Declaratia controversata a unui guvernator american: ‘Albii trebuie sa ramina la putere!’

Fostul guvernator al statului american Maine, Paul LePage, aflat în funcţie pînă la începutul acestui an, este de părere că sistemul Colegiului Electoral – prin care electori desemnaţi de fiecare din statele uniunii, în urma unui vot popular, îl aleg în mod formal pe Preşedintele SUA – este necesar pentru ca albii să se menţină la putere, transmite Vineri dpa, potrivit agerpres. ‘Ce s-ar întîmpla dacă ei fac ce spun că vor face este că albii nu vor mai avea nici un cuvînt de spus’, a declarat Paul LePage Marţi, la postul de radio WVOM, întrebat despre desfiinţarea sistemului actual de alegere a Preşedintelui. ‘Se va ajunge ca doar minorităţile să aleagă’, a continuat el. LePage, care a părăsit funcţia de guvernator la 2 Ianuarie şi acum locuieşte în Florida, a mai afirmat că a face fiecare vot egal ar acorda prea multă putere unor state precum ‘California, Texas şi Florida’, mult mai populate.

Paul Lepage, un republican în vîrstă de 70 de ani, a avut două mandate în Maine şi, în ultimul, a fost unul din cei mai nepopulari guvernatori din SUA. Controversele pe teme rasiale nu îi sunt străine, de altfel. În 2016, el s-a plîns că ‘indivizi cu numele de D-Money, Smoothie, Shifty’ vin în Maine din New York şi Connecticut ca să vîndă droguri şi, ‘în jumătate din timp lasă gravidă o fată albă, şi pe urmă pleacă’. Puţin mai tîrziu, într-o conferinţă de presă bizară în care a încercat să explice de ce i-a strigat remarci homofobe unui reporter, el i-a numit ‘inamic’ pe cei de origine hispanică. ‘Inamicul acum – majoritatea covîrşitoare a oamenilor care vin sunt persoane de culoare sau persoane de origine hispanică’, a afirmat el.

Legislativul din Maine urmează să ia în discuţie o propunere privind alegerea Preşedinţilor Statelor Unite prin vot popular, nu prin procesul Colegiului Electoral. LePage a descris acest proiect ca ‘nebunesc’ şi s-a arătat îngrijorat că albii, care formează peste 61% din populaţia ţării şi au dat toţi Preşedinţii – cu o excepţie -, ‘vor fi oameni uitaţi’.

Iniţiativa intitulată Votul Popular Naţional a fost aprobată pînă acum de 12 state, care sunt reprezentate de 172 de voturi electorale, dar nu poate intra în vigoare decît dacă state cu un total de 270 de voturi electorale sunt de acord ca fiecare vot exprimat de un alegător să conteze în mod egal.

În istoria SUA au existat patru cazuri în care alegătorii au votat pentru un candidat, iar Colegiul Electoral a ales un altul, de fiecare dată în beneficiul republicanilor. Doar unul din ultimii trei preşedinţi americani – Barack Obama – a ajuns la Casa Albă cîştigînd şi votul popular. În 2016, Donald Trump a pierdut votul popular în favoarea contracandidatei democrate Hillary Clinton, care a obţinut cu aproape 3 milioane de voturi mai mult, dar a primit doar 227 voturi electorale faţă de cele 3014 ale republicanului.