Descoperirea alarmanta facuta de un explorator in cel mai adinc loc de pe Pamint

Un explorator american care a reuşit să coboare cu submarinul în cele mai adînci puncte de pe Pămînt a declarat Luni că a descoperit în astfel de locuri deşeuri rezultate din activităţi umane. Victor Vescovo, care a devenit primul om care a realizat scufundări multiple în cele mai adînci locuri de pe planeta noastră, a spus că, pe lîngă descoperirea a trei noi specii de vieţuitoare marine, în timpul explorărilor sale a observat şi pungi de plastic.

Exploratorul în vîrstă de 53 de ani a reuşit să realizeze singur două scufundări la cea mai mare adîncime cu ajutorul unui submersibil, la 10.928 de metri, respectiv 10.927 de metri, atingînd cel mai adînc punct de pe suprafaţa Pămîntului, în Groapa Marianelor din Oceanul Pacific. În timpul uneia dintre scufundări ″am găsit două deşeuri; nu este prea clar ce erau, dar cu siguranţă proveneau din activităţi umane″, a declarat Vescovo, în cadrul unei conferinţe susţinută Luni la ″Explorers Club″ din New York.

″Navighez pe fundul Gropii Marianelor, totul este frumos, liniştit, într-un mod steril deşi este viaţă sălbatică acolo, şi apoi se vede, este de neconfundat, este realizată de mîna omului, are margini ascuţite″, a explicat exploratorul. Aceasta a fost pentru a treia oară cînd oamenii au coborît în cel mai adînc punct din ocean, numit ″Challenger Deep″⁣.

Poluarea cu plastic a atins proporţii epidemice

Producător canadian de film James Cameron a fost ultimul care l-a vizitat în 2012, submarinul său ajungînd la o adîncime de 10.908 metri. Prima expediţie în zona ″Challenger Deep″ a fost realizată de Marina Americană în 1960, ajungîndu-se atunci la o adîncime de 10.912 metri, notează Reuters.

Vescovo a precizat că în misiunile sale rareori s-a întîmplat să nu descopere gunoaie. El şi-a exprimat totuşi speranţa că acest lucru ar putea creşte nivelul de conştientizare al populaţiei în privinţa poluării. ″Sperăm că acest lucru va creşte nivelul de conştientizare în legătură cu ceea ce le facem oceanelor; (oceanul) nu este o pubelă uriaşă de gunoi, iar noi ar trebui să-l tratăm cu puţin mai mult respect″, a spus el.

Scufundările au fost realizate în cadrul proiectului ″Five Deeps Expedition″ de explorare a celor mai adînci zone din cele cinci oceane ale lumii. Pînă în prezent, începînd de la 28 Aprilie şi pînă la 7 Mai, Vescovo şi echipa sa au reuşit să exploreze cele mai adînci locuri din patru oceane. Misiunile de explorare sunt filmate pentru un documentar Discovery Channel, în cinci părţi, care va fi difuzat la sfîrşitul acestui an.

Poluarea cu deşeuri din plastic a atins proporţii epidemice - se estimează că 100 de milioane de tone de gunoaie rezultate din activităţi umane se află în prezent în oceanele lumii, potrivit Organizaţiei Naţiunilor Unite.