DIN AGENDA PARLAMENTULUI (18 noiembrie 2019)

Republica Moldova participă la reuniunea Comitetului de pregătire a celei de-a Cincea Conferințe Mondiale a Președinților de Parlament, care se desfășoară în zilele de 18-19 noiembrie, la Geneva.

Țara noastră este reprezentată de Victor Bologan, membrul Comisiei cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media, șeful delegației Parlamentului Republicii Moldova la Uniunea Interparlamentară (UIP).

Participanții discută așteptările Conferinței mondiale a speakerilor de Parlament și conexiunea acesteia cu Summit-ul ONU din 2020. Comitetul va discuta, de asemenea, proiectul politic al UIP la ONU.

Comitetul va decide modalitățile de lucru ale Conferinței, inclusiv limbi, invitați speciali și lista instituțiilor parlamentare, precum și organizațiile partenere care vor participa în calitate de observatori.

Conferința Mondială a Președinților de Parlament este organizată de Uniunea Interparlamentară - organizația globală a parlamentelor naționale, cu sediul la Geneva, care întrunește 179 de parlamente și 12 membri asociați.

***

Tatiana Cunețchi, vicepreședintele Comisiei parlamentare economie, buget și finanțe, și Alexandra Țvircun, consilier al Președintelui Parlamentului Republicii Moldova, participă la Forumul Global al Femeilor Lidere, cea mai mare conferință internațională pentru femei în politică.

Forumul este organizat în perioada 18-20 noiembrie, la Reykjavik, Islanda, în parteneriat cu Rețeaua globală a femeilor politiciene (WPL) și cu Guvernul și Parlamentul Islandei. Clasată constant pe prima poziție în Raportul global al diferențelor de gen al Forumului Economic Mondial, Islanda a fost considerată de organizatori ca o locație perfectă pentru cel mai relevant Forum al femeilor lidere.

Peste 450 de participante din întreaga lume, inclusiv președinți, deputați, prim-miniștri și alte persoane publice, precum și lideri din mediul de afaceri, mediul academic, societatea civilă, arte, mass-media, etc, a întrunit ediția din acest an a Forumului.

Printre cele mai influente lidere se numără Președintele Croației, Kolinda Grabar-Kitarović; Prim-ministrul Islandei, Katrín Jakobsdóttir; Prima doamnă a Islandei, Eliza Jean Reid; Președinta și fondatoarea WPL, Silvana Koch-Mehrin, etc.

Participantele la conferință discută soluții pentru a crește influența politică a femeilor la nivel național și global.

Direcţia comunicare şi relaţii publice a Parlamentului RM