Deja stim cind vor ajunge primele loturi de vaccin anti-COVID-19 in Moldova

Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a anunțat că primele loturi de vaccin împotriva coronavirusului vor ajunge în țară la mijlocul lunii Februarie. Republica Moldova va recepționa 24.570 de doze de vaccin Pfizer/BioNTech și 264.000 de doze produse de Oxford/AstraZeneca. Ministerul Sănătății anunță că a recepționat confirmarea livrării vaccinurilor din partea platformei COVAX, astăzi, 30 Ianuarie.

„Vaccinul produs de Pfizer/BioNTech va fi depozitat la Agenția Națională pentru Sănătate Publică, care va putea asigura condițiile optime de păstrare la temperatura de -60°C-90° C. Ulterior, vaccinurile vor fi distribuite către punctele de vaccinare”, precizează Ministerul.

Vaccinul AstraZeneca va fi livrat în Republica Moldova în tranșe, începînd cu sfîrșitul lunii Februarie. Acest vaccin trebuie păstrat la o temperatură de +2°C +8°C.

Instituția susține că platforma COVAX a primit cereri de aprovizionare cu vaccin împotriva COVID-19 din partea a 72 de țări, dar, la prima etapă, doar 18 țări au fost selectate, inclusiv Republica Moldova.

Amintim că planul național de imunizare anti COVID-19 a fost aprobat pe 13 Ianuarie de Comisia națională extraordinară de sănătate publică.

La prima etapă, Republica Moldova va recepționa cu titlu gratuit, prin intermediul COVAX, vaccin anti COVID-19 pentru 20% din populația totală, de pe ambele maluri ale rîului Nistru.

Platforma COVAX a fost creată de Organizația Mondială a Sănătății și Comisia Europeană pentru a oferi acces la instrumente de combatere a COVID-19.