DEMERS

Domnului Vladimir Hotineanu, Preşedintele Comisiei Parlamentare pentru Cultură, educaţie, cercetare, tineret, sport şi mass-media

Doamnei Monica Babuc, Ministru al Culturii Republicii Moldova,

Domnului Dorin Chirtoacă, Primar general al municipiului Chişinău

 

Multstimaţi Domni, Doamnă!

Venim cu rugămintea de a ajuta şi proteja ansamblul de muzică şi dans popular „Comoara” ce activează de 25 ani la Direcţia Cultură a Primăriei municipiului Chişinău, ansamblu fondat de către soţii Antip şi RaisaŢarălungă în 1989 din propriile resurse financiare. Ansamblul ce a dus vestea pretutindeni ca promotor al valorilor naţionale, la moment, se confruntă cu presiuni și amenințări din partea şefei Direcţiei Cultură , dna Ana-Lucia Culev, care nu permite atestarea ansamblului, este împotrivă ca mulţi copii din întreg oraşul să se ocupe în grupele pregătitoare ale ansamblului „Comoara”, sala 309, din str. București, 68.

Ansamblul, care în luna august anul curent s-a întors de la Festivalul Internaţional de Folclor din oraşul Tulcea, România, cu Diploma de Exelenţă. Ansamblu, ce cu brio a lucrat o zi întreagă în voluntariat, învăţînd copiii diasporei moldovenilor de pretitindeni în tabăra de odihnă din Vadul-lui-Vodă dansuri folclorice.

Cîndva la fel au fost distruse ansamblurile „Hora”, conducător Ion Bazatin, Om Emerit al Culturii; „Mioriţa”, conducător Pavel Andreicenco, Artist al Poporului, şi multe alte colective din republică.

În caz că nu vom reacţiona promt ca să salvăm ceea ce avem, e posibil să pierdem nu numai un colectiv format din mai multe grupe de copii, adolescenţi, tineri, maturi, dar şi pe colegul nostru, coregraful AntipŢarălungă, Maestru în Artă, deținîtor al Ordinului de Onoare, unicul pedagog ce îmbină teoria cu practica, care, pe baze obşteşti, îndeplineşte cu cinste și funcţia de Preşedinte al Uniunii coregrafilor din republică. Om de creaţie ce protejază oamenii de creaţie.

Multstimaţii noştri dna Monica Babuc, domnii Vladimir Hotineanu, Dorin Chirtoacă,

Vă rugăm protejaţi ansamblul „Comoara” cu repertoriul său inedit de dansuri folclorice, nu permiteți distrugerea a tot ce a fost creat ani de zile prin muncă asiduă.

Vladimir Curbet, Artist al Poporului, Cavaler al Ordinului Republicii, Director artistic şi prim-maiestru de balet al Ansamblului Național Academic de dans popular „JOC”, Cetăţean de onoare al municipiului Chişinău

Academicianul Mihai Cimpoi, Preşedintele Asociaţiei Naţionale a Uniunilor de creaţie din Republica Moldova