DESI NUMARA DOAR MANDATE, PAS-UL TREBUIE SA IA IN CALCUL ALTE CIFRE DIN SONDAJUL IMAS-ULUI

Maia Sandu continuă să insiste în eroare și a solicitat răspunsul Curții Constituționale privind întrunirea condițiilor pentru dizolvarea parlamentului. Mă rog, mersul rectiliniu în funcție de linia trasată este mai curînd apanajul tramvaiului decît a unui președinte de țară. Repetarea întocmai a scenariului Zelensky, cu alegeri parlamentare după cele prezidențiale, trebuie să aibă în vedere nu doar startul dar și finalul cu o pierdere tot mai accentuată a popularității a președintelui ucrainean din cauza imposibilității de a gestiona situația dintr-un singur centru de putere.

Între timp, constatăm că tendințele de erodare a puterii Maiei Sandu sînt deja pronunțate chiar dacă pînă la prăbușire mai avem încă foarte mult. Sondajul de luni al IMAS-ului stăruie asupra unor tendințe care par a fi valide tocmai pentru că indirect sînt asumate și de criticii de serviciu al acestei companii de sondaje. Vice președintele PAS, Mihai Popșoi, comentînd sondajul, nu-și poate ascunde bucuria deși dă în mod impardonabil cu copita în oamenii care au realizat cercetarea - Chiar și în sondajele afiliate socialiștilor, PAS obține majoritatea mandatelor: PAS - 53; PSRM - 40; Șor – 8 – spune el.

Asta e proasta deprindere a politicienilor – să vadă doar mandate în jur. În realitate sondajul oferă un tablou mult mai echilibrat asupra scenei noastre politice. Poziția de lider al PAS este deocamdată incontestabilă asa cum a fost și situația lui Zelensky în Ucraina la început de mandat. Și, totuși, putem remarca că zenitul Maiei Sandu deja e de domeniul trecutului. Ultimele evenimente politice și lupta deșartă în care s-a angajat președintele țării a mușcat serios din susținerea ei politică. Avînd în vedere că Maia Sandu nu este dispusă să introducă corecții în propriile strategii, tendințele riscă să devină cronice. Astfel domnul Popșoi poate să ajungă în data alegerilor anticipate (care nu știm cînd va fi) cu un avion de deputați PAS serios avariat (folosim expresiile preferate ale președintelui țării).

În primul rînd, sondajul indică că față de cifrele din ianuarie popularitatea PAS se reduce cu 12% (scădere de la 50% la 38%) iar Maia Sandu pierde 14% (de la 63% la 49%). În același timp, PAS pierde 6% din intenția de vot (de la 41 la 35%).

Asta dacă vorbim de mandate. În cercetarea IMAS-ului sînt și alte cifre care mi se par și mai îngrijorătoare pentru liderii PAS. Ele plasează o mină cu efect întîrziat sub tezele acestui partid. De exemplu, ideea alegerilor anticipate traversează un declin marcant. Societatea nu acceptă anticipate cu orice preț – 62% nu sînt de acord cu dizolvarea dacă se încalcă constituția. Confruntați cu alternativa formării unui guvern, cetățenii noștri susțin preponderent această soluție de bun simț și nu sînt dispuși să dea foc la propria casă. Între anticipate și guvern - 41% vor un guvern format de o majoritate, 14% susțin guvernul interimar actual în timp ce 37% rămîn pe ideea declanțării alegerilor anticipate.

Vaccinul preferat al moldovenilor potrivit sondajului este cel rusesc (31%) deși peste 40% nu au încredere în nici un vaccin. Aici Maia Sandu se pare că s-a orientat corect deși unii parteneri internaționali ai ei au oftat a disperare. Mai rău pentru președinte e că 80 la sută cer implicarea Președintelui Maia Sandu în gestionarea crizei pandemice și asta în mod evident nu se referă la pozele de protocol de pe Aeroportul Chișinău ci la asumarea unor responsabilități. Important pentru PAS și Maia Sandu trebuie să fie și un alt semnal – 67% din cetățeni spun că rerzolvarea acestei crize ar trebui să fie prioritatea numărul unu în timp ce 28% consideră mai importantă declanșarea alegerilor anticipate.

Liderii dreptei trebuie să fie îngrijorați și de multe alte cifre care se conțin în sondaj. Totuși, se pare că mecanismul politic al declanșării anticipatelor nu are butonul stop și nici nu prevede acțiuni de tip Undo pentru Maia Sandu. O asemenea mișcare politică nici măcar rectilinie nu este.

Ea pare să fie o aruncare generată de o catapultă iar Maia Sandu în mod cert este aburcată pe pietroiul care zboară în direcția inamicului. Un inamic reprezentat, fiți siguri, de interesul național.

Autor: Corneliu CIUREA

Sursa: Politics.MD