DIN AGENDA PARLAMENTULUI

Președintele Parlamentul Zinaida Greceanîi a avut astăzi o întrevedere cu conducerea Confederației Naționale a Patronatului din Moldova.

Părțile au discutat despre problemele stringente din economie și au făcut schimb de opinii privind soluțiile optime pentru asigurarea dezvoltării țării.

Președintele Parlamentului a optat pentru o colaborare eficientă între partenerii de dezvoltare și autorități, menționînd importanța unui dialog constructiv și deschis. De asemenea, au fost punctate mai multe proiecte legislative care urmează să fie examinate în următoarea perioadă.

Părțile au fost unanime referitor la nevoia asigurării unei stabilități și previzibilități fiscale pe termen mediu.

***

Vladimir Plahotniuc și-a depus demisia din funcția de deputat. Parlamentul, în ședința plenară de astăzi, a luat act de demisia acestuia.

Deputatul Vladimir Plahotniuc, ales din partea Partidului Democrat din Moldova, a renunțat la mandatul de parlamentar, în baza cererii de demisie depuse. Parlamentul a declarat vacant un mandat de deputat pentru circumscripția uninominală nr. 17, or. Nisporeni.

***

Desfășurarea activităților în baza patentei de întreprinzător se va permite pînă la data de 31 decembrie 2022. Parlamentul a aprobat în lectura a doua, în ședința plenară de astăzi, prelungirea termenului.

Potrivit modificărilor legislative, activitățile în bază de patentă vor fi permise în cadrul piețelor comerciale, precum și în locurile autorizate de administrația publică locală. Totodată, desfășurarea activităților în bază de patentă va fi permisă pînă la sfîrșitul anului 2022 numai pentru cei care, la data de 31 decembrie 2019, vor deține patente.

Scopul proiectului este de a asigura continuitatea activității titularilor de patentă și susținerea micilor întreprinzători în obținerea veniturilor.

Anterior, legislația prevedea că activitățile în baza patentei de întreprinzător vor putea fi desfășurate pînă pe data de 31 decembrie 2019.

Conform datelor statistice, numărul deținătorilor de patente este în descreștere: în 2017 erau 19 295, în 2018 - 17 059, în iulie 2019 – 15 479.

Direcţia comunicare şi relaţii publice a Parlamentului RM