DEPUTATII RUSI AU VOTAT PENTRU RETRAGEREA CETATENIEI PERSOANELOR NATURALIZATE GASITE VINOVATE DE TERORISM

Deputații ruși au adoptat miercuri, în a treia lectură, un proiect de lege care prevede retragerea cetățeniei persoanelor naturalizate găsite vinovate de 'terorism', relatează AFP.

Textul trebuie votat de Senat, care de obicei este o formalitate, înainte de a fi promulgat de președintele Vladimir Putin.

Conform textului de lege, orice persoană care a fost naturalizată în Rusia și care a fost după aceea condamnată pentru că a comis sau a pregătit o infracțiune 'avînd legătură cu activități teroriste' poate rămîne fără cetățenie. Instanțele vor avea obligația de a informa serviciile ruse de imigrație din Rusia în termen de cinci zile de la decizia lor.

Președintele Vladimir Putin a cerut această lege în aprilie după atentatul de la Sankt Petersburg în care au fost ucise 15 de persoane, atentat comis de un bărbat originar din Kîrgîzstan care obținuse în urmă cu 16 ani cetățenia rusă.

Președintele a atras de asemenea atenția asupra numărului mare de ruși care au plecat din țară pentru a se alătura organizației Statul Islamic (SI) în Irak și Siria.

Noua lege îi va obliga de asemenea pe viitori cetățeni ruși să depună jurămînt în momentul în care vor primi cetățenia. Ei vor jura să respecte legea și Constituția Rusiei, precum și cultura, istoria și tradițiile țării.

Legea votată miercuri le va permite ucrainenilor să obțină mai ușor cetățenia rusă, în condițiile în care cele două țări se confruntă cu o criză gravă în relațiile lor.

Odată promulgată de președintele rus, legea va intra în vigoare de la 1 septembrie.

Sursa: Agerpres