DEZBATERI ASUPRA PLANULUI BAZINULUI HIDROGRAFIC NISTRU

Ministerul Mediului cu suportul Fondului Provocările Mileniului a desfăşurat la Ştefan Vodă şi Otaci consultări publice asupra proiectului Planului de gestionare a districtului bazinului hidrografic Nistru. În cadrul dezbaterilor au fost prezentate propuneri pentru îmbunătăţirea stării resurselor de apă.

La şedinţele organizate în cele două oraşe au participat reprezentanţi ai autorităţilor locale şi mediului de afaceri, regiilor „Apă-Canal”, Centrelor teritoriale de sănătate publică, ai societăţii civile din raioanele Ştefan Vodă, Căuşeni, Drochia, Ocniţa şi Donduşeni.

În urma discuţiilor de la Ştefan Vodă a fost propusă includerea în planul sus-numit a mai multor activităţi cum ar fi remedierea terenurilor poluate, construcţia staţiilor de tratare a apelor uzate pentru fabricile de vin de la Tudora şi Purcari, reabilitarea albiei vechi a Nistrului şi a rîului Botna, amenajarea izvoarelor şi fîntînilor ş.a.

La întrunirea de la Otaci a fost propusă lichidarea sondelor ce constituie principala sursă de poluare a apelor subterane, elaborarea unui program de reabilitare a iazurilor şi lacurilor de acumulare, reabilitarea albiei rîului Cubolta etc.

Fondul Provocările Mileniului Moldova şi Ministerul Mediului desfăşoară consultări publice privind elaborarea Planului de gestionare a districtului bazinului hidrografic Nistru în perioada 21 ianuarie - 26 februarie curent. Dezbaterile urmează să fie organizate în şapte raioane şi municipiul Chişinău cu scopul de a informa şi implica populaţia în crearea documentului ce va contribui la îmbunătăţirea managementului resurselor de apă în bazinul rîului Nistru.

Sursa: Moldpres