Descoperirea care rastoarna unul dintre principiile fundamentale din Biblie

Textul care a fost adăugat în Epistolele Apostolului Pavel către Corinteni

Un pasaj din Biblie potrivit căruia femeilor le este interzis să fie preoţi nu este original, el fiind adăugat mai tîrziu în cartea cărţilor pentru creştini, susţine un cercetător american. Pasajul din Corinteni potrivit căruia femeile trebuie să rămînă tăcute în Biserică a fost folosit pentru a justifica exclusivitatea bărbaţilor în preoţie, însă, recent, cercetătorii au au descoperit că acesta nu a fost scris de Apostolul Pavel, ci ar fi fost adăugat mai tîrziu, scrie The Telegraph.

Este vorba de pasajul din Corinteni,14:34: „Ca în toate Bisericile sfinţilor, femeile voastre să tacă în biserică, căci lor nu le este îngăduit să vorbească, ci să se supună, precum zice şi Legea”. Cercetătorul american  Philip Barton Payne a studiat Codex Vaticanus, una dintre cele mai vechi versiuni ale Bibliei, identificînd un simbol, denumit „distigme-obelos”(două puncte adăugate lîngă text) care apare lîngă acest pasaj. Într-un articol, publicat de Cambridge University Press, el a explicat că simbolul a fost pus de „scribul B”, care credea că nu face parte din original, ci a fost adăugat mai tîrziu.

Potrivit cercetătorului, aceste pasaj nu este în concordanţă cu altele din scrisorile Apostolului Pavel către Corinteni, spre exemplu acela potrivit căruia „orice femeie care se roagă sau prooroceşte cu capul dezvelit îşi necinsteşte capul ei, pentru că este ca una care ar fi rasă”. Acesta ar demonstra că femeilor le era permis să slujească.

„Unele manuscrise au acel pasaj în alt loc, iar acest lucru se poate explica prin faptul că un scrib la un moment dat a uitat să transcrie versetul şi l-a adăugat mai tîrziu. Nici un manuscris care s-a păstrat nu omite ambele pasaje simultan”, a precizat însă, în replică, Pieter Lalleman, profesor de studii bliblice la Spurgeon's College.