DEPUTATII AU AUDIAT RAPORTUL COMISIEI DE ANCHETA PRIVIND SITUATIA PE PIATA FINANCIAR-BANCARA

Parlamentul a audiat raportul comisiei de anchetă privind situaţia pe piaţa financiar-bancară într-o şedinţă închisă care a durat mai mult de opt ore şi s-a încheiat după ora 22.

Vlad Filat, preşedinte al fracţiunii Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM), a declarat după şedinţa Parlamentului că a fost adoptată o hotărîre care vizează demiterea viceguvernatorului Băncii Naţionale a Moldovei (BNM), Emma Tăbîrţă, şi a preşedintelui Comisiei Naţionale a Pieţei Financiare, Artur Gherman. Totodată, potrivit lui Filat, ”Parlamentul a stabilit sarcini clare pentru instituţiile statului, care urmează să întreprindă acţiuni concrete în vederea ajustării legislaţiei şi stabilizării situaţiei din sistemul financiar-bancar”.

”S-a luat decizia de a solicita Guvernului să desecretizeze hotărîrea care vizează acordarea acelei garanţii în vederea oferirii creditului de către BNM către Banca de Economii, Banca Socială şi Unibank”, a specficat Vlad Filat. El a mai adăugat că atît raportul comisiei de anchetă, cît şi hotărîrea Parlamentului adoptată în urma audierii acestuia, vor fi făcute publice.

Marian Lupu, lider al fracţiunii parlamentare a Partidului Democrat din Moldova (PDM), a afirmat că în hotărîrea adoptată de Parlament se conţin acţiuni concrete care urmează a fi întreprinse la nivel parlamentar şi guvernamental pentru asigurarea stabilităţii în sectorul bancar. ”Guvernului i-a fost oferit un termen de 30 de zile pentru a face o analiză complexă a responsabilităţii persoanelor din structurile executive care nu s-au isprăvit cu funcţiile de serviciu sau poate au mers pe calea unor acţiuni contrar legii”, a punctat Lupu.

Oleg Reidman, deputat al Partidului Comuniştilor din Republica Moldova (PCRM), a comunicat că deciziile adoptate la şedinţa închisă a Parlamentului ”sînt îndreptate spre îmbunătăţirea situaţiei în sistemul financiar-bancar şi la prevenirea unor situaţii similare pe viitor”.

Deputaţii socialişti şi cei liberali au prezentat rapoarte alternative privind situaţia pe piaţa financiar-bancară.

BNM va putea prelungi moratoriul în cazul băncilor aflate în dificultate

Banca Naţională a Moldovei (BNM) va putea prelungi moratoriul instituit în cazul băncilor comerciale, aflate în criză, pe un termen de cel mult 12 luni. Prevederile se conţin într-un proiect de lege aprobat de către Parlament în două lecturi.

În prezent, legea stabileşte că moratoriul poate fi instituit pe o perioadă de două luni, cu posibilitatea prelungirii acestuia cu încă două luni. După intrarea în vigoare a modificărilor operate ieri de deputaţi, moratoriul va putea fi prelungit pentru o perioadă ce nu va depăşi termenul administrării speciale, care potrivit legislaţiei în vigoare, poate fi de cel mult 12 luni.

Proiectul a fost examinat şi aprobat în cadrul şedinţei la care deputaţii au audiat raportul comisiei de anchetă privind situaţia pe piaţa financiar-bancară.

Astfel, amendamentele adoptate vor permite prelungirea moratoriului în cazul Băncii de Economii, Băncii Sociale şi Unibank, la care BNM a instituit la sfîrşitul anului trecut regim de administrare specială.

Potrivit Legii instituţiilor financiare, în perioada acţiunii moratoriului, dobînzile, penalităţile şi alte măsuri de răspundere patrimonială nu se aplică; dobînzile stabilite la obligaţiile băncii se calculează, dar se plătesc numai după expirarea termenului moratoriului; nu se admite intentarea procedurilor judiciare sau administrative în scopul obţinerii plăţilor aferente depozitelor sau datoriilor, precum şi nu se permite retragerea unui acţionar din componenţa acţionarilor băncii.