DIN AGENDA PARLAMENTULUI-2 (19 iulie 2019)

Republica Moldova are potențial pentru a servi drept exemplu despre cum se construiesc poduri și cum prin eforturi conjugate se poate îmbunătăți viața oamenilor, iar politica externă poate fi echilibrată și prietenoasă, a declarat conducerea Parlamentului la întrevederea cu un grup de oficiali parlamentari din Federația Rusă.

La întrevedere au participat Zinaida Greceanîi, președintele Parlamentului și vicepreședinții Parlamentului Ion Ceban, Mihail Popșoi, Alexandu Slusari și copreședintele comisiei interparlamentare de cooperare între Parlamentul Republicii Moldova și Adunarea Federală a Federației Ruse, Tatiana Cunețchii. Oficialii au menționat nevoia dialogului și au anunțat deschidere pentru rezolvarea problemelor de pe agenda bilaterală.

”Sîntem uniți de dorința de a pune țara pe făgașul normalității. Am eliberat statul, dar sînt încă foarte multe lucruri de făcut. Este important că majoritatea parlamentară are susținerea oamenilor și a partenerilor externi, este unanimă în promovarea unei politici externe echilibrate și nevoia impulsionării relațiilor bilaterale cu Federația Rusă, inclusiv pe dimensiunea parlamentară”, a declarat președintele Parlamentului, Zinaida Greceanîi.

Mihail Popșoi, a informat despre schimbările cardinale care se produc pentru transformarea țării și reducerea riscurilor de repetare a situației în care întreaga putere ar fi concentrată în mîinile unei singure persoane.

Alexandu Slusari a vorbit despre importanța exporturilor produselor agricole pe piața rusă, subliniind nevoia continuării dialogului și punctării deschise a tuturor subiectelor de pe agenda bilaterală, inclusiv ale celor sensibile.

La rîndul său Konstantin Kosaciov, președintele Comitetului pentru afaceri externe al Consiliului Federației al Adunării Federale a Rusei, a opinat că actuala majoritate este adevăratul purtător al suveranității statului pentru că și-a revendicat dreptul de a promova propria viziune, în interesul țării.

Vicepreședintele Dumei de Stat a Adunării Federale a Federației Ruse, Olga Epifanova și Iurii Fedorov, vicepreședinte la Comitetului pentru politici economice în Consiliul Federației al Adunării Federale a Rusei au optat pentru intensificarea cooperării la nivel local și pentru extinderea cooperării umanitare și culturale.

Președintele Parlamentului a invitat deputații din Federația Rusă să participe la acțiunile din august consacrate aniversării a 75-a a eliberării Moldovei de sub ocupația fascistă în Marele Război pentru Apărarea Patriei din anii 1941-1945.

***

Factura fiscală în format electronic, emisă de către agenții economici în cadrul operațiunilor de achiziții publice, va fi obligatorie din 1 iulie 2020. Parlamentul a aprobat în lectura a doua, în ședința plenară de astăzi, modificarea termenului de punere în aplicare a normei respective, substituind data de 1 iulie 2019 cu 1 iulie 2020.

 

Motivele amînării cu un an a implementării modificărilor legislative sînt de natură tehnică și financiară din partea agenților economici. Potrivit autorului proiectului, Președintele Comisiei economie, buget și finanțe, Igor Munteanu, urmează a fi achiziționate sisteme interne de facturare, care ar delimita beneficiarii cu livrări impozabile în cadrul achizițiilor publice.

Autorul mai constată că nemodificarea termenului ar putea contribui la încetinirea procesului de livrare a producției ușor alterabile în grădinițe, școli și spitale, deoarece ar dura eliberarea facturilor fiscale din sistemele contabile. De asemenea, implementarea facturii electronice în domeniul respectiv necesită aplicarea semnăturii electronice, capacități sporite de stocare, procesare rapidă a datelor, fapt ce implică dezvoltări adiționale de sistem și resurse umane calificate.

***

Parlamentul instituie moratoriu asupra proceselor în derulare de privatizare, concesionare și încheiere a parteneriatelor publice-private cu privire la bunurile publice, proprietate de stat. Hotărîrea a fost adoptată de Parlament în ședința plenară de astăzi.

Moratoriul se va aplica pînă la prezentarea și aprobarea de către Parlament a concluziilor Comisiei de anchetă pentru analiza modului de organizare și desfășurare a privatizărilor publice, începînd cu anul 2013.

Totodată, Parlamentul recomandă, printr-o altă hotîrîre, Centrului Național Anticorupție, Agenției pentru Recuperarea Bunurilor Infracționale și Procuraturii să indisponibilizeze bunurile infracționale, urmare a devalizării sistemului bancar, să suspende orice operațiuni și tranzacții cu privire la bunurile respective și să înainteze acțiuni civile în interesele statului pentru recuperarea prejudiciilor aduse Republicii Moldova.

Potrivit autorilor, inițiativa legislativă reprezintă voința certă a Parlamentului ca problema devalizării sistemului bancar să fie examinată în regim de urgență, cu identificarea tuturor persoanelor responsabile de această fraudă și atragerea lor la răspundere, inclusiv recuperarea banilor sustrași.

***

Coraportorii Comisiei de monitorizare a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, Egidijus Vareikis și Maryvonne Blondin vor efectua o vizită în Republica Moldova, în perioada 21-24 iulie 2019.

Scopul vizitei este de informare despre ultimele evoluții politice privind funcționarea instituțiilor democratice după alegerile parlamentare din februarie 2019. Oficialii se vor documenta cu privire la situația de după criza constituțională și politică din iunie 2019, măsurile luate în domeniile justiției și luptei împotriva corupției, legislația și acțiunile preconizate pentru depolitizarea justiției și a instituțiilor de stat, evoluțiile privitoare la cadrul electoral.

Potrivit programului, coraportorii APCE vor avea întrevederi cu Președintele Parlamentului Zinaida Greceanîi, Președintele țării Igor Dodon și Prim-ministrul Maia Sandu.

Agenda vizitei mai include întrevederi cu deputații din Comisia juridică, numiri și imunități, Comisia control al finanțelor publice, Comisia drepturile omului și relații interetnice. Coraportorii vor discuta cu reprezentanții tuturor fracțiunilor parlamentare și cu delegația parlamentară la APCE.

Oficialii APCE vor mai avea întrevederi la Centrul Național Anticorupție, Curtea Constituțională, Comisia Electorală Centrală, Curtea de Conturi, Consiliul Superior al Magistraturii și Consiliul Superior al Procurorilor. Coraportorii vor mai discuta cu Viceprim-ministrul Andrei Năstase, Ministrul Afacerilor Interne, Viceprim-ministrul pentru Reintegrare, Vasilii Șova, Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Nicolae Popescu, Ministrul Justiției, Olesea Stamate. Oficialii APCE se vor mai întîlni cu reprezentanții comunității diplomatice și cu organizațiile societății civile active în domeniul justiției și luptei împotriva corupției.

Egidijus Vareikis este deputat din Lituania, Grupul Partidului Popular European, iar Maryvonne Blondin este parlamentară din Franța, Grupul Socialiștilor, Democraților și Verzilor.

Direcţia comunicare şi relaţii publice a Parlamentului RM