DESPRE ALEGERILE IN CAPITALA

Axiomele politicii moldoveneşti

Ştim cu toţii că, urmînd o tradiţie proastă, în turul doi al alegerilor pentru fotoliul de primar al capitalei toate partidele de dreapta se consolidează împotriva PSRM. La fel, ştim că, toate partidele de stînga se consolidează şi ele… cu cele de dreapta împotriva candidatului înaintat de PSRM. Mai cunoaştem că toţi oligarhii moldoveni, în ciuda urii reciproce, în caz de necesitate se unesc. Or, au existat confruntări între Filat şi Plahotniuc, Ghimpu şi Voronin! Şi s-au trecut cu bine. Primii doi au creat front comun în 2009, 2010, 2014! PCRM şi PL au colaborat excelent în cadrul Primăriei Chișinău, în perioada 2013-2015!

În anul 2016, aceste acţiuni arătau anapoda. La început, Năstase a părăsit cursa electorală în favoarea M. Sandu. Ulterior, Lupu a renunţat şi el la cursă pentru liderul PAS. I-au urmat Leancă şi cu Ghimpu, care, la rîndul lor, au îndemnat lumea să voteze pentru Sandu! Există doua motive care explică situația descrisă. Primul – interesul oligarhilor pentru păstrarea sistemului oligarhic, ca formă de guvernămînt, prin intermediul căruia jefuiesc poporul. Al doilea motiv îl reprezintă factorul extern. Este bine cunoscut faptul că Maia Sandu şi Vlad Plahotniuc au un stăpîn comun – Departamentul de Stat al SUA –, şi o singură patrie - ambii dețin cetăţenia României. Iată de ce, volens-nolens, în vorbe sînt nevoiţi să lupte, dar în fapte cooperează împotriva PSRM şi a lui I. Dodon. O fac pentru că I. Dodon este sprijinit de Putin, se pronunţă pentru ortodoxie, statalitate şi Uniunea Euroasiatică. Restul este de la necuratul.

 

Alegerile în Capitală – şansă de a elibera orașul!

De fapt, şi oligarhii, şi Partidul Democrat tind să excludă cu orice preţ victoria PSRM în Chişinău. Or, aici sînt 11 circumscripţii, în care vor fi aleși 11 deputaţi în Parlament. De facto, victoria în Capitală ar însemna schimbarea guvernării. Este ceva inadmisibil. Toţi oligarhii, mass-media de dreapta, analiştii angajaţi s-au aruncat, ca o haită de lupi, asupra candidatului PSRM, Ion Ceban! Au săpat sub corupţie – nu au găsit nimic. Au săpat sub trecutul său – iarăşi au dat-o în bară. Au încercat să-i discrediteze mama, Eugenia Ceban, iarăşi a fost o încercare eșuată. A rămas ultimul coz – binomul! Totodată, partenerii lui Plahotniuc se încîlcesc în declarații și minciuni.

Pe 21 Mai, la postul TVC 21, unul din analiştii apropiaţi Partidului „DA”, a declarat că Ceban, în cazul victoriei, va scinda PSRM. Chipurile, îl va ajuta acelaşi V. Plahotniuc. Igor Dodon știe despre aceasta și chipurile este împotriva lui Ceban, deși a îndemnat alegătorii să voteze pentru candidatul PSRM, personal a făcut agitație electorală şi, n-o să credeți, a stăruit mult pe lîngă el, pentru a-l convinge să intre în cursă! Ce spuneţi despre una ca asta? Dodon, vedeți dvs., este în alianţă cu Plahotniuc, totuşi acesta din urmă vrea să scindeze PSRM. În ultima convorbire telefonică interceptată şi pusă pe post în emisiunea Jurnal TV, cunoscutul democrat C. Botnari spune deschis că în viitor ei vor nimici PSRM! Chiar din probele prezentate de criticii PSRM reiese că Dodon nu face parte din binom, sau nu-i aşa?!

Deci, vă daţi seama că Ion Ceban este favorit, de aceea sînt lansate tot felul de zvonuri. Mai mult decît atît, Ceban este omul cel mai apropiat din tot anturajul Preşedintelui I. Dodon, este prietenul şi tovarăşul său de idei. De aceea, aberațiile date vorbesc doar despre un singur lucru – despre frica enormă a celor de dreapta de a pierde în faţa lui Ceban. Nu întîmplător îşi pregătesc scuzele pentru o eventuală înfringere. De fapt, încă în Vara anului 2017 ne-a reuşit să salvăm oraşul de sluga PD – Chirtoacă. Pe 20 Mai, adică în primul tur, ne-a reuşit să salvăm oraşul de controlul lui Plahotniuc. Acum avem datoria să nu lăsăm oraşul să fie preluat de oligarhul Victor Ţopa.

 

Ceban este cu un cap mai sus decît Năstase

Ion Ceban îl depăşeşte pe Năstase la toate capitolele. Deosebirile între cei doi în ceea ce priveşte studiile deţinute, experienţa, calităţile manageriale şi realizările sînt de-a dreptul uluitoare!

  1. Ia întrebaţi-l pe Năstase dacă are studii în managementul urban. De unde să fie acestea?! El, ca şi Chirtoacă, este avocat şi guraliv.
  2. Cunoaşte Năstase situaţia din Capitală aşa cum o cunoaşte Ion Ceban? La dezbateri, nu avea idee cît costă o călătorie cu autobuzul, un kilowatt de energie electrică, o gigacalorie de agent termic. El este un diletant ordinar, care nu are treabă cu toate acestea, inclusiv cu problemele orăşenilor! Şi care ar fi problema cînd ai 3 case, 7 anexe, 2 hectare de terenuri agricole, 2 terenuri în Bubuieci, 2 la Durleşti şi Dumnezeu mai ştie ce! În anul 2017, Năstase a declarat zero venituri din activitatea profesională, dar a dobîndit €112 mii (2.199.000 lei) din alte activități. Atunci cînd familia ta trăieşte într-un castel confortabil în Germania, la ce ţi-ar trebui să ştii despre problemele chişinăuienilor?
  3. Arătaţi-mi măcar un singur proiect al lui Năstase pentru dezvoltarea oraşului! Mai mult ca atît, acesta să trezească interesul primarilor unor astfel de oraşe precum Baku, Minsk şi Budapesta!? Pe el îl interesează numai Parlamentul şi reglările de conturi cu Plahotniuc, cu care, într-un final, tot el va face alianţă. La drept vorbind, Năstase nu vrea nimic altceva decît să-i folosească pe chişinăuieni.
  4. Poate că Năstase are o experienţă managerială la fel de consistentă ca cea a lui Ceban!? Îmi puteţi numi o entitate care a fost administrată de Năstase? El nu a apucat să administreze nici măcar Primăria satului său natal, Mîndreşti! Cu toate acestea, la fel ca şi Chirtoacă anterior, îşi doreşte să devină imediat primar al Capitalei!
  5. Ce a făcut Năstase pentru chişinăuieni? A făcut el măcar ceva pentru construcţia şi reparaţia terenurilor de joacă pentru copii, a stadioanelor, şcolilor? A luptat pentru creşterea compensaţiilor, indemnizaţiilor şi salariilor pentru categoriile vulnerabile ale populaţiei, aşa cum o făcea Ceban? A deconspirat măcar o schemă în Primărie?

Mai grav, corupţii Chirtoacă şi Munteanu îl sprijină pe Năstase! Vă pare că o fac aşa, de foaie verde? Bineînţeles că nu. Pentru toate trebuie de plătit şi plata se face, desigur, pe seama chişinăuienilor. De fapt, А. Năstase este candidatul oligarhului Victor Ţopa. El deja a fost susţinut de partenerii lui V. Plahotniuc şi A. Stati: milionarii M. Ghimpu, A. Şalaru, Iu. Leancă. Dacă Departamentul de Stat al SUA o va cere, nu va avea încotro nici însuşi V. Plahotniuc. Or, a susţinut-o și pe Maia Sandu în alegerile din 2016! Năstase nu are nici cunoştinţe în managementul urban, nici experienţa necesară. În cel mai bun caz, îi va duce de nas pe orăşeni şi va sări în Parlament, în cel mai rău, caz pur şi simplu, va distruge definitiv Capitala.

În acest context, vă amintim o nuanţă importantă. Pe 19 Mai, a avut loc parada gay. Acest marş, la care Poliţia a lovit nemilos în femei, copii şi preoţi, a fost susţinut de Maia Sandu, partenera lui Andrei Năstase. Mai mult ca atît, pe 8 Martie, a mers personal în fruntea marşului cu aceiași denumire – Marșul Solidarității. S-a opus acestei nebunii doar Ion Ceban. Cît despre Năstase, acesta a preferat să tacă smerit. Clar lucru! Marşul a fost organizat şi sponsorizat de stăpînul său direct – ambasadorul SUA.

 

De ce va învinge Ceban?

Indiscutabil, cei de dreapta sînt în panică. La orizont a început să se contureze tot mai evident perspectiva reală de a rata Capitala. A început isteria, încercările de a-i tîmpi pe alegători, de a-i convinge precum că rezultatul este cunoscut din timp şi Ceban va pierde. Anume aşa cum o făceau înainte de turul I, cînd încercau să ne convingă că S. Radu va învinge din primul tur!

  1. Ceban îl depăşeşte pe Năstase cu aproximativ 10 la sută. Nu este deloc simplu să reduci dintr-o astfel de diferenţă, dacă e să ţinem cont de ura nedisimulată a unioniştilor şi a democraţilor faţă de Năstase. Unioniştii nu au uitat cum îi fugărea din PMAN, cum îi critica pe Ghimpu, Pavlicenco, Băsescu şi Şalaru la Jurnal TV, numindu-i lachei ai lui Plahotniuc (ceea ce de, de fapt, corespunde realităţii).
  2. Năstase nu are carismă, calităţi de lider şi de luptător. Ratingul său a crescut datorită erorilor grave comise de PDM. El a început să fugă de Ceban, care, la toate dezbaterile, l-a făcut praf şi pulbere.
  3. Dreapta este divizată. Nimeni nu va conlucra cu Năstase, fiindcă acesta nu o singură dată i-a atacat. De consolidarea lui Năstase nu au nevoie nici PDM, nici PL, nici PUN, nici PNL. Şi aici nici Departamentul de Stat nu va fi de ajutor. Clar lucru, verbal îl vor susţine, iar de fapt – puţin probabil! S-ar putea ca pentru el să lucreze M. Sandu, ceea ce va provoca decesul partidului său, deoarece Năstase va cere 2/3 din cotă în lista parlamentară comună şi tot atîta în viitorul Guvern. Maiei Sandu îi trebuie una ca asta? Dar lui Ghimpu? Tot ea a cerut organizatorilor sondajului BOP să scadă din ratingul lui Năstase!
  4. Electoratul Silviei Radu îl reprezintă electoratul PSRM, fapt dovedit de sondaje serioase. Ea a copiat peste tot iniţiativele socialiştilor, a participat la sărbătoarea de 9 Mai. Cele 17% care au votat-o vor trece practic în întregime de partea PSRM şi a lui Ion Ceban. Şi aceasta este destul pentru o victorie convingătoare. Cei de dreapta, şi acesta este un adevăr, nu votează pentru Plahotniuc şi PDM. Cît despre PDM, ratingul acestuia în Capitală este de 3-5%.
  5. Chirtoacă a deţinut întreaga resursă administrativă din Capitală (prețuri, SEL-uri, întreprinderi municipale), resursa administrativă a trei ministere deţinute de PL în cadrul Guvernului, a avut sprijinul PDM şi al partidelor din alianţa de guvernămînt (inclusiv CEC, care, în 2011, a ajutat la falsificarea alegerilor), de un rating înalt al guvernării şi al ideii de integrare europeană, de sprijinul din partea României. Astăzi, este puţin probabil ca A. Năstase să le aibă pe toate acestea. CEC-ul este controlat de PCRM. Guvernul este al PDM-ului. Primăria – naiba să înţeleagă a cui este! În această situaţie toate avantajele sînt de partea lui Ceban!
  6.  Nu încape îndoială că la dezbateri cetăţenii vor afla multe lucruri interesante despre Andrei Năstase. Şi aceştia nu doar că vor renunța să-l voteze, ci nu vor dori nici măcar să-i pomenească numele.

Iată de ce Năstase îl evită pe Ceban!

Bogdan ŢÎRDEA