DIASPORA, OPONENTUL LUCID AL GUVERNARII ABUZIVE

Cu dispreţ şi aroganţă agresivă, Şor îi confundă pe orheieni cu moldovenii de peste hotare

Guvernarea samavolnică şi tiranică de la Chişinău are o frustrare teribilă – deşi controlează absolutist Statul cu toate instituţiile sale şi îi manipulează cu cinism pe moldoveni, nu poate domina, controla şi diaspora, care-i este ostilă, fie că este cea din Rusia, fie cea din Occident. Vladimir Plahotniuc şi imensa lui masă subordonată de politicieni, analişti, comentatori, băgători de samă, agenţi secreţi, turnători şi jurnalişti sînt incapabili să înţeleagă că psihologia şi puterea de percepţie a moldovenilor din diaspora sînt diametral opuse aceloraşi particularităţi ale moldovenilor din ţară. Moldovenii de la Roma, Paris, Londra, Bruxelles etc., indiferent de îndeletnicirile lor, nu pot fi cumpăraţi electoral cu privilegii care derivă din bani publici furaţi, aşa cum se întîmplă, de exemplu, la Orhei.

De asemenea, diaspora nu-şi vinde votul în schimbul unor pachete cu alimente, sume modice de bani ori a unor promisiuni care se simt de la o poştă că sînt mincinoase. Moldovenii de peste hotare văd cu luciditate şi în dimensiuni reale mocirla în care se zbate această ţară din 2009. Cei din interior nu o văd pentru că s-au obişnuit cu mocirla, fac parte din ea şi depind existenţial de ea. Muncind în ţări cu o civilizaţie şi o democraţie la care Moldova deocamdată nici nu poate visa, moldovenii din diaspora şi-au asimilat normele, valorile şi principiile democratice ale unui autentic Stat de drept. Acestea sînt şi motivele elementare pentru care ei nu pot fi corupţi de mocirla guvernării de la Chişinău.

În pofida tuturor acestor evidenţe, stăpînul absolut al Moldovei, Plahotniuc, îşi imaginează că-i poate corupe şi-i aduce sub ascultarea sa şi pe moldovenii din diaspora, imaginîndu-şi că, de, la urma urmei, tot moldoveni sînt. Aceasta-i una din marile lui ţepe pe care începe să le ia. Tentativa de corupere a diasporei n-o face în mod direct, ci prin interpuşi, aşa cum este primarul condamnat penal al Orheiului, Ilan Şor. Alegerea lui Şor drept „racolator politic de diaspora” a fost una dintre cele mai nechibzuite opţiuni. Spre deosebire de moldovenii de acasă care ştiu cîte ceva doar din auzite, cei din diaspora au printre ei elite care cunosc din surse directe totul despre corupţia de la Chişinău, furtul miliardului, înstrăinarea suspectă a aeroportului etc., operaţiuni în care Şor a fost şi este implicat pînă dincolo de… Extremul Orient.

„Ca exponent politic al latinităţii Republicii Moldova”, Partidul Şor a declanşat deja o primă operaţiune eşuată de cucerire a Italiei, la fel cum, în anii 101-102, în timpul domniei Împăratului Traian, Imperiul Roman a atacat Dacia. Astfel, în ziua de 21 Octombrie, Partidul Șor a organizat un concert la Veneția. Fiind prezentă acolo în calitate de adjunctă politică a lui Şor, Marina Tauber a fost huiduită de moldovenii protestatari din Italia. „Ne-ați furat toată viața, bandiților! La pușcărie!”, au scandat mai mulți moldoveni din peninsulă. De asemenea, protestatarii au votat unanim o rezoluție împotriva instaurării dictaturii în Republica Moldova, pedepsirea lui Ilan Șor în dosarul furtului miliardului precum și interzicerea „pomenilor” electorale.

În ciuda acestui eşec de seducere electorală a moldovenilor din canalele veneţiene şi nu numai, Şor mai vrea să testeze un nou colac de salvare. La fel cum, în anii 105-106, Imperiul Roman a atacat Dacia pentru a doua oară şi chiar a cucerit-o, crezînd că istoria se repetă, Şor a anunţat un nou concert pe 18 Noiembrie, care va avea loc la Torino. Se încăpăţînează să creadă că moldovenii din Italia pot fi fraieriţi cu concerte de doi bani la fel cum o face el cu cei din Orhei, numai că se înşeală amarnic. Instantaneu, reprezentanții din diaspora au făcut un apel către „moldovenii italieni” să iasă la protest și de această dată, pentru a împiedica manifestația organizată de Partidul Șor.

Acum urmează ceea ce cititorul e bine să reţină, să înţeleagă cu cît dispreţ şi aroganţă agresivă îi tratează Şor pe moldoveni întru slujirea fidelă a lui Plahotniuc care l-ar putea arunca după gratii. Iar aici mă refer la reacţia banditească a lui Şor faţă de moldovenii din Italia care şi-au anunţat protestele pe 18 Noiembrie.

Ilan Şor: „Toți cei care încearcă să împiedice desfășurarea unor concerte cu artiști îndrăgiți pentru moldovenii din diaspora, precum și patronii lor politici, care stau în spatele acestor fărădelegi, vor răspunde în corespundere cu acțiunile lor josnice”.

Observaţi că în înţelegerea acestui inculpat penal şantajat politic şi implicat în furtul miliardului şi înstrăinarea aeroportului dreptul elementar democratic de exprimare publică al unor oameni dintr-o ţară civilizată este considerat „fărădelege” şi „josnicie”! El confundă Italia cu Moldova! Confundă Torino cu Orhei!

Ilan Şor:„O duzină de haimanale fără valoare (judecînd după situație, ei nu au cu ce se ocupa) încearcă în mod deschis să dea peste cap concertele așteptate cu atîta nerăbdare de diaspora. Dacă prima dată, la Veneția, acțiunea lor a arătat a prostie, atunci continuarea acestei istorii și planificarea cu atîta rea intenție a provocărilor aduce deja a intimidare a concetățenilor noștri…”.

În contextul acestor afirmaţii golăneşti ale lui Şor, este necesar să precizăm că această „duzină de haimanale fără valoare care, judecînd el, Şor, după situație, nu are cu ce să se ocupe” reprezintă cea mai mare pondere a transferurilor de remitenţe din UE, care în primele şase luni ale anului a fost de 31,5%, iar în ultimele trei luni de 29,8%. „O duzină de haimanale fără valoare”, carevasăzică?!

Crezînd că moldovenii din Italia poartă aceiaşi ochelari de cal ca şi cei manipulaţi de el în Orhei, imaginîndu-şi că sînt manipulaţi de politicieni la fel de mincinoşi şi brutali ca şi el din Moldova, Şor recurge chiar şi la ameninţări.

Ilan Şor: „Sînt sigur că acestor nebuni nu le va reuși să împiedice organizarea evenimentului și să-i sperie pe sutele de concetățeni care vor veni la concert. Dar, oricum, această răutate, josnicie, care sînt inspirate, sînt convins, de anumiți lideri politici care îi controlează pe provocatori de la Chișinău, nu vor rămîne nepedepsite. Ne rezervăm dreptul de a lua măsuri adecvate și dure atît față de organizatori, cît și față de executanții acestei fărădelegi”.

Oare ce va face Şor ca să-i împiedice pe moldovenii cinstiţi din Italia să protesteze paşnic şi, legitim, să ceară pedepsirea lui pentru implicare în furtul miliardului, pentru complicitatea lui cu Plahotniuc şi restul fărădelegilor? Va încerca să obţină ajutor de la Mafie? Puţin probabil, Mafia se ocupă de chestii cu mult mai… răsărite! Poate, cel mult, să-şi care după el cîţiva mardeiaşi profesionişti şi diversionişti, existînd totuşi riscul inevitabil de a fi umflaţi de poliţiştii italieni care nu răspund la ordinele lui Plahotniuc.

În final, Şor mai anunţă că a informat Poliția italiană despre mitingul de la Veneția și că a transmis forțelor de ordine materialele video cu participanții la „provocare”. Aici iar o dă în bară, căci, dacă e aşa, protestatarii pot sta liniştiţi deoarece vor fi apăraţi aşa cum Şor nu şi-o doreşte şi chiar nu şi-o imaginează. Vor fi apăraţi de poliţiştii italieni, în primul rînd, împotriva provocatorilor pe care Şor, cel mai probabil, îi va stimula cu generozitate. Marea lui problemă e că ministrul de Interne al Italiei este Matteo Salvini, nu Alexandru Jizdan!

Moldovenii din Italia care trimit atîţi bani în ţară sînt „o duzină de haimanale fără valoare”, carevasăzică?! Atunci cînd infractorul care te-a furat îşi mai şi bate joc de tine, să ştiţi că e rău de tot.

Mihai CONŢIU