DEPARTAMENTUL DE STAT A REITERAT SPRIJINUL FERM AL SUA PENTRU ADERAREA REPUBLICII MOLDOVA LA UE

În cadrul vizitei oficiale la Washington, în perioada 18-20 septembrie, viceprim-ministrul Natalia Gherman, ministru al Afacerilor Externe şi Integrării Europene, a avut un şir de întrevederi la Departamentul de Stat.

Natalia Gherman s-a întîlnit cu sub-secretarul de stat pentru Afaceri Politice, Wendy Sherman, cu asistentul secretarului de stat pentru Afaceri Europene şi Euroasiatice, Victoria Nuland, şi cu prim-adjunctul asistentului pentru Afaceri Europene şi Eurasiatice, Paul Jones. La Consiliul Naţional de Securitate de pe lîngă Casa Albă, ministrul Natalia Gherman a avut o întrevedere cu Karen Donfried, asistent special al Preşedintelui SUA, director pentru Afaceri Europene în cadrul Consiliului Naţional de Securitate.

În timpul acestor întrevederi, şefa diplomaţiei moldoveneşti a informat despre progresele pe care le-a înregistrat Republica Moldova în procesul de integrare europeană şi a reiterat recunoştinţa pentru sprijinul oferit de către SUA în efortul de reformare şi modernizare a ţării noastre. De asemenea, ministrul a pledat pentru un dialog moldo-american consolidat în sfera politică, de securitate, economică, energetică şi alte domenii de interes comun. O atenţie specială a fost acordată intensificării raporturilor comerciale şi atragerii investiţiilor americane în economia Republicii Moldova, amplificării asistenţei din partea SUA în sporirea securităţii energetice a Moldovei. În acest context, Natalia Gherman a subliniat că procesul de reglementare a conflictului transnistrean necesită un impuls nou, invitînd SUA să sprijine activizarea negocierilor în formatul 5+2.

Conducerea Departamentului de Stat a manifestat sprijinul ferm al SUA pentru agenda de reforme a Guvernului Republicii Moldova, angajîndu-se să asiste în continuare ţara noastră. Administraţia americană susţine perspectiva încheierii, cît de curînd posibil, a Acordului de Asociere RM-UE, care va institui Zona de Comerţ Liber Aprofundat şi Cuprinzător. Interlocutorii americani au menţionat că urmăresc cu atenţie evoluţiile recente din Republica Moldova şi din întreaga regiune a Parteneriatului Estic, acceptînd să se angajeze într-un dialog constant şi dinamic cu autorităţile de la Chişinău.

Obiectivul intensificării dialogului bilateral cu SUA a fost discutat pe larg cu experţi în domeniul politicii externe şi de securitate în cadrul unei sesiuni strategice găzduită de Consiliul Atlantic din Washington.

Întrevederi şi reuniuni cu tematică economică

În ultima zi a vizitei oficiale în SUA a delegaţiei conduse de viceprim-ministrul Natalia Gherman, ministru al Afacerilor Externe şi Integrării Europene, pe 20 septembrie, au avut loc o serie de întrevederi şi reuniuni cu tematică economică.

Pe parcursul discuţiilor purtate cu oficialii americani, partea moldovenească şi-a expus interesul şi a trecut în revistă argumentele Republicii Moldova în favoarea lansării unui dialog instituţionalizat cu SUA, care ar avea drept obiectiv semnarea unui Acord pentru comerţ şi investiţii (TIFA), ceea ce ar încuraja atragerea unor noi investiţii.

În cadrul unei mese rotunde cu reprezentanţii mai multor companii private americane, a fost purtat un dialog deschis despre oportunităţile de afaceri în ţara noastră. Partenerii americani au fost invitaţi să participe la procesul de privatizare lansat recent de Guvernul Republicii Moldova. Participanţii şi-au exprimat interesul faţă de domeniul farmaceutic, transporturi aeriene şi feroviare, tehnologii informaţionale şi agricultură. Şefa Delegaţiei de la Chişinău a salutat interesul manifestat de participanţi, sprijinind ideea lansării unui Consiliu de Afaceri SUA-Moldova.

În timpul întrevederilor purtate la Departamentul Energiei al SUA au fost trecute în revistă aspecte ce ţin de priorităţile şi acţiunile autorităţilor din Republica Moldova pentru diversificarea surselor energetice, politicile adoptate şi domeniile posibile de colaborare între Republica Moldova şi SUA în sectorul energetic. În cadrul acestor discuţii s-a convenit asupra acţiunilor ce urmează a fi întreprinse de ambele părţi în timpul cel mai apropiat, în particular, în ceea ce priveşte lansarea unui proiect pilot în domeniul eficienţei energetice industriale în Republica Moldova.

Priorităţile energetice şi economice ale Republicii Moldova au fost abordate şi în cadrul sesiunii strategice dedicate ţării noastre la sediul Atlantic Council din Washington DC.

În cadrul unui concurs al reprezentanţilor unor companii care importă vinuri din Republica Moldova, au fost organizate o serie de prezentări ale vinurilor moldoveneşti.

Programul vizitei s-a încheiat cu o întrevedere la Ambasada Republici Moldova cu reprezentanţii diasporei moldoveneşti din Washington, în cadrul căreia s-au discutat ultimele evoluţii, progresele înregistrate şi provocările cu care se confruntă ţara noastră.

MOLDPRES