DEMONIZAREA RUSIEI ESTE O PROSTIE

Laureata Premiului Nobel Mairead Maguire se declară stupefiată de frica pe care o simt americanii față de Rusia. Demonizarea Rusiei constituie un pericol enorm, consideră ea. A transforma Rusia în țap ispășitor este un joc necinstit al americanilor, pe care, din păcate, îl susțin și unele state europene. Mai corect ar fi să se ridice sancțiunile și să înceapă comunicarea și nu înarmarea, susține Mairead Maguire.

Presa americană tot mai mult devine propagandă, dar şi încearcă să învețe auditoriul să se teamă și să creadă orbește în demagogiile guvernului. Însă cei care au trăit un pic mai mult asociază presa americană cu cea din epoca războiului rece, plină de isterie, legată de o posibilă intervenție a rușilor și cu sfaturi cum să ne ascundem sub mesele de la bucătărie în caz de un război nuclear inevitabil.

În timpul acestei isterii majoritatea guvernelor din Occident sînt convinse că SUA trebuie să se alinieze unei alianțe occidentale, pentru a combate împreună răul necunoscut din Orient.

Tot ce ține de sfera înarmării costă scump și noi vedem cu cît de greu statele europene măresc cheltuielile pentru apărare și cît de dificil le este să explice populației ”necesitățile militare”. Văzînd toate acestea, ne putem întreba: în ce constă beneficiul acestei isterii? Este simplu – tuturor armatelor le trebuie un dușman. Dușmanul trebuie creat, inventat, iar populația – convinsă de necesitatea apărării libertății patriei. În prezent vedem cum puterea financiară trece de la vechile state occidentale la Orientul apropiat și Asia. Și noi cu adevărat credem că aliații occidentali vor ceda benevol această putere?! Vechile imperii occidentale vor lupta cu colții și ghearele pentru propriile interese, cum ar fi extragerea petrolului sau promovarea comerțului în dolari.

În această luptă se folosesc toate mijloacele. Însă cantitatea propagandei antirusești în presa occidentală este o revenire la războiul rece.

Acum, însă, a sosit timpul pentru politicieni să se miște de la marginea prăpastiei unde au ajuns spre un dialog sincer cu autoritățile ruse. Prea mult elitele s-au îmbogățit în războaie, în timp ce populația sărăcea. Oamenii deveneau ținte ale propagandei militare, bazate pe minciună și dezinformări. Am văzut rezultatele dezastruoase ale acțiunilor NATO, mascate sub ”intervenție umanitară”. NATO la modul conștient a distrus viețile a milioane de oameni, provocînd exodul refugiaților.

Europa ar trebui în sfîrșit să se dezică de poziția impusă de SUA, în care ar urma să aleagă între Rusia și America. Problemele enorme, legate de schimbările climaterice, războaie, refugiați, trebuie rezolvate în comun. Abolirea sancțiunilor ar putea reseta relațiile de colaborare dintre Occident și Rusia.

După CounterPunch, SUA