DEPUTAȚII PPDA, DUPA CONSULTARILE CU SANDU: AM PROPUS UN GUVERN CONDUS DE PLATFORMA DA

Deputații PPDA au participat la consultări cu șeful statului Maia Sandu. Ei susțin că i-au propus președintelui o foaie de parcurs, cu un Guvern condus de reprezentanții PPDA.

Deputații PPDA susțin că Parlamentul nu va putea fi dizolvat în perioada următoare, de aceea sînt de părere că doar un Guvern condus de Platforma DA va face față provocărilor. Alexandru Slusari spune că Maia Sandu nu s-a pronunțat aspra propunerilor înaintate. 

"Noi am prezentat cum vedem acest Guvern, foia de parcurs pentru anticipate. Decizia aparține doamnei Sandu, dar să fie clar: contextul pandemic și juridic din țară nu este să alegem între anticipate și un Guvern anti-criză. Noi avem trei variante: Un Guvern Șor-Dodon cu Durleșteanu la Guvern, variantă periculoasă pentru Moldova. 2 Blocaj total, unde nu este investit un Guvern. Cel mai probabil nu va fi posibil de dizolvat Parlamentul și va rămîne Guvernul Ciocoi, care nu este pregătit, un Guvern răsuflat, care seara merge la președinte, seara la șeful Legislativului. Acest Guvern nu este potrivit pentru a gestiona problemele țării. Varianta trei: Un Guvern condus de PPDA, care cu siguranță va face față provocărilor și după asta, în 2021, să mergem la anticipate", a declarat Alexandru Slusari.

În același timp, deputații PPDA spun că deocamdată nu știu dacă vor susține instituirea stării de urgență.

"Dacă asemenea plan privind instituirea stării de urgență vine în Parlament, vom examina atent, vom consulta specialiștii medicali și economici ca să luăm o decizie corectă. Dacă argumentele vor fi făcute, vom pune întrebarea de unde bani și cine va face rectificare", a precizat Alexandru Slusari, deputat PPDA.

Pînă acum, șeful statului Maia Sandu a mai discutat cu deputații Partidului „Șor” și ai Platformei „Pentru Moldova”, cei de la grupul parlamentar PRO MOLDOVA și PDM.

Deputații au reiterat că pregătirile pentru alegerile parlamentare anticipate trebuie făcute pas cu pas, iar deocamdată este nevoie de un Guvern cu drepturi depline care va gestiona situația pandemică din țară. 

Mai mulți experți sînt de părere că președintele Maia Sandu încearcă să intre într-o normalitate constituțională prin faptul că a invitat din nou fracțiunile la discuții. Conform hotărîrii Curții Constituționale din 23 februarie, președintele țării este obligat să reia de la zero consultările cu fracțiunile și grupurile parlamentare, inclusiv cu deputații neafiliați. Asta, spun experții, înseamnă că deputații care au subscris pentru constituirea unei majorități parlamentare vor trebui astăzi să-și reitereze intenția de a formaliza o majoritate absolută.

Sursa: sputnik.md