DEMENTA MAXIMA

„Expert în sexualitate” recomandă părinților să ceară CONSIMȚĂMÎNTUL bebelușilor pentru a le schimba scutecele

Așa-zisele recomandări formulate de un „expert în sexualitate”, conform cărora părinții ar trebui să ceară copiilor permisiunea de a le schimba scutecele, au declanșat o avalanșă de reacții ale unor partidele politice care au criticat postul de știri australian care a intervievat experta, scrie The Independent.

Deanne Carson, care lucrează cu „Body Safe Australia”, a făcut aceste comentarii pe ABC News ca parte a unui emisiuni privind stabilirea unei „culturi a consimțămîntului” în casă. Ea a explicat că lucrează cu copiii încă de cînd se nasc și, cînd a fost rugată să dea exemple despre modul în care copiii pot învăța despre „consimțămînt” la o vîrstă fragedă, a spus că părinții ar trebui să pună întrebări de genul: „Acum îți voi schimba scutecul. E bine?” „Desigur, copilul nu vă va răspunde „da, mamă, e ok. Mi-ar plăcea să-mi schimb scutecul”. Dar, dacă lăsați o pauză și așteptați ”limba limbajului” și așteptați să aveți un contact vizual, atunci arătați copilului că pentru voi răspunsul lui contează”, a perorat experta în sexualitate.

Rowan Dean, comentator la Sky News, s-a amuzat pe seama comentariilor lui Carson, descriind-o drept „lunatică”. De asemenea, a criticat compania australiană a audiovizualului, finanțată de public, pentru difuzarea opiniilor acesteia. Interviul lui Carson și replica lui Dean au fost postate pe YouTube de către partidul Conservatorii Australieni, cu titlul „Lunaticii australieni plătesc pentru ABC - Consimțămînt de a schimba scutecele”.

„Ne pare rău, dar dacă un copil are scutec murdar, atunci părinții ar trebui să-l schimbe pentru că asta face parte din grija lor pentru copil, și nu pentru că copilul le-a dat voie să o facă”, a scris o persoană pe Twitter.

Un alt comentariu la adresa sfaturilor expertei suna astfel: „Vă puteți imagina cum ar fi să mergeți la medic împreună cu bebelușul, pentru că din cauza lipsei permisiunii lui de a-i schimba scutecele cîteva zile, acesta are o iritație a pielii?”

Au existat însă și unii utilizatori care pe rețelele de socializare au fost întru totul de acord cu Carson. Unul dintre ei a scris: „Ar putea suna inutil, dar orice efort de a învăța copiii despre consimțămînt este important. Niciodată nu m-am gîndit la asta, dar voi începe să o fac cu micuța mea”.