DESPRE AIESEC IN MOLDOVA, CU ALINA CEBOTARENCO

Despre ideal, perseverență şi mecanismele după care se conduce un grup de tineri din Chișinău pentru un viitor prosper. Cum se ajunge la succes și ce susţinere au aceşti tineri, ne spune Alina Cebotarenco, ex-președintele ONG-ului AIESEC în Moldova.

M. V.: Care-i istoricul organizației?

A. C.: AIESEC în Moldova a fost fondat ca ONG în 1999, dar din cauza lipsei de continuitate activitatea a fost sistată în 2002. În 2004, Sergiu Soltan, Eugen Gîrlă și Vadim Todică au relansat AIESEC în Moldova, perfectînd toate procedurile necesare pentru desfășurarea activităţii organizaţiei. Scopul acesteia a fost aliniat celui internaţional: pacea şi dezvoltarea potențialului uman, iar această viziune poate fi atinsă prin dezvoltarea leadershipului la tineri prin schimburi internaţionale. În 2008, entitatea a creat AIESEC în Chişinău, AIESEC în Bălţi, iar mai tîrziu și AIESEC în Cahul. Nu pot spune că au avut multe schimbări de la data fondării și pînă în prezent. Bazele entității, misiunea şi viziunea au rămas aceleaşi. Poate că s-au modificat strategiile de creștere, de implementare, scopurile, programele și proiectele, dar pînă și astăzi AIESEC din Chișinău activează pentru a oferi oportunități de dezvoltare. Asta e ceea ce contează cel mai mult.

M. V. : După ce principii vă conduceți?

A. C.: În această organizaţie, este aplicat un concept interesant pe care îl urmăm, acesta fiind The Constancy of Purpose ceea ce ar însemna că, în pofida schimbărilor interne, AIESEC continuă să-și alinieze toate activitățile pentru a fi cît mai aproape de scopul global menţionat anterior.Numeric, AIESEC din Moldova are peste 250 de schimburi internaționale realizate. E greu de enumerat în cifre, fiecare an are succesele lui. Probabil ar fi mai relevant să menționez că, în ultimii 2 ani, am dezvoltat și întărit dorința tinerilor de a explora lumea, de a-și explora limitele și abilităţile.

M. V.: În ce mod activează?

A. C. La momentul actual, în organizaţie activează 64 de membri. Fiecare echipă are o fișă de post care specifică clar responsabilitățile și indicatorii de performanță ale fiecărui membru. Unii fac promovarea oportunităților, alții aleg voluntari internaționali pentru viitoarele proiecte. Mai sînt și cei care promovează oportunități de stagiere internaţională. Activitățile variază de la Front Office la Back office. Lucru în toi. Voluntarii sînt repartizați în 6 departamente. Stagiile externe care facilitează experiențele internaţionale ale studenților noști sînt: stagii interne, cei care dezvăluie Moldova voluntarilor externi, Business Development care e implicat în aria antreprenorială și aduce voluntari din exterior profesioniști în companii. Marketing și PR face toată comunicarea cu grupul țintă Finance and Legal Assistance, care asigură legalitatea activității organizaţionale. Talent Managementul este departamentul care lucrează cu membri actuali în recrutarea, dezvoltarea și retenţia acestora. Se poate deveni membru AIESEC aplicînd în perioada de recrutare. Candidatul trece printr-un test la limba engleză, un interviu de grup, apoi unul individual. Cerințe nu sînt multe – să cunoști engleza pentru a putea comunica mai ușor cu rețeaua globală, să ai 18 ani și să fii motivat. Avem și noi unele filtre, evident, pentru că vrem să oferim oportunități celor care într-adevăr vor să schimbe ceva, celor care nu se conduc de stereotipuri și limitele puse de societate.

M. V.: Ce oportunități oferă AIESEC?

A. C. Stagii internaționale. Credcă acest program e atuul organizației. Cei care stau cîte 6 săptămîni într-un mediu străin sînt cei care vin acasă cu o viziune mult mai globală. Sînt tineri care iau aventurile, peripețiile, prieteniile și impactul creat acolo, departe ca o realizare personală, una din experiențele cele mai importante în viața lor. Viitorul este în mîinele studenților! Sîntem o organizație non-guvernamentală, non-politică, fără intenții de profi. Activăm din auto-sustenabilitate și donațiile din partea partenerilor AIESEC.

Un interviu realizat de Mihaela VRABIE, studentă, anul II, USM