DIN AGENDA PARLAMENTULUI (11 septembrie 2019)

Foștii președinți ai Republicii Moldova ar putea să nu mai beneficieze de birou, asistent personal și mijloc de transport permanent pe parcursul a patru ani, după expirarea mandatului, demisie sau imposibilitate definitivă de exercitare a atribuţiilor. Comisia cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media a avizat, în ședința de astăzi, un proiect de modificare a Legii privind asigurarea activității Președintelui Republicii Moldova.

Potrivit proiectului, în cei patru ani după expirarea mandatului, foștii șefi de stat vor dispune de automobil la solicitare. Prevederea ce vizează asigurarea cu birou și asistent personal urmează a fi abrogată.

Proiectul a fost elaborat de Guvern și, potrivit estimărilor, ca efect al intervenției legislative, vor fi eficientizate cheltuieli publice de la bugetul de stat în mărime de circa 0,5 milioane de lei anual.

Garanțiile sociale pentru foștii președinți ai Republicii Moldova de a avea birou, asistent personal și automobil permanent, pentru o perioadă de patru ani după expirarea mandatului, au fost incluse în lege de către Parlament în decembrie 2016.

Proiectul urmează a fi votat în plenul Parlamentului.

***

Parlamentul ar urma să instituie sărbătoarea Ziua Națională a Alimentației. Comisia mediu și dezvoltare regională a avizat, în ședința de astăzi, proiectul de completare a Hotărîrii Parlamentului cu privire la zilele comemorative, zilele de sărbătoare și la zilele de odihnă în Republica Moldova.

Ziua Națională a Alimentației ar urma să fie sărbătorită în Republica Moldova anual, pe data de 16 octombrie.

Autorii inițiativei legislative sînt deputații din Comisia agricultură și industrie alimentară. Potrivit lor, instituirea acestei zile de sărbătoare va contribui la creșterea gradului de conștientizare publică asupra necesității investițiilor în agricultură, promovarea principiilor de agricultură sănătoasă, care conduc la o alimentație sănătoasă.

”Anual, pe glob, se aruncă în jur de 88 de milioane de tone de produse alimentare. La diminuarea considerabilă a efectelor negative produse de risipa alimentară atît asupra economiei, cît și asupra mediului, pot contribui toți cei implicați în viața unui produs – de la producător la consumator”, menționează autorii inițiativei legislative în nota informativă a proiectului.

Ziua mondială a Alimentației se sărbătorește în întreaga lume din 1981. În prezent, peste 150 de țări marchează sărbătoarea. Adunarea Generală a ONU a solicitat guvernelor și organizațiilor internaționale să marcheze această sărbătoare în scopul creșterii gradului de conștientizare publică asupra problemelor privind alimentația la nivel mondial și consolidarea solidarității în lupta împotriva foametei, a malnutriției și a sărăciei.

Proiectul urmează a fi votat de Parlament.

Direcţia comunicare şi relaţii publice a Parlamentului RM