DEZNODAMINT DEMN DE CARAGIALE DUPA UN FURT CA-N FILME

Hoţul s-a împăcat cu păgubitul şi a primit înapoi trusa de scule cu care i-a spart casa

Unul dintre cele mai răsunătoare furturi comise în 2016 în Bistriţa-Năsăud, România, are un deznodămînt surprinzător. La mai bine de un an de la dispariţia din casa unui afacerist a unui seif în care se aflau 110.000 de euro, hoţul s-a împăcat cu păgubitul. În luna Martie a anului 2016, un hoţ clujean punea la cale, la Bistriţa, unul dintre cele mai importante furturi înregistrate în ultimii ani în Transilvania. Din casa unui om de afaceri de 47 de ani din Bistriţa, care deţine mai multe magazine de îmbrăcăminte în centrul istoric al oraşului, a dispărut fără urmă un seif.

Seiful se afla în apartamentul pe care păgubitul îl deţine în Bistriţa, însă nu era asigurat în perete. Omul de afaceri îl folosea pentru a păstra agoniseala sa din ultimii ani. În seif se aflau, în total, 110.000 de euro. Potrivit martorilor de la acea vreme, hoţul a spart uşa apartamentului, a luat seif-ul, l-a băgat într-un geamantan şi dus a fost. Totul s-a întîmplat cînd în apartamentul în cauză nu se afla nimeni. Ancheta a scos la iveală faptul că hoţul, un clujean care a transformat furatul într-o meserie, a primit un pont cu privire la existenţa seifului şi la suma pe care acesta o adăpostea de la un apropiat al păgubitului. Acesta este suspect în numeroase furturi date pe teritoriul judeţelor Bistriţa-Năsăud, Cluj şi Sălaj.

La patru luni de la comiterea jafului, Cisar Vasile Ştefan şi complicele său, Buda Ioan, un bistriţean din comuna Dumitra, au fost trimişi în judecată pentru furt calificat. Dosarul a fost judecat la Judecătoria Bistriţa. La nici un an de la trimiterea în judecată, hoţul scapă de toate acuzaţiile, după ce se împacă cu păgubitul.

„În baza art. 396 alin 1. şi 6 raportat la art 16 alin. 1 lit. g Cod procedură penală şi art 231 alin. 2 C. pen, încetează procesul penal pornit împotriva inculpatului C.V.Ş. pentru săvîrşirea infracţiunii de furt calificat în dauna persoanei vătămate Slobodă Valentin, ca urmare a încheierii unui acord de mediere între părţi. (...) Constată că părţile s-au înţeles în cuprinsul acordului cu privire la modalitatea de acoperire a pretenţiilor civile formulate de persoana vătămată Slobodă Valentin, constituită parte civilă în cauză. În temeiul art. 241 alin 1 lit b C. pr. pen. constată încetată de drept măsura preventivă a controlului judiciar dispusă în cauză faţă de inculpaţii C.V.Ş şi B.I.”, se arată în sentinţa dată de Judecătoria Bistriţa, la finalul lunii trecute.

A primit înapoi sculele folosite la spargeri 

Surprinzător este faptul că instanţa a hotărît ca hoţul să-şi primească înapoi şi sumele de bani confiscate, autoturismele folosite pentru deplasare în timpul jafului, dar şi „trusa de scule” a hoţului, care l-a ajutat să intre în apartament. Au fost înapoiate hoţului instrumentarul folosit pentru deschiderea butucurilor de yală, un dispozitiv pentru urmărit telefoane, un dispozitiv pentru citit carduri bancare, mai multe telefoane mobile, un aparat pentru bruiat semnalul mobil, un binoclu, un laptop, un GPS, două staţii radio, un spray paralizant şi o pereche de mănuşi. Avocatul Aris Cupşa spune că acest lucru este posibil odată cu intrarea în vigoare a noului Cod Penal. „După noul Cod Penal e posibilă împăcarea la furt. Se dă o soluţie la final în care se spune că se încetează procesul penal. Am mai întîlnit astfel de cazuri, mai ales cînd vine vorba despre sume mai mici. Scopul omului de la care s-a furat este să-şi recupereze cît mai mult din prejudiciu. În ceea ce priveşte faptul că cel trimis în judecată şi-a recuperat instrumentele folosite la furt, pare ciudat, numai că dacă nu s-a dat o condamnare, nu poţi lua măsurile de confiscare a bunurilor, oricare ar fi ele”, a explicat Aris Cupşa. 

Cei doi au primit înapoi şi sumele confiscate de către poliţişti cu ocazia percheziţiilor. Este vorba despre 7.718 de lei şi 1750 de euro. De asemenea, cei doi au fost obligaţi să achite suma de 22.000 de lei cu titlu de cheltuieli judiciare avansate de către stat. Potrivit clujust.ro, Ciasar este suspect şi în alte jafuri similare şi a fost condamnat pentru fapte din acelaşi registru. Vasile Ştefan Ciasar a fost liberat condiţionat din Penitenciarul Bistriţa în Aprilie 2015, fiind condamnat tot pentru furt. De asemenea, acesta a făcut puşcărie şi pentru vătămare corporală din culpă. Acesta este suspectat că ar fi furat 80.000 de euro dintr-o locuinţă din Huedin. Se asemenea, clujeanul este bănuit de comiterea a doua alte furturi comise în perioada Martie-Mai 2016. 

Articol preluat din Adevărul.ro