Declaratia Consiliului Republican al Partidului Socialistilor din RM

La 25 de ani de la proclamarea independenţei, Moldova a ajuns într-o stare critică. Ţara este capturată, fiind jefuită zilnic. În timpul manifestațiilor organizate cu prilejul celor 25 de ani de independenţă a Moldovei, regimul şi-a demonstrat o dată în plus esenţa antipopulară.
Gardul de fier instalat de-a lungul Pieţei Marii Adunări Naţionale, cordoanele poliţiei în trei rînduri prin tot centrul oraşului, gazele lacrimogene stropite în faţa protestatarilor paşnici – toate acestea ne vor aminti de jubileul a 25 de ani de independență a Republicii Moldova. Sărbătoarea care era menită să devină o sărbătoare a coeziunii, unității naţionale, a devenit o zi de divizare, de ură şi ostilitate. Această zi a demonstrat că guvernarea şi poporul Moldovei se află pe diferite părţi ale gardului de fier.

Circa 90 la sută din cetăţenii Moldovei consideră că ţara urmează o direcţie greşită. Aproximativ 80 la sută din cetăţenii determinaţi ai ţării sînt dispuşi să voteze, în cadrul viitoarelor alegeri prezidenţiale, candidaţii de opoziţie. Circa un milion din cetăţenii de-ai noştri trăiesc sub  pragul sărăciei, în special pensionarii. Sute de mii de cetățeni sînt nevoiţi să plece din ţară, mai ales cei tineri.

Pe fundalul neîncrederii pe care o manifestă cetăţenii faţă de guvernare şi a fragilităţii statului, din nou şi-a ridicat capul unionismul. Declaraţiile precum că Moldova trebuie să rămînă un stat independent provoacă reacţii isterice, inclusiv din partea liderilor şi reprezentanţilor partidelor ce fac parte din coaliţia de la guvernare. Astfel, unionismul nu este un pericol lipsit de fundament, ci un pericol real pentru statalitatea Moldovei.

În această situaţie, Partidul Socialiştilor din Republica Moldova vine cu următoarea declaraţie: există doar o singură modalitate de a elibera ţara de regimul oligarhic euro-unionist – victoria în alegerile prezidenţiale directe! Preşedintele Republicii Moldova dispune de un spectru vast de împuterniciri în domeniul securităţii naţionale, de iniţiativă legislativă, în domeniul politicii externe. El propune și aprobă componența Consiliului Suprem de Securitate, numeşte procurorul general şi conducătorul SIS, încheie acorduri internaţionale din numele Moldovei.
Un Preşedinte al Moldovei puternic este capabil să edifice un sistem de control pentru a asigura supremaţia legii, să obţină pedepse cu închisoarea pentru funcţionarii corupți şi confiscarea averilor acestora, interzicerea ideologiei unioniste, să restabilească relaţiile strînse cu partenerii externi ai Moldovei, în primul rînd cu Federaţia Rusă, să  restabilească încrederea țării pe arena mondială, să obţină investiţii în economia moldovenească. Una din principalele sarcini care trebuie întreprinse în vederea realizării cît mai urgente a acestor obiective – obţinerea dizolvării Parlamentului, stabilirea şi desfăşurarea într-un mod democratic şi transparent a alegerilor parlamentare anticipate.

Partidul Socialiştilor din Republica Moldova înaintează pentru funcția de Preşedinte al ţării candidatura preşedintelui partidului, Igor Dodon. El este liderul cu cel mai înalt rating de încredere dintre toţi politicienii moldoveni. Este un profesionist experimentat care a fost cel mai bun ministru al Economiei în toţi cei 25 de ani de independenţă. Este o persoană care se bucură de încredere în toate colţurile Moldovei – la Chişinău, Bălţi şi în Autonomia Găgăuză, precum și la nordul şi sudul ţării. Este o persoană cu autoritate atît în Federaţia Rusă, cît şi în ţările Uniunii Europene.

Este tată a trei copii, devotat valorilor tradiţionale ortodoxe şi familiale ale poporului moldovenesc. Este un om din popor, care va acţiona în interesele poporului.

Tezele politice de bază ale lui Igor Dodon mereu au fost clare şi apropiate poporului moldovenesc. Printre acestea – păstrarea statalităţii, neutralităţii şi identităţii moldoveneşti. Asigurarea unei economii puternice şi a dreptății sociale. Apărarea valorilor ortodoxe şi restabilirea relaţiilor de prietenie cu Rusia.

Îi îndemnăm pe toţi cetăţenii Republicii Moldova să semneze pentru înaintarea candidaturii lui Igor Dodon la funcția de Preşedinte al Republicii Moldova. Astăzi, de fiecare dintre noi depinde dacă va fi sau nu numele lui Igor Dodon în buletinele de vot pentru funcția de Președinte al ţării.
Partidul Socialiştilor din Republica Moldova face apel către toate forţele de opoziție parlamentare şi extraparlamentare de stînga să se consolideze pentru a riposta regimului oligarhic şi a consolida eforturile, a forma o coaliţie unică pentru schimbarea puterii în Moldova.

Noul Preşedinte al ţării trebuie să fie ales din partea opoziţiei de stînga, stataliste și antiunioniste. Orice altă variantă va fi nimicitoare pentru Republica Moldova şi poporul său.

Vom avea diferiţi candidaţi pentru Preşedinţie. Noi însă, îi îndemnăm pe toţi să se abţină de la atacuri reciproce în timpul campaniei pentru alegerile prezidenţiale. Să-i lăsăm pe cetăţenii Moldovei să-l aleagă pe cel mai demn! Noi, socialiştii, sîntem convinşi că Victoria va fi a noastră!

Moldova are viitor!