DEMITEREA LUI CHIRTOACA SAU RENASTEREA ONOAREI SI SPIRITULUI CIVIC ALE CHISINAUIENILOR

Luni, 27 Martie, fracţiunea socialiştilor din Consiliul Municipal Chişinău (CMC) a făcut o nouă tentativă în vederea demiterii primarului Dorin Chirtoacă. Aceştia au depus la Judecătoria Centru un dosar pentru înregistrarea grupului de iniţiativă care urmează să colecteze semnături pentru organizarea referendumului de revocare a lui Dorin Chirtoacă.

Ne amintim că o astfel de tentativă a mai avut loc şi prin luna Septembrie, anul trecut. În încercarea de atunci s-au solidarizat şi alte fracţiuni din CMC şi reprezentanţi ai societăţii civile. În final „obiectiva justiţie moldovenească”, prin Curtea Supremă de Justiţie, după aproape patru luni de la depunerea dosarului, a decis că cetăţenii Chişinăului NU AU DREPTUL să organizeze un referendum pentru demiterea unui primar incompetent şi impopular. Prin această decizie, justiţia a anulat cel mai fundamental drept al cetăţenilor. Ca în Coreea de Nord!

Nu ştim cu ce se va solda demersul de Luni al socialiştilor. Este posibil ca, la fel ca şi anul trecut, forţele obscure interne şi externe care sprijină această guvernare aşa-zis proeuropeană să închidă ochii, „europeneşte şi complice”, dacă Justiţiei i se va ordona să anuleze iarăşi dreptul fundamental al locuitorilor Chişinăului de a organiza democratic un referendum pentru demiterea unui primar care nu îi mai reprezintă de mult.

Ştim bine că gruparea liberală politică din care face parte Chirtoacă recurge la absolut toate mijloacele de şantaj cu participarea la guvernare doar cu condiţia ca lui Chirtoacă să nu i se întîmple nimic. Demiterea lui Chirtoacă, iar asta în condiţiile unei Justiţii cu adevărat libere, ar atrage, în mod automat, arestarea şi condamnarea lui, fără drept de apel, pentru toate nelegiuirile comise sub administraţia sa edilitară şi hoaţă. N-o spunem doar noi, ci şi experţii avizaţi, buni cunoscători ai matrapazlîcurilor penale săvîrşite în ultimii zece ani în Primăria Chişinăului.

De zece ani, sub diferite pretexte, defrişează copaci într-o veselie pentru că „cineva” are nevoie de masă lemnoasă de bună calitate. Nu-i defrişează pe cei putrezi, ci îi lasă ca să cadă în capul oamenilor, pe maşini şi clădiri atunci cînd sînt ploi puternice şi furtuni. Ăştia nu-s buni decît pentru foc, dar nu scot bani destui aşa cum o fac arborii buni pentru mobilier.

De zece ani, n-a reuşit ca măcar să schimbe întregul parc de troleibuze de pe vremea URSS. A scos ochii oamenilor cu cîteva troleibuze „europene” cumpărate din Belarus, cu bani de la BERD. Prin 20014, făcea reclamă că troleibuzele sînt asamblate la Chişinău, unul la şapte zile. Dacă era aşa, toate ar fi fost schimbate. Cît vor plăti chişinăuienii pentru „troleibuzele europene din Belarus”, vor afla doar după „era Chirtoacă”!

De zece ani, repară şi răs-repară aceleaşi străzi după fiecare topire a zăpezii. O operaţiune costisitoare şi convenabilă pentru firmele care „cîştigă” licitaţiile pentru astfel de lucrări. De zece ani, Chişinăul s-a supraaglomerat cu clădiri de locuit, spaţii comerciale, de birouri etc. amplasate pe terenuri vîndute/ repartizate ilegal sau, la mica înţelegere cu primarul, ocupate abuziv şi cumpărate de beneficiari după ce şi-au ridicat construcţiile. În această afacere este implicată şi mafia din Justiţie, care le dă dreptate beneficiarilor de construcţii abuzive pe terenuri intravilane nerepartizate legal. Asta este o acoperire, pentru ca lumea să creadă că antreprenorii „n-ar fi în înţelegere cu Chirtoacă”, în faţa căruia „cîştigă” în instanţele de judecată.

În zece ani, Chişinăul s-a umplut de gherete comerciale patronate doar de cei din anturajul lui Chirtoacă. Toate direcţiile şi subdiviziunile Primăriei lucrează, în primul rînd, pentru mafia liberală, mai apoi pentru cetăţeni. Circuitul banilor este năucitor de mare. Acesta-i şi motivul pentru Chirtoacă care are un veşnic viceprimar, în persoana lui Nestor Grozavu, şi pentru care a cerut puteri suplimentare ca să-şi numească şi pe ceilalţi viceprimari complici.

În zece ani, Chişinăul a devenit cea mai insalubră şi hidoasă capitală europeană. În zece ani, chişinăuienii au fost umiliţi crunt şi au nevoie de o răzbunare pur democratică, printr-un referendum. Au nevoie de acest exerciţiu democratic fundamental pentru a putea pedepsi incompetenţa şi sfidarea cu care Chirtoacă îi tratează pe cetăţeni. Este nevoie de un referendum pentru că oamenii au nevoie de o Primărie care să-i slujească pe ei, nu de una care este doar o filială a Partidului Liberal!

Kurt SOLOVIOV