DESPRE „VIRTUTILE” NULITATILOR

Hoţii şi incompetenţii care guvernează

„Nu doar corupţia ne omoară, ci şi incompetenţa. Nu sîntem întotdeauna pe mîna unor hoţi, ci, de multe ori, şi pe mîna unor nepricepuţi, prostănaci şi nătîngi ajunşi în posturi de decizie prin dare de mită sau prin cumătrie ori nănăşie. Sigur că a accepta să ocupi o demnitate de vîrf, ştiind că îţi lipseşte expertiza necesară e, pînă la urmă, tot o formă de hoţie. Dar, în asemenea cazuri, mobilul psihologic al derapajului nu e lăcomia, ci vanitatea. Incompetentul speră ori să păcălească lumea, ori să „se descurce” cumva, aşa încît să nu i se clatine soclul. În general, hoţul ştie că e hoţ, iar incompetentul ştie, pînă la un punct, că e incompetent. Cînd începe să creadă că e competent, trece în categoria smintiţilor sau a proştilor. Prostul însă, spre deosebire de insul corupt sau de cel incompetent, nu ştie că e prost.” Acest citat, cu referire la realităţile impuse de politicienii români, dar care defineşte de minune actuala stare de lucru din RM, îi aparţine filosofului român Andrei Pleşu.

Aproape toţi politicienii moldoveni care au decis soarta acestei ţări în toate dimensiunile ei au transformat hoţia, incompetenţa şi prostia în adevărate virtuţi. Din cauză că RM nu a avut parte de nişte autentici părinţi fondatori ai tînărului Stat creat în 1991, ci doar de politicieni incapabili şi puşi pe căpătuială, în general vorbind, avem de-a face cu o ţară a hoţilor, sperjurilor, a prostiei trufaşe şi a „patriotismului multiplu fără patriotism”. N-au existat şi nu există modele morale în care populaţia să se ancoreze. Cînd un politician, un demnitar sau un mare şef ajung să fie cercetaţi penal sau închişi, fireşte că la comanda unor politicieni corupţi ca şi ei, însă aflaţi la Putere, cei împricinaţi şi susţinătorii lor din afară acreditează în spaţiul public ideea că sînt nevinovaţi, că „au fost condamnaţi politic”, nu că au furat din greu Statul. Dar să vedeţi cum sînt aplaudaţi la cumătrii şi la nunţi! Napolen ar fi furios de invidie pe „popularitatea şi dragostea poporului faţă de ei”.

Marea problemă a guvernanţilor moldoveni, care, de fapt, este şi a întregii ţări, o putem identifica într-o definiţie a aceluiaşi Andrei Pleşu (la care voi mai recurge), care sună astfel: „Cultura lui politică nu include informaţia elementară că locul de muncă unde l-a trimis electoratul aparţine electoratului şi nu lui, care a ajuns acolo ca simplu reprezentant”. Ei bine, spuneţi acest lucru lui Mihai Ghimpu, Dorin Chirtoacă, Andrian Candu, Dumitru Diacov sau deja fantomei politice Marian Lupu! Aceşti politicieni întîmplători sau programaţi de altcineva, după ce au cerşit voturile moldovenilor în campaniile electorale şi au fost aleşi, nu se mai cred aleşii poporului, ci ai lui Dumnezeu. Tocmai asta şi lasă să se înţeleagă, considerînd că nu mai au obligaţia să dea socoteală în faţa poporului pentru nelegiuirile lor, dar nici în faţa lui Dumnezeu, al cărui aleşi se cred.

Andrei Pleşu defineşte „prostul vesel” astfel: „Crede că toţi cei din jur aşteaptă de la el rafale de inteligenţă şi bancuri. E „răutăcios”, ca o cameristă în absenţa stăpînei, e meşter în replici zglobii, care să arate concetăţenilor cît e de neînfricat, de năzdrăvan, de stăpîn pe situaţie. Cînd face cîte o boacănă, reclamă conspiraţii duşmănoase şi „interpretări” nedrepte.” Observaţi că această evaluare îl defineşte de minune pe Mihai Ghimpu care „nu fură”? Amintiţi-vi-l cu „rafalele lui de inteligenţă primitivă”, cu glumele lui ţărăneşti de cea mai proastă calitate, cu replicile lui de mare luptător cu ruşii, cu obsesia lui faţă de „conspiraţia mîinii ruseşti” sau cu interpretările nedrepte şi nerecunoscătoare pe care i le fac cei care nu sînt de acord cu el! Cînd îl văd Ghimpu, îmi amintesc ce spunea în astfel de cazuri Emil Cioran: „Prostia este o suferinţă nedureroasă a inteligenţei”. Dar parcă doar pe Ghimpu îl defineşte asta…!

„Prostul solemn îşi ocupă jilţul cu o mină acră, convins că ţara are noroc să-l aibă. Se dă boier, se dă „luceafăr”, se dă fată mare. Prezidează suveran şedinţe publice, are răspunsuri la toate întrebările, are ştaif, are pompă, are mereu dreptate”, spune filosoful român. Nici nu cred că mai este necesar să vă îndemn să recunoaşteţi această prostie ţanţoşă care-i defineşte de minune pe trepăduşul Andrian Candu, preşedintele Parlamentului, sau pe Marian Lupu, atomizatul. 

Problema acestor „virtuţi” ale nulităţilor de politicieni moldoveni constă în aceea că distrug ţara şi sistemul care ar fi trebuit să guverneze şi să administreze Statul. Aceste nulităţi absolute, ajunse la guvernare prin cele mai bizare alianţe sau prin acte de corupţie, ajung factori de decizie care, prin incompetenţa lor, compromit nu doar prezentul politic al unei guvernări, ci şi viitorul ţării. S-a ajuns în situaţia în care absurdul şi rudimentarul politician Ghimpu să „evalueze” personal competenţele celor pe care doar el decide să-i numească miniştri la Educaţie, Mediu sau la Apărare, directori la SIS sau guvernator la BNM!

În acelaşi proces naţional distructiv decide şi „mireasa politică” Andrian Candu, preşedinte al unui Parlament care numai al poporului nu este. Observaţi că, dincolo de toate cele consemnate aici, RM duce lipsă şi de bărbaţi politici. Un trai abundent pe spinarea poporului îi transformă în nişte femei de moravuri uşoare. Crede cineva că lui Candu îi pasă că cele mai competente analize nu-l consideră bărbat? Crede cineva că actualului Guvern îi pasă că aceleaşi analize constată că nu-i constituit din bărbaţi, ci dintr-o liotă de prostituate convocate în miez de noapte la un hotel de un mare milionar cărora, în schimbul serviciilor prestate, le-a oferit posturi de ştergătoare de parbrize în parcări?

Virtute, bărbăţie şi curaj la guvernanţii moldoveni? Să fim serioşi, căci ei sînt urmaşii tîrfelor lui Ştefan cel Mare! În mai înfloresc floricelele de cîmp şi albinele pornesc pornesc după nectar…

Mihai CONŢIU

01.03.24 - 00:52
01.03.24 - 13:17
01.03.24 - 13:18
01.03.24 - 13:20
01.03.24 - 13:19
05.03.24 - 18:52
06.03.24 - 00:34
01.03.24 - 00:46
07.03.24 - 00:42
05.03.24 - 01:06
08.03.24 - 20:46
08.03.24 - 12:11
09.03.24 - 11:41
01.03.24 - 00:40
09.03.24 - 11:42