DEPUTATII SOCIALISTI AU EXPUS DELEGATIEI COMUNE A COMISIEI DE LA VENETIA, OSCE SI ODIHR POZITIA PSRM PRIVIND PROBLEMA SCHIMBARII SISTEMULUI ELECTORAL IN R. MOLDOVA

Pe data de 10 mai deputații fracțiunii parlamentare a Partidului Socialiștilor Vladimir Țurcan și Vasile Bolea au expus poziția PSRM privind posibila schimbare a sistemului electoral în Republica Moldova, delegației comune a Comisiei de la Veneția, Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) și Oficiul pentru Instituții Democratice și Drepturile Omului (ODIHR) care se află la Chișinău.

După întîlnire, deputații Vladimir Țurcan și Vasile Bolea au comunicat că Partidul Socialiștilor se expune categoric împotriva proiectului privind introducerea sistemului uninominal de vot, propus de Partidul Democrat.

Pentru a preveni aprobarea acestui proiect de lege, PSRM a venit cu o alternativă care prevede introducerea sistemului mixt de vot, care a fost votat de către Parlament în prima lectură și luat ca bază pentru examinare în lectura a doua.

În funcție de concluziile Comisiei de la Veneția, socialiștii sau vor vota pentru introducerea sistemului mixt de vot, sau nu vor vota pentru introducerea sistemului uninominal, pentru a menține sistemul electoral existent.

”În primul rînd noi credem că întroducerea sistemului uninominal de vot este inacceptabilă atît pentru opoziția politică cît și din punct de vedere al respectării normelor constituționale”, a declarat Vladimir Țurcan.

Potrivit lui, în conformitate cu Constituția RM, Parlamentul este organul reprezentativ suprem al poporului, dar sistemul propus de democrați încalcă dreptul constituțional al cetățeanului de a participa în procesul electoral. Și, mai presus de toate, acest drept nu va fi pus în aplicare pentru acei cetățeni moldoveni care locuiesc în Transnistria sau se află în străinătate.

Vasile Bolea a adăugat că proiectul democraților a fost întîlnit foarte negativ în societate, iar adoptarea acestuia de către Parlament poate duce la destabilizarea situației în țară.

Vladimir Țurcan a subliniat că proiectul sistemului mixt de vot înaintat de socialiști este o alternativă la proiectul democraților.

”Nu este vorba de un proiect de compromis sau de consens, așa cum unii încearcă să-l prezinte. Este o alternativă care poate evita posibilele manipulări și va oferi șansa partidelor politice și garantat – cetățenilor care locuiesc în Transnistria, cît și în străinătate, să participe mai activ la alegeri. Există o idee de a garanta locuri și pentru reprezentanții Găgăuziei“, – a menționat legislatorul.

„În cazul în care Comisia de la Veneția, care va examina această chestiune în luna iunie, va da un aviz pozitiv, atunci va fi introdus sistemul mixt de vot. În cazul în care concluzia va fi negativă, atunci fracțiunea PSRM nu va vota acest proiect în a doua lectură și va fi păstrat sistemul actual de vot, și anume sistemul proporțional” a concluzionat Vasile Bolea.

Sursa: socialistii.md

Virginia Filip 16.05.2017 - 08:47

Intre doua vizite la Putin, Dodon a avut timp sa vorbeasca si sa le transmita oamenilor lui ca e bine sa joace la dublu. Ca daca se aplica sistemul mixt tot mai are ceva sanse la alegeri, decat deloc. Sa vedem ce se va spune la Comisia de la Venetia.