DIN AGENDA PARLAMENTULUI (16 august 2019)

Parlamentul i-a numit judecători ai Curții Constituționale pe Vladimir Țurcan și Domnica Manole. Deputații au aprobat un proiect de hotărîre în acest sens.

Guvernul i-a numit, anterior, pe Liuba Șova și Nicolae Roșca în calitate de judecători ai Curții Constituționale, iar Consiliul Superior al Magistraturii – pe Serghei Țurcan și Eduard Ababii.

Noii judecători ai Curţii Constituţionale au depus jurămînt în faţa Parlamentului, Preşedintelui Republicii Moldova şi Consiliului Superior al Magistraturii.

Curtea Constituţională este compusă din 6 judecători, numiţi pentru un mandat de 6 ani. Doi judecători sînt numiţi de Parlament, doi de Guvern şi doi de Consiliul Superior al Magistraturii.

***

Parlamentul a anulat facilitățile fiscale și vamale pentru magazinele duty-free. Parlamentul a aprobat, în lectura a doua, un proiect de modificare a Codului fiscal și Codului vamal.

Anularea facilităților fiscale și vamale vizează magazinele, barurile și restaurantele ce activează în regim duty-free amplasate la intrarea în țară la punctele internaționale de trecere a frontierei de stat, precum și cele aflate pe teritoriul necontrolat de către organele constituționale ale Republicii Moldova.

Totodată, va fi anulată scutirea de TVA fără drept de deducere și acciză la importul produselor petroliere și comercializarea ulterioară a acestora în zona de control vamal, destinate aprovizionării la ieșirea din țară, în limitele capacității rezervorului mijlocului de transport.

Agenții economici care dețin licență pentru magazinele duty-free amplasate în zona intrării pe teritoriul Republicii Moldova și a magazinului duty-free pentru deservirea corpului diplomatic al cărui termen de valabilitate nu expiră pînă la data de 1 ianuarie 2020 vor continua să beneficieze, pentru mărfurile nesupuse accizelor, de facilitățile fiscale și vamale acordate pentru magazinele duty-free amplasate în zona plecării de pe teritoriul Republicii Moldova pînă la expirarea licenței de activitate, fără drept de prelungire.

***

Parlamentul a extins termenul de activitate a Comisiei de anchetă pentru elucidarea tuturor circumstanțelor devalizării sistemului bancar din Republica Moldova și investigării fraudei bancare. Deputații au aprobat, în ședința plenară de astăzi, prelungirea mandatului de activitate cu 30 de zile.

”Complexitatea informațiilor parvenite în rezultatul audierilor în cadrul ședințelor Comisiei de anchetă, precum și necesitatea sesizării unor instituții abilitate pentru întreprinderea măsurilor de probare și verificare a informațiilor colectate, dar și apariția unor circumstanțe specifice și neplanificate inițial, care au impus audieri repetate a unor persoane din varii motive, au generat atît extinderea numărului de persoane recomandate pentru audiere, cît și necesitatea extinderii termenului de activitate a comisiei de la 90 la 120 de zile. Acest fapt va permite investigarea mai amplă a circumstanțelor, precum și sesizarea organelor abilitate pentru tragerea la răspundere a persoanelor vinovate”, se menționează în nota informativă a hotărîrii.

Comisia de anchetă își va prelungi activitatea pînă pe 10 octombrie 2019.

Comisia, prezidată de Alexandru Slusari, a fost constituită de Parlament pe data de 10 iunie. Comisia de anchetă va prezenta Parlamentului raportul cu privire la elucidarea circumstanțelor de fapt și de drept privind devalizarea sistemului bancar din Republica Moldova și investigării fraudei bancare.

***

Parlamentul a luat act de demisia directorului adjunct al Centrului Național Anticorupție, Victor Lașcov. În ședința plenară de astăzi, Legislativul a aprobat proiectul de hotărîre privind încetarea mandatului de director adjunct al CNA.

Potrivit Legii cu privire la Centrul Național Anticorupție, directorul CNA este asistat, în exercitarea atribuţiilor sale, de doi adjuncţi, numiţi în funcţie de Parlament la propunerea directorului pe perioada mandatului directorului. Selectarea candidaţilor la funcţia de director adjunct se face în bază de concurs organizat de către director, în procesul de evaluare fiind atraşi reprezentanţi ai societăţii civile sau ai mediului academic.

***

Parlamentul a încuviințat ridicarea imunității parlamentare a deputatului Ilan Șor pentru reținere, arestare, percheziție și trimitere în judecată penală. Cererea privind ridicarea imunității parlamentare a fost prezentată Parlamentului de către Procurorul general interimar, Dumitru Robu.

Potrivit demersului Procurorului General interimar, Procuratura Anticorupție a pornit urmăriri penale conexate în 2014 și 2019. Obiectul investigației îl reprezintă multitudinea de acțiuni ale unui grup de persoane, îndreptate la devalizarea în perioada anilor 2010 – 2014 a sistemului bancar al Republicii Moldova, prin sustragerea mijloacelor bănești în proporții deosebit de mari din activele Băncii de Economii, Băncii Sociale și Unibank și comiterea altor fapte penale în scopul realizării intereselor personale și de grup.

În cadrul urmăririi penale au fost administrate probe concludente ce indică rezonabil asupra faptului comiterii de către Ilan Șor a infracțiunii prevăzute de Codul penal – abuz de serviciu, săvîrșit de către administratorul unei bănci în interesul unui grup criminal organizat sau al unei organizații criminale.

Proiectul de hotărîre a fost aprobat cu votul unanim al deputaților prezenți.

***

Incinerarea deșeurilor pe teritoriul Republicii Moldova se va realiza în condiții controlate riguros. Parlamentul a aprobat, în ședința plenară de astăzi, modificări la Legea privind deșeurile.

Amplasarea instalațiilor de incinerare și coincinerare pe teritoriul țării noastre va fi strict reglementată, iar proiectarea, construcția și exploatarea acestora va fi efectuată în conformitate cu normele în construcții și pe baza actelor permisive de mediu stabilite de legislație.

Livrarea și recepționarea deșeurilor la instalațiile de incinerare va fi efectuată cu respectarea măsurilor de precauție care asigură prevenirea sau limitarea poluării aerului, solului, apelor de suprafață și a celor subterane și a altor efecte negative asupra mediului și sănătății umane, stabilite prin Regulamentul privind incinerarea deșeurilor, aprobat de Guvern.

Incinerarea și coincinerarea deșeurilor va fi permisă doar în cadrul unităților autorizate de către Agenția de Mediu. De asemenea, modificările legislative prevăd că emisiile în aer și în apă provenite de la instalațiile de incinerare și de coincinerare a deșeurilor să nu depășească valorile-limită de emisie prevăzute de actele normative.

De asemenea, pe teritoriul Republicii Moldova va fi interzisă incinerarea sau coincinerarea anvelopelor uzate, întregi și tăiate.

În prezent, incinerarea și coincinerarea deșeurilor de orice proveniență este interzisă, cu excepția deșeurilor rezultate din activitatea medicală.

Proiectul de lege a fost aprobat de Parlament în prima și a doua lectură.

Direcţia comunicare şi relaţii publice a Parlamentului RM