierul Streleţ. Un fel de „hai să ne haidem”! Streleţ ne-a demonstrat că este captivul SISTEMULUI. El şi partidul pe care-l reprezintă, ar fi devenit eroii zilei dacă se recunoştea că statul se află în captivitatea lui Plahotniuc, dar nu, aşa cum a spus-o Streleţ, că are rezerve faţă de această chestiune.

Autorităţile statului, asupra cărora tronează artificial şi preşedintele Timofti, au ajuns în situaţia penibilă în care fac apel la Constituţie în faţa revendicărilor protestatarilor. De acord, dar unde a fost Constituţia atunci cînd şeful statului a fost ales în mod fraudulos, cînd liderii alianţei de guvernare şi-au împărţit, ca la talcioc, tocmai acele funcţii sau instituţii ale statului care nu trebuia să fie subordonate politic? Unde a fost Constituţia atunci cînd au furat statul şi şi-au împărţit între ei ţara atunci, cînd europenii şi americanii le sugerau să respecte principiile statului de drept, normele democratice europene şi aceeaşi Constituţie invocată de ei acum? În timp ce noi, animaţi de principii europene, îi susţineam să ajungă la Putere ca statul să nu cadă în captivitatea Stîngii, ei, în acelaşi timp, au furat miliardul de Euro şi au dus ţara în captivitatea deplină a oligarhului Plahotniuc. Nu au dreptate cei de la Platforma DA cînd cer ţara înapoi; să fie restituită moldovenilor de sub stăpînirea lui Plahotniuc şi a slugilor sale?

Ce mai mîrşavă motivaţie la care recurg autorităţile statului atunci cînd se pune problema alegerilor anticipate este aceea că există „pericolul venirii Stîngii la Putere”. Dar ei cu ce sînt mai buni decît Stînga? Doar vedem bine că au furat, au compromis şi au distrus statul de zeci de ori mai mult decît orice altă guvernare.

Totodată, premierul Streleţ, ca să deturneze sensul şi finalitatea protestelor Platformei DA, spune că aproape toate doleanţele protestatarilor „nu sînt de competenţa Guvernului”, că ar fi solicitări mai mult de ordin politic şi că există riscul unei crize economice din cauza manifestaţiilor de protest. Atunci care sînt competenţele Guvernului? Cît priveşte politizarea solicitărilor, trebuie să înţelegem foarte bine că întotdeauna o situaţie socială şi economică dezastruoasă se transformă automat în mesaj politic, iar asta pentru că politicienii sînt cei care conduc ţara, nu fermierii, medicii sau profesorii. În plus, totul este politică, chiar şi un act sexual ordinar, dar şi viaţa, în general.

Protestele Platformei DA sînt un potenţial risc de provocare a unei crize economice? Să fim serioşi! Republica Moldova s-a născut în criză economică şi trăieşte permanent în aceeaşi criză. Şi în Grecia este criză economică mult mai cumplită decît în Moldova, dar europenii, prinşi în captivitatea propriilor principii, n-au avut încotro şi au acceptat desfăşurarea alegerilor anticipate pe fondul acestei crize economice devastatoare. Moldova este un butic în comparaţie cu Grecia, atunci de ce să existe spaimă de alegerile anticipat?

Aşa cum spuneam, întrevederea reprezentanţilor Platformei DA cu premierul Streleţ a fost un fel de „hai să ne haidem”; ne-a lăsat senzaţia că premierul le-ar fi făcut o concesie protestatarilor „acceptînd” această întrevedere şi ne-a confirmat faptul că „s-au întîlnit ca să se întîlnească”, iar protestatari sînt şi mai motivaţi să-şi continue acţiunile contestatare.

În paralel, diplomaţia americană susţine dreptul moldovenilor de a protesta paşnic, aşa cum se întîmplă în orice ţară civilizată. Guvernul SUA îi îndemnă pe guvernanţii moldoveni să execute urgent reformele necesare, cum ar fi intensificarea luptei eforturilor anticorupţie în beneficiul ţării şi al moldovenilor care au votat pentru un viitor civilizat şi prosper în contextul integrării europene. Nu asta vor şi cei de la Platforma DA?

Pînă atunci, nu vă fie frică, Plahotniuc tot pică!

02.04.24 - 12:28
03.04.24 - 13:42
03.04.24 - 13:44
01.04.24 - 12:39
01.04.24 - 12:46
05.04.24 - 19:01
05.04.24 - 17:10
05.04.24 - 17:10
07.04.24 - 00:04
06.04.24 - 13:48
07.04.24 - 00:09
05.04.24 - 17:07
06.04.24 - 13:46
09.04.24 - 12:16
09.04.24 - 12:15