DESPRE UNIRE, BASESCU SI HIMERELE DISTRIBUITE „POLITIC”

Nu mulţimile rescriu frontiere, ci marile puteri şi politicienii care fac istorie

De-a lungul anilor, cu argumente dintre cele mai felurite, am tot scris despre imposibilitatea unirii Republicii Moldova cu România. Din această pricină, ne-am ales cu inamici dintre cei mai înverşunaţi şi răzbunători, fiind puşi şi sub embargo de către absolut toate agenţiile, publicaţiile moldoveneşti şi asociaţiile de profil. Suntem obstrucţionaţi mişeleşte, perfid şi ticălos din toate direcţiile şi cu giruri dintre cele mai impunătoare. Tocmai aceste atitudini ne-au întărit convingerea că inamicii noştri ştiau că avem dreptate, numai că au fost şi sunt deranjaţi că adevărurile erau şi sunt date publicităţii deoarece pentru ei unionismul a fost întotdeauna o afacere politică bănoasă. În plus, cam toţi liderii unionişti moldoveni nu au fost şi nu sunt nici pe departe adepţii oneşti ai unirii celor două ţări.

Pentru cam toţi de aici unionismul trebuie să rămînă o afacere politică permanentă. Dacă, prin absurd, cele două ţări s-ar uni, ar fi prea mulţi cei care ar rămîne fără o pîine – unii fără obiective politice unioniste iluzorii, sprijin financiar pentru proiecte unioniste (istorie, limbă, dezbateri interminabile etc.), mulţi jurnalişti ar fi nevoiţi să-şi caute o altă slujbă deoarece nu le va mai finanţa nimeni pseudo-publicaţiile pe care le scot astăzi, scriitorii moldoveni de aici n-ar mai figura în manualele şcolare şi s-ar găsi pe rafturile inferioare ale literaturii române, învăţătorii şi profesorii ar avea probleme din pricina necunoaşterii limbii române, academicienii n-ar putea demonstra de ce sunt academicieni, ai cui sunt şi de ce nu cunosc măcar o singură limbă la perfecţie şi tot aşa!

Întotdeauna mi-a creat repulsie unionismul vulgar ambalat într-un fals idealism împrumutat din timpurile anului revoluţionar 1848, împănat cu jale şi priviri de cîine bătut care aşteaptă milă şi hrană de la oricine vrea să-i fie stăpîn. Timpul mi-a demonstrat că am avut dreptate şi dreptul de a fi circumspect faţă de unionişti ca Ghimpu, Chirtoacă, Dabija, Pavlicenco, Şalaru şi Guţu, mai nou, şi mulţi alţii. Unionismul moldovenilor de aici este un fel de balaur cu şapte capete – atunci cînd cade unul, altul creşte la loc. Ultimul cap căzut al balaurului mitic unionist este cel al liberalilor Ghimpu şi Chirtoacă. În locul acestuia a crescut cel al lui Traian Băsescu, prin Anatol Şalaru şi Ana Guţu ca reprezentări teritoriale.

 

Fostul comunist Băsescu, anticomunist şi unionist în Moldova

Pe fondul unionismului behăit de Băsescu în această încă instabilă ţară, România justiţiară reală ar fi bine dacă ar cerceta minuţios cîte zeci şi sute de milioane au fost spălate în Republica Moldova, în numele unionismului, în cei zecea ani de mandat prezidenţial al lui Băsescu, dar şi pînă la el, începînd cu 1991. Am convingerea că se va ajunge la concluzia că aceste sume uriaşe de bani din România au fost „investite” tocmai pentru ca unionismul să NU triumfe, ştiindu-se din capul locului că nu e cu putinţă. Deci, DNA-ul Laurei Codruţa Covesi ar trebui să treacă Prutul şi să înceapă “săpături arheologice” cît mai rapid cu putinţă.

Atîta timp cît în Republica Moldova există conflicte identitare alimentate de către politicieni, există dispute cu privire la denumirea limbii sau la ce fel de istorie trebuie predată în şcolile moldoveneşti, vor exista mereu armate de politicieni, diplomaţi, negociatori, analişti şi jurnalişti care-şi vor avea asigurate salarii, premii, burse, privilegii protocolare, locuri în Parlament etc.

Cam în acest tablou se înscrie şi „unionismul revoluţionar, inedit” declanşat de Băsescu după moartea politică a lui Ghimpu. Băsescu a crezut că rupe inima tîrgului venind aici să facă propagandă unionistă pentru partidul lui Şalaru. El îi crede suficient de impresionabili pe moldoveni şi prin aceea că tocmai EL, fost Preşedinte al României, este ALESUL care s-a pogorît în mijlocul acestui greu încercat popor spre a-l mîntui prin unirea cu România. Va face pentru unire exact ceea ce a făcut şi pentru România cît a fost Preşedinte, adică nimic, dar va produce multă zarvă, debusolare şi furie. Vrea să-i folosească pe moldoveni la fel cum a făcut-o şi cu românii. Cînd afirmă că a cîştigat absolut toate bătăliile politice în România şi la fel va triumfa şi în Republica Moldova, riscă să fie „ars” de moldoveni la fel cum „i-a ars” şi el pe francezi în 1982.

 

Va da foc Băsescu Moldovei la fel cum a făcut şi în portul francez Rouen?

Traian Băsescu a fost implicat în Iarna lui 1982 într-un accident de proporţii, care a rămas în istoria marinei moderne. 37 de nave au fost incendiate în portul francez Rouen, iar Sena a fost poluată de nava condusă de el, scria publicaţia românească "Jurnalul Naţional", în 2008. "Jurnalul National" a prezentat şi proba falsificării probelor accidentului din 1981/1982, recunoscută chiar de Traian Băsescu. În declaraţia lui Băsescu, acesta recunoaşte faptul că a falsificat probele unui accident din Portul Rouen pentru a se salva şi a păcăli statul francez. O explicaţie adusă de un fost marinar ar putea fi aceea că Băsescu a fost făcut căpitan de cursă lungă de Partidul Comunist Român, cu binecuvîntarea Securităţii, fără a avea experienţa necesară.
Atunci era una din primele curse în calitate de căpitan de cursă lungă ale lui Traian Băsescu. Primise pe mînă conducerea navei Arges la doar trei luni de la obţinerea brevetului. O lansare la apă însă cu ghinion. Pe Sena, în Portul Rouen, nava a luat foc la descărcarea încărcăturii. Alte 37 de nave au luat foc, de asemenea. Imediat, francezii s-au prins că focul a pornit de la nava condusă de Băsescu şi au trecut la anchetă.
Băsescu a stat 28 de zile la Rouen, pentru a le explica francezilor ce şi cum. A scăpat doar după ce i-a minţit. "Legislaţia franceză funcţiona corect. Adică nu trebuia să dovedesc eu că nu s-a produs poluarea de la mine, ci autorităţile franceze trebuiau să dovedească că s-a produs poluarea de la mine", mărturisea Băsescu în 23 Iunie 1998 într-un interviu acordat postului de televiziune Prima TV. În interviul citat, Băsescu recunoaşte că a ascuns probele vinovăţiei sale în accidentul de la Rouen. "Am explicat organelor de Securitate ce s-a întîmplat cu noi acolo şi, acum pot să o spun public, nu mai e niciun secret, am schimbat ceva în instalaţie înainte să permitem accesul autorităţilor franceze la bord, ceea ce a făcut imposibilă demonstraţia, demonstrarea vinei noastre", spunea Băsescu.

Vă daţi seama ce relaţii avea atunci Băsescu cu Securitatea comunistă dacă a putut să-şi continue cariera de comandant de navă? Acum vrea, la fel cum a făcut-o în portul francez, „să schimbe ceva în instalaţia politică moldovenească”!

 

Va devenii Preşedintele Iohannis indezirabil pentru unioniştii moldoveni?

Preşedintele României, Klaus Werner Iohannis, nu este nici pe departe o figură politică la fel de duplicitară şi manipulatoare ca Băsescu. El spune lucrurilor pe nume în ceea ce priveşte unionismul, iar opiniile sale au caracter oficial şi credibilitate, demonstrînd că este suficient de informat în privinţa „Dosarului Basarabia”. Chiar dacă a fost votat de către majoritatea moldovenilor cu cetăţenie română la alegerile prezidenţiale, el nu trişează şi nu simte nevoia ca să facă inutile şi mincinoase concesii unioniştilor moldoveni. Pentru asta ar trebui respectat, numai că unioniştii moldoveni au fost deprinşi altfel, motiv pentru care nu excludem ca în scurt timp să devină indezirabil pentru „soldaţii unionismului lui Băsescu”.

Vineri, 24 Noiembrie, în cadrul declaraţiilor de presă de la Bruxelles, în contextul participării sale la Summitul Parteneriatului Estic, Preşedintele României, Klaus Werner Iohannis, a declarat că ideea integrării europene a Republicii Moldova prin intermediul unirii cu România nu este o cale fezabilă în acest moment. „Nu cred că putem să abordăm chestiunea (integrarea europeană) printr-o cale indirectă. Moldova este clar angajată pe calea europeană şi deocamdată are Acordul de Asociere şi toată legislaţia secundară care decurge acolo între timp este perfectată, dar trebuie toate acestea implementate şi parcursul Moldovei trebuie consolidat, după care Moldova trebuie ea să se hotărască dacă vrea să înceapă un parcurs care duce spre UE sau nu. O scurtătură via Unirea cu România cred că nu este o cale foarte fezabilă în acest moment”, a afirmat Iohannis.

Ca să înţelegeţi mai bine că Iohannis este consecvent, vă mai redăm o declaraţie de-a sa din Noiembrie 2016, în care îşi expunea următoarele convingeri privitoare la unirea celor două ţări: "Să-şi dorească românii, să-şi dorească oamenii din Moldova aşa ceva, nici România, nici Republica Moldova nu trebuie să mai aibă dispute pe propriul teritoriu care sunt sub jurisdicţie internaţională".  "Fără condiţiile minimale, rămîne un deziderat frumos şi nu un proiect politic". "Au fost nenumărate mişcări, eu le-am numit cvasi-unioniste, care au clamat că vor să ajute unificarea, dar în realitate vedem acum că multe din ele şi multe acţiuni nu au făcut decît să îndepărteze moldovenii de România, nu au făcut decît să-i enerveze pe moldoveni. Aici trebuie să vedem şi partea economică, a spus-o un politician moldovean într-o discuţie pe care am avut-o, datorită politicii de asociere cu UE şi a situaţiei economice se întîmplă ca mulţi moldoveni care au lucrat în zona Rusiei să ajungă acasă devenind şomeri. Ei ajung acasă şi aşteaptă să găsească un loc de muncă, să găsească oportunităţi, or noi aici am contribuit foarte, foarte puţin".

"Am analizat împreună cu cei care se pricep ce s-a întîmplat în relaţia dintre România şi Moldova din '90 încoace, ce s-a făcut bine, ce s-a făcut rău. Am ajuns la concluzia că intervenţia noastră în Moldova a fost cel puţin ineficientă, ca să nu folosesc alte cuvinte, că iar sar unii politicieni în sus că nu le apreciez munca. (...) De foarte multe ori, în loc să ajutăm Moldova, instituţiile, partidele, am ajutat persoane din Moldova, iar acele persoane cîteodată au avut rezultate bune, dar uneori au dus anumite proiecte politice în derizoriu. Am ajuns la concluzia că trebuie să schimbăm lucrurile. Este greşit să ajutăm anumite persoane şi este important să ajutăm organizaţii, instituţii. Nu face sens să ajutăm o anumită persoană sau un grup pentru a obţine ceva ce poate pentru moldoveni nu e relevant, dar pentru noi e", afirma Iohannis în Noiembrie 2016.

Nu aceleaşi realităţi le scriem şi noi de ani şi ani de zile? În concluzie, pe cine trebuie să creadă absolut toţi moldovenii în chestiunea unionismului – pe gargaragiul (demagogul) Băsescu sau pe echilibratul Iohannis?

Mihai CONŢIU

Virginia Filip 06.12.2017 - 21:50

Aceasta problema sensibila nu trebuie tratata din varful pixului, dar ca de obicei Mihai Contiu atungi cand atinge subiectul "Unire" este uronic, sarcastic si malitios. Sa-i lasam pe cei care stiu istorie sa-si dea cu parerea, nu jurnalistii platiti.