DESI DABIJA CONTESTA LEGITIMITATEA ACESTUI STAT, ESTE TOTUSI „ONORAT” CA PARLAMENTUL I-A INMINAT „MEDALIA DEMOCRATIEI”

În cadrul unei ceremonii organizate cu ocazia Zilei Independenţei, au fost înmînate diplome de onoare şi diplome de gradul I ale Parlamentului, precum şi „Medalia Democraţiei” unui grup de personalităţi cu rezultate remarcabile în diferite domenii de activitate, care au contribuit la promovarea imaginii Statului, culturii, la dezvoltare şi reforme.

Printre laureaţi, se numără şi poetul, ziaristul şi modestul prozator Nicolae Dabija, care, în semn de recunoştinţă, ar fi mulţumit astfel: "Mă onorează această distincţie a Parlamentului Republicii Moldova. Mă onorează pentru că mi-a fost acordată şi cu un jubileu pe care l-am serbat nu prea demult. Totuși Republica Moldova este pe un drum bun. Eu aş dori tinerilor foarte talentaţi să-şi găsească pe sine aici", potrivit Publika Tv.

Prin urmare, să le luăm pe rînd şi să reţinem! Aşadar, unu, „Medalia Democraţiei” se acordă celor care „au contribuit la promovarea imaginii Statului, culturii, la dezvoltare şi reforme” şi, doi, Dabija, simţindu-se „onorat”, pentru că i-a fost acordată şi ”cu un jubileu” (Sic!), este convins că „Republica Moldova este pe un drum bun”.

Dacă cele arătate mai sus s-ar fi întîmplat la vreo beţie cruntă în vreuna din discretele saune al Chişinăului, am fi zis treacă-meargă, numai că toate acestea s-au desfăşurat într-un cadru moldovenesc specific şi solemn. Să fim bine înţeleşi: toate cele scrise se referă strict la raporturile lui Dabija cu această medalie, nicidecum la ceilalţi beneficiari vrednici ai ei! Înţelegem, în consecinţă, că lui Dabija i s-a decernat această medalie pentru „talentul și serviciile deosebite aduse culturii și promovării, prin opere de creație, a spiritualității și valorilor patrimoniului național, iar aceasta în contextul naţional al existenţei Statului Republica Moldova.

Pe de altă parte, Dabija a ţinut şi o alocuţiune cu mesaje antiruseşti şi favorabile unirii cu România, fapt care transferă într-un grotesc ridicol solemnitatea prin care el acceptă această medalie. Noi, românii nativi, nu cei altoiţi fals în românism, le mai spunem unor astfel de oameni, ca Dabija, ahtiaţi după medalii, onoruri şi tot felul de titulaturi că sînt fomişti, de la foame. Medalie să fie, nu contează cine o dă! Pentru o medalie, unii moldoveni o vînd şi pe mă-sa! Regretatul Dumitru Matcovschi, în îndelungatele discuţii telefonice pe care le purtam zilnic, mi-a spus destule despre această „foame a lui Dabija”, care nu l-a iertat nici după moarte pentru că Matcovschi l-a susţinut pe Eugen Tomac pentru Parlamentul României şi nu pe el.

Printre altele, pentru că ziariştii moldoveni se pare că nu ştiu, nu este corect spus „academicianul Nicolae Dabija”, iar asta pentru că el, prin intrigi abuzive cu Gheorghe Duca, a reuşit să devină doar „membru corespondent al AŞM”, nu titular, iar în Academia Română este „membru de onoare”, context în care aceste titulaturi sînt adăugate întocmai înainte sau după rostirea sau scrierea numelui său, de regulă după.

Probabil că dacă nu ar fi fost îmbătat doar de sine, ci numai de alcool, Dabija ar fi trebuit să refuze să se „murdărească” şi cu această medalie, în contextul în care el contestă legitimitatea Statului Republica Moldova, mai cu seamă că această distincţie răsplăteşte promovarea imaginii Statului Republica Moldova, nu terfelirea sau negarea lui. Spunînd că este „onorat” de primirea acestei distincţii şi, mai ales, că Republica Moldova este pe un drum bun, Dabija demonstrează că este un susţinător înfocat şi recunoscător al acestui Guvern învestit în miez de noapte. Pentru mine, personal, e clar că a tras cu dinţii să pupe şi această medalie, iar îngenuncherea lui faţă de actuala guvernare este sesizabilă prin prezenţa lui favorabilă în trusturile de televiziune şi site-urile controlate de Plahotniuc.

Să spui că Republica Moldova este pe un drum bun după ce guvernarea a izolat-o cumplit de UE, SUA şi Rusia, trebuie să fii total inconştient, beat pulbere sau un tip lipsit de scrupule bine răsplătit de guvernanţii nocturni şi noctambuli ai acestei ţări!

Dabija, potrivit Publika Tv, mai este „onorat” că această medalie i-a fost acordată ”cu un jubileu”, referindu-se la aceea că tocmai a împlinit, pentru ultima dată în viaţa lui, vîrsta de 70 de ani de transpiraţie „multi- sau tri-identitară”. Dabija, dacă ar fi fost un vorbitor nativ de limbă română, dată fiind şi acurateţea exprimării unui adevărat scriitor, ar fi trebuit să ştie că substantivul neutru „jubileu” se referă, în primul rînd, la sărbătorirea împlinirii a 50 de ani de viaţă. Pentru el, „în extensie moldovenească”, „jubileu” este şi la 30, şi la 70 şi la 80 de ani. Aceasta este permisă oricui, nu şi unui scriitor cu pretenţii.

Republica Moldova este pe un drum bun… Ca să vedeţi ce dîre imorale lasă în urmă mărunţişul împărţit satanic din miliardul furat! La unii scriitori, ca la cei din Orhei!

Mihai CONŢIU