DER SPIEGEL: UE, ŢINTA PRIORITARĂ A PROGRAMULUI DE SPIONAJ AL NSA

Fiind vorba despre NSA, probabil că nici o nouă dezvăluire nu ar trebui să ne mai mire. Astfel, aflăm că Uniunea Europeană făcea parte din ţintele prioritare de supraveghere ale serviciului american de informaţii NSA, conform informaţiilor dintr-un articol publicat, Sîmbătă, de revista germană Der Spiegel, care se bazează pe documente ale fostului consultant american, Edward Snowden, refugiat în Rusia, notează, Sîmbătă, AFP, potrivit Agerpres.

Într-un raport adnotat în luna Aprilie, NSA asigură că temele de politică externă ale UE, precum comerţul internaţional şi stabilitatea economică figurau printre obiectivele prioritare de supraveghere ale serviciului de informaţii.

NSA a stabilit o scară mergînd de la 1 (de interes înalt) la 5 (slab interes) pe care aceste trei teme sunt notate cu prioritatea 3, se scrie în articol, care susţine că a intrat în posesia documentelor lui Snowden.

Problemele legate de noile tehnologii, securitatea energetică şi chestiunile legate de alimentaţie nu făceau parte din priorităţile americanilor, care le atribuie prioritatea 5.

Între ţările vizate de programul de supraveghere al NSA, Germania se află la acelaşi nivel cu Franţa şi Japonia, însă înaintea Italiei şi a Spaniei. Prioritatea era acordată chestiunilor de politică externă ale Germaniei, stabilităţii economice şi riscurilor pentru finanţe, care erau notate cu prioritatea 3.