DEPUTATII DIN PATRU FRACTIUNI, DISCUTA PROBLEMA AGRICULTORILOR

Reprezentații a patru fracțiuni parlamentare, PAS, PSRM, PDM și Platforma DA participă de aproape două ore la o ședință la care discută mai multe chestiuni, inclusiv revendicările agricultorilor.

În timp ce agricultorii din sud-estul țării s-au adunat cu tehnica agricolă la intrarea în orașul Căușeni, alte manifestații de protest au loc și în orașele din sudul Republicii Moldova, pentru a-și manifesta nemulțumirea față de acțiunile luate de autorități în domeniul agriculturii, reprezentații a patru partide parlamentare s-au întrunit într-o ședință la Chișinău. Este vorba de PAS, PSRM, PDM și Platforma DA, care s-au adunat la apelul de ieri al lui Pavel Filip pentru a discuta situația din agricultură, dar și alte două chestiuni: desfășurarea alegerilor libere și corecte și problemele legate de pandemia de COVID-19. 

Potrivit unor surse, la ședința la care participă reprezentanții celor patru partide politice au loc dezbateri aprinse. Ea se desfășoară cu ușile închise.

Amintim că astăzi agricultorii din mai multe raioane au anunțat proteste de masă. Ei au înaintat noi revendicări guvernanților.

Fermierii le cer autorităților alocarea unor despăgubiri de 3000 de lei pentru un hectar pe care au fost plantate culturi cerealiere afectate de vremea nefavorabilă, după ce Guvernul a anunțat că va oferi cîte 1000 de lei pentru un hectar.

Mai mult, ei solicită să fie simplificată procedura de acordare a compensațiilor - cer ca acestea să fie eliberate doar în baza actelor eliberate de comisiile pentru situații excepționale și administrațiile publice locale.

O altă revendicare este instituirea stării de urgență în agricultură în zonele de centru și sud ale țării. În acest sens, ei solicită să le fie eliberate certificate de stare de forță majoră pentru a putea reeșalona datoriile față de creditori.

Fermierii cer și aprobarea unui nou regulament cu posibilitatea de restituire a TVA-ului acumulat de ani de zile în cont pentru a achita datoriile furnizorilor.

Pe lîngă toate cele enumerate mai sus, agricultorii îi cer statului să-i scutească de plata impozitelor salarial și funciar și o vacanță fiscală pentru primele 6 luni ale anului 2021.

Mai mult decît atît, ei solicită convocarea Parlamentului în ședință extraordinară, pentru a adopta decizii în favoarea lor. În caz contrar, ei spun că protestele vor continua timp îndelungat.

Manifestanții nu sînt de acord cu regulamentul privind acordarea compensațiilor, invocînd faptul că acesta nu reflectă problemele din întreg sectorul agricol.

Sursa: sputnik.md