DEMOCRAŢII DIN GĂGĂUZIA NU SUSŢIN ORGANIZAREA CONGRESULUI DEPUTAŢILOR DE TOATE NIVELURILE

Participanţii la reuniunea regională a Activului Partidului Democrat din Moldova (PDM) din Unitatea Teritorial-Administrativă Găgăuzia îşi exprimă îngrijorarea faţă de incitarea spiritelor în legătură cu organizarea, la 22 februarie, a Congresului deputaţilor de toate nivelurile. Activiştii PDM din Găgăuzia se adresează deputaţilor Adunării Populare a Găgăuziei (AGP), consilierilor locali, organelor administraţiei publice locale, tuturor forţelor politice, cu îndemnul de a nu participa la spectacolul politic regizat de către Mihail Formuzal şi Partidul Comuniştilor cu scopul consolidării propriei puteri, sub pretextul promovării intereselor cetăţenilor.

În comunicatul de presă remis de către Activul PDM din Găgăuzia se menţionează că, deşi se anunţă că acest congres este convocat pentru sintetizarea rezultatelor referendumului din 2 februarie, de fapt se urmăreşte desfăşurarea unei adunări generale a Partidului Regiunilor şi Partidului Comuniştilor. „Echipa noastră a considerat că este oportun să nu participăm la acest eveniment, deoarece atît noi, cît şi consiliile locale, nu doar că am susţinut ideea de a organiza referendumul, dar şi am participat activ la toate acţiunile de agitaţie în susţinerea acestui subiect atît de important, cum este consolidarea statutului Găgăuziei şi determinarea vectorului politic extern al Moldovei. Noi am votat în APG pentru aprobarea rezultatelor plebiscitului, de aceea nu vedem necesitatea convocării unui congres extraordinar cu această agendă”, se spune în comunicat.

Activiştii PDM din regiune consideră că başcanul Găgăuziei, Mihail Formuzal, Partidul Regiunilor, pe care-l conduce, şi aliaţii lor din Partidului Comuniştilor au „privatizat” rezultatele referendumului şi le utilizează pentru înaintarea ultimatumurilor autorităţilor centrale şi destabilizarea situaţiei din Găgăuzia şi din Moldova în ansamblu.

Activul PDM din Găgăuzia face apel către conducerea PDM, a celorlalte partide de guvernămînt, solicitînd iniţierea imediată a unui dialog constructiv între Comrat şi Chişinău. De asemenea, activiştii îndeamnă opinia publică din Găgăuzia să nu cedeze în faţa încercărilor lui Mihail Formuzal şi aliaţilor săi politici de a destabiliza situaţia din Găgăuzia.

„Credem că rezultatele referendumului ar trebui să servească la munca minuţioasă, în colaborare cu autorităţile centrale, nu la impunerea de ultimatumuri şi confruntări – cale aleasă astăzi de Formuzal, activiştii comuniştii şi unii deputaţi din Adunarea Populară, sub pretextul apărării interesului poporului. Timpul ultimatumurilor a trecut. Găgăuzia trebuie să comunice cu Centrul pentru soluţionarea tuturor problemelor acumulate timp de peste 20 de ani de existenţă a regiunii autonomie”, se mai spune în comunicat.

Rezoluţia a fost adoptată la reuniunea regională a Activului PDM din UTA Găgăuzia.

Sursa: IPN