DEPUTAŢII CU MEGAFOANE LA ŞEDINŢA PARLAMENTULUI VOR FI SANCŢIONAŢI

Deputaţii care vor aduce la şedinţele Parlamentului echipamente portabile de amplificare a sunetului sau alte obiecte pentru tulburarea ordinii sau întreruperea lucrărilor vor fi sancţionaţi. Acest lucru este prevăzut în varianta modificată a Regulamentului Parlamentului, votată în primă lectură. Serviciul Special al Parlamentului va îndemna deputatul care încalcă regulamentul să părăsească sala de şedinţe, escortîndu-l din sală. Acelaşi lucru se va întîmpla şi în cazul deputaţilor care vor încerca să blocheze intrările în sala de şedinţă sau tribuna Parlamentului.

Dacă deputatul nu va executa cerinţele reprezentantului Serviciului Special al Parlamentului de a părăsi sala de şedinţă, va pierde 25% din indemnizaţia de parlamentar pentru fiecare caz de încălcare. Opunerea de rezistenţă sau insultele aduse colaboratorilor Serviciului Special al Parlamentului se sancţionează cu pierderea a 50% din indemnizaţie pentru fiecare caz. Aplicarea forţei fizice de către deputat va implica răspundere administrativă.

Noile modificări mai prevăd că formularea unei întrebări nu va depăşi un minut. Pînă acum limita de timp era de 2 minute. Luările de cuvînt nu vor depăşi 7 minute pentru fracţiunile parlamentare şi 5 minute pentru deputaţi. Preşedintele şedinţei poate limita înscrierile pentru luările de cuvînt. Autorii mai propun ca deputaţii să fie obligaţi să se refere în luările de cuvînt exclusiv la chestiunea pentru discutarea căreia s-au înscris. În caz contrar, preşedintele şedinţei le va putea deconecta microfonul. Dacă luarea de cuvînt vizează imaginea unei fracţiuni parlamentare sau a unui deputat, aceştia au dreptul la replică, imediat după respectiva luare de cuvînt, dar nu mai mult de 3 minute. Este interzisă replică la replică. De asemenea, nu vor fi admise dezbateri şi luări de cuvînt, altele decît cele pe marginea ordinii de zi.

Regulamentul Parlamentului mai prevede că fiecare fracţiune parlamentară va putea solicita pauze în şedinţa în plen cu durata de pînă la 30 de minute pentru definitivarea deciziilor politice pe marginea subiectelor incluse pe ordinea de zi. Durata cumulativă a pauzelor solicitate de o fracţiune parlamentară pe parcursului unei şedinţe a plenului Parlamentului nu poate depăşi 60 de minute. La depăşirea acestui termen, acordarea pauzelor poate fi decisă doar prin votul majorităţii deputaţilor prezenţi. Actualmente pauzele sînt anunţate de fiecare dată cînd sînt solicitate de o fracţiune, fără să fie nevoie de votul plenului.

În cazul în care o fracţiune parlamentară sesizează preşedintele şedinţei despre încălcarea procedurii de vot sau existenţa unor erori de numărare a votului, acesta poate propune Parlamentului anularea votului sau repetarea acestuia. Sesizarea despre încălcarea procedurii de vot sau existenţa unor erori de numărare a votului se efectuează în cadrul aceleiaşi şedinţe.

Proiectele de acte legislative înregistrate, care nu ajung pe ordinea de zi a Parlamentului, devin nule după doi ani de la înregistrare. Proiectele de acte legislative care şi-au pierdut actualitatea, precum şi cele rămase fără autori, pot fi respinse de Parlament în baza unei liste comune, în temeiul rapoartelor comisiilor de profil. Avizul Guvernului va fi obligatoriu la proiectele de acte legislative şi la propunerile legislative care atrag majorarea sau reducerea veniturilor bugetare sau a împrumuturilor, precum şi majorarea sau reducerea cheltuielilor bugetare.

Autorii mai propun ca pe durata procedurii de vot, deputaţilor nu li se va da cuvînt, ei fiind obligaţi să respecte liniştea, ordinea şi să se afle la locurile lor prestabile.

Modificările la Regulamentul Parlamentului au fost votate în prima lectură cu majoritate de voturi.

Sursa: IPN