DIASPORA ESTE O PRIORITATE CONSTANTĂ PENTRU GUVERN

Prim-ministrul Iurie Leancă a participat astăzi la lansarea unei noi platforme informaţionale pentru cetăţenii Republicii Moldova aflaţi peste hotare - portalul diasporei www.din.md. În cadrul evenimentului, Premierul a menţionat importanţa pe care Guvernul o atribuie relaţiilor cu diaspora, care sînt o prioritate pentru Executiv, şi politicilor îndreptate spre susţinerea conaţionalilor noştri din afara ţării.

Prim-ministrul a salutat lansarea portalului şi a anunţat că, odată cu aceasta, Guvernul inaugurează o serie de acţiuni dedicate diasporei. Ele vor crea un cadru mai bun de comunicare cu cetăţenii moldoveni de peste hotare, pentru a discuta în comun politicile Executivului, a analiza percepţiile care există în diasporă asupra acestor politici şi, în special, pentru a vedea cum pot fi îmbunătăţite aceste politici.

„În zilele de 21-27 august va fi organizată cea de-a doua ediţie a Taberei de vară DOR, între 28-30 august vor avea loc, în premieră, Zilele Diasporei, iar la 1-3 septembrie se va convoca cel de-al VI-lea Congres al Diasporei. Va încununa acest şir de acţiuni primul Forum de Afaceri al Diasporei - Diaspora Business Forum -, care va fi organizat pe 6-7 octombrie la Chişinău”, a precizat Prim-ministrul.

Iurie Leancă a menţionat că legătura strînsă cu diaspora este o prioritate constantă pentru Guvern, dovadă fiind şi acţiunile iniţiate. Astfel, portalul www.din.md va reuni cetăţenii moldoveni plecaţi peste hotare într-o comunitate virtuală, le va oferi informaţii privind serviciile din ţară pentru diasporă, dar şi va asigura conexiunea între comunităţile de moldoveni din diverse ţări, cît şi cu Republica Moldova.

Tabăra DOR din acest an le va ajuta celor 100 de copii participanţi să cunoască mai bine Moldova, să se cunoască între ei şi să lege prietenii, astfel încît să-şi dorească mereu să revină - măcar o dată în an - în ţara lor de baştină. „Programul DOR este, dacă vreţi, un simbol a ceea ce ar trebui să facă statul în raport cu propriii cetăţeni - să fie în serviciul lor, chiar dacă ei au doar 12 ani”, a spus Prim-ministrul.

O altă inovaţie a acestui an sînt Zilele Diasporei, în cadrul cărora, pe 28 august, Guvernul îşi va deschide larg uşile pentru cetăţenii Republicii Moldova, iar timp de două ore, miniştrii vor fi gazde pentru vizitatori şi vor răspunde la întrebările cetăţenilor. După care, pe 29 august, la seminarul de politici publice „Diaspora economică pentru Moldova”, tineri experţi din diasporă, alături de funcţionari publici, vor elabora politici publice în domeniile finanţe, pensii şi infrastructură. Iar în ultima zi a evenimentului, pe 30 august, la Complexul etno-cultural „Vatra” va avea loc Festivalul Diasporei. „Evenimente dedicate Zilelor Diasporei vor fi organizate şi la nivel naţional, în peste 50 de localităţi, iar acest fapt arată o dată în plus că diaspora este importantă pentru Republica Moldova şi că fiecare cetăţean al acestei ţări, indiferent de locul lui de trai, este preţuit acasă”, a declarat Prim-ministrul.

Premierul a mai anunţat că cel de-al VI-lea Congres al Diasporei se va desfăşura la începutul lui septembrie şi va întruni peste 120 de delegaţi - membri ai asociaţiilor diasporei din 25 de ţări. Organizat o dată la doi ani, Congresul este o altă platformă importantă, prin care Guvernul îşi propune să intensifice cooperarea cu diaspora, să construiască o comunicare eficientă cu cetăţenii de peste hotare. Mai mult, în luna octombrie la Chişinău va fi organizat primul Forum de Afaceri al Diasporei, care va întruni 120 de reprezentanţi ai mediului de afaceri din ţară şi din străinătate, originari din Moldova. Scopul Forumului este să pună baza viitoarelor parteneriate internaţionale, să ofere o platformă pentru discuţiile dintre Guvern şi mediul privat şi să susţină implicarea activă a diasporei în dezvoltarea economică a ţării noastre.

Iurie Leancă a mulţumit tuturor celor care participă activ la realizarea proiectelor legate de diasporă şi a subliniat că aceste iniţiative sînt foarte preţioase şi apreciate acum, cînd Republica Moldova trebuie să facă faţă unor provocări economice fără de precedent. „Acum, ca niciodată, avem nevoie de unitate şi de solidaritate. Numai împreună vom rezista şi vom depăşi problemele existente”, a conchis Premierul, făcînd un apel către toţi moldovenii plecaţi peste hotare să revină acasă. (Moldpres)