DETALII ULUITOARE IN CAZUL PERCHEZITIILOR DIN ACEASTA DIMINEATA

Procurorii PCCOCS și ofițerii INI au stabilit că, în perioada 2016 - 2018, factorii de decizie ai mai multor societăți comerciale au creat o schemă de eschivare de la plata taxei pe valoarea adăugată și impozitului pe venit în sumă de peste 8 milioane de lei.

Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale în comun cu ofițerii de investigații ai INI au desfășurat astăzi 14 percheziții în cadrul unei cauze de spălare de bani și evaziune fiscală în proporții deosebit de mari.

Astfel, în cadrul efectuării acțiunilor de urmărire penală și a măsurilor speciale de investigații, procurorii PCCOCS și ofițerii INI au stabilit că, în perioada 2016 — 2018, factorii de decizie ai mai multor societăți comerciale au creat o schemă de eschivare de la plata taxei pe valoarea adăugată și impozitului pe venit în sumă de peste opt milioane de lei.

Potrivit circumstanțelor cazului, mai multe companii beneficiare, urmărind scopul eschivării de la plata impozitelor și obținerea banilor „cash" din activitatea desfășurată, se adresau la făptuitori, care dirijau activitatea a zeci de companii delicvente. Făptuitorii, perfectau facturi fiscale fictive în care indicau livrarea și comercializarea unor mărfuri care nu existau.

În schimbul acestor mărfuri inexistente, agentul economic beneficiar transfera bani pe contul întreprinderilor delicvente, care erau lichefiați (extrași) de către făptuitori și transmiși „cash" către beneficiari, cu reținerea unui anumit procent din tranzacție.

Totodată, pînă la moment au fost reținute patru persoane care sînt bănuite de spălarea banilor în proporții deosebit de mari, infracțiune care se pedepsește cu închisoare de la cinci la zece ani sau cu amendă în mărime de pînă la 800 de mii de lei și evaziune fiscală în proporții deosebit de mari, infracțiune care se pedepsește cu închisoare de pînă la cinci ani sau cu amendă în mărime de pînă la 40 de mii de lei.

Sursa: sputnik.md