Despre atacurile miselesti și grosolane la adresa Vioricai Dumbraveanu

Încă de cînd a fost învestită în funcția de ministru al Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, dar mai cu seamă de cînd a izbucnit pandemia de coronavirus, Viorica Dumbrăveanu a fost ținta celor mai nemotivate, lipsite de sens și agresive atacuri venite din partea unei categorii mediatice, a unor comentatori, politicieni și chiar medici-politruci cu aere de ”analiști”. Toți acești ”critici specializați” peste noapte în domeniu își motivează atacurile prin aceea că Viorica Dumbrăveanu nu este medic de profesie. Nici că se putea găsi vreun pretext mai stupid!

Ca o paranteză, e demn de reținut că acești ”demolatori politici conjuncturali” nu au emis absolut nici o critică la adresa Silviei Radu, numită de oligarhul fugar Plahotniuc în aceeași funcție chiar ca să i se ofere un os de ros. Spre comparație flagrantă cu Dumbrăveanu, veți vedea, Silvia Radu a fost numită abuziv, în semn de recunoștință din partea lui Plahotniuc pentru servituțile aduse. Cele mai mari ”performanțe” ale ei fiind cele de conducător la UNION FENOSA și de primar general interimar, numită tot abuziv și pentru scurt timp. Ca pregătire universitară, este jurist și absolvent de limbi străine.

Nu este o regulă generală ori obligatorie ca ministrul  Sănătății într-o țară să fie neapărat medic de profesie, dar este necesar ca titularul acestei funcții să fie un bun manager, un cadru policalificat și cu performanțe educaționale și profesionale multiple, unele care să îl facă să fie compatibil cu acest post. Criticii Vioricăi Dumbrăveanu ori nu-i cunosc bogata sa biografie, ori i-o cunosc și o ignoră voit. Cert este că, din perspective politice de opoziție cu orice preț, ei ignoră cu desăvîrșire dedicația susținută a Vioricăi Dumbrăveanu cu care administrează criza pandemică. Se înțelege că nu o face de una singură, că toate deciziile le emite în baza consultărilor cu epidemiologii, sociologii etc. cu care se consultă zilnic. Oricît vi s-ar părea de exagerată comparația, putem afirma că Viorica Dumbrăveanu, Guvernul și Parlamentul nu administrează criza pandemică mai rău decît premierul britanic ori Președintele american.

Față de baza acuzelor criticilor ei, faptul că nu e medic și, deci, nu-i compatibilă cu funcția sa, vă prezentăm doar cîteva date despre pregătirea pe care o are și care chiar o recomandă pentru postul de ministru al Sănătății, Muncii și Protecției Sociale:

Viorica Dumbrăveanu: magistru în drept, specializarea drept penal şi criminologie; licenţiată în profilul jurisprudenţă; consilier prezidențial în domeniul dezvoltării sociale; Secretar de Stat pe domeniul asistenței sociale, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Socialeviceministru al Muncii, Protecției Sociale și Familieișef, Direcţia politici de protecţie a familiei şi drepturilor copilului, Ministerul Muncii, Protecţiei Sociale și Familiei; șef, Direcţia în problemele familiei cu copii în situaţie de risc şi oportunităţi egale, Departamentul Asistenţă Socială etc.

Aceste funcții deținute și celelalte nepomenite sunt o consecință a unui șir întreg de cursuri de perfecționare, din care vom nota doar cîteva:

Curs de formare ”Programe de eradicare a sărăciei”, BM; curs de formare ”Prevenirea discriminării și promovarea drepturilor omului”, PNUD; curs de formare „Protecția copilului: practici internaționale și naționale”, OIM; cursul de instruire pentru lucrătorii din asistenţa socială „Fenomenul violenţei în familie”, MPSFC, UNFPA, ONG Gender – Centru; cursul „Crearea şi dezvoltarea serviciilor sociale pentru copii şi familii social- vulnerabile”, UNICEF-UE; cursul „Reintegrare familială a copiilor în dificultate”, UNICEF-UE; seminar de instruire „Managementul schimbării în sistemul de protecţie a copilului şi familiei”, UNICEF; cursuri de perfecţionare a calificării „Reforma administraţiei publice centrale”, Academia de Administrare Publică pe lîngă Preşedintele RM; cursuri de perfecţionare a calificării „Relaţiile cu publicul în organele administraţiei publice centrale de specialitate”, Academia de Administrare Publică pe lîngă Preşedintele RM etc., etc.

Ne oprim aici deoarece am ocupa un spațiu imens să le enumerăm pe toate, inclusiv bogata experiență a Vioricăi Dumbrăveanu în calitate de formator. Am insistat, totuși, să subliniem aceste date pentru ca cititorul să înțeleagă că Viorica Dumbrăveanu nu a ajuns în această funcție dintr-o celulă de activiști de partid, cu o experiență doar politică. A fost învestită în acest post în virtutea pregătirii și experienței sale care au recomandat-o din plin și pe merit ca să fie ministru al Sănătății, Muncii și Protecției Sociale. Comparați biografia sa cu cea a Silviei Radu și veți înțelege mai bine substratul politic grosolan din acuzele ce îi sunt aduse de către unii care nu au habar despre ce este vorba! Totodată, cititorul înțelege prea bine că un medic internist sau de familie, spre exemplu, pentru că e doar medic, fără să aibă și pregătiri manageriale, nu s-ar fi descurcat managerial așa cum o face Viorica Dumbrăveanu! Prin aceste observații, vă invităm să abordăm lucrurile cu onestitate, nu mișelește pentru că așa au primit unii directive politice de critică grosolană și manipulatorie!

Cristian LOZINSCHI