DECIZIA CC RIDICĂ SEMNE DE ÎNTREBARE SUA

William H. Moser: Nici un funcționar public nu trebuie să aibă imunitate personală nelimitată”

Într-un interviu acordat portalului informaţional Moldova Curată, William H. Moser, ambasadorul SUA în Republica Moldova, vorbeşte despre corupţie, justiţie, imunităţile personale ale unor funcţionari de rang înalt şi despre decizia Curţii Constituţionale prin care a fost declarat neconstituțional decretul preşedintelui Nicolae Timofti de desemnare a lui Vlad Filat în calitate de candidat la funcția de premier.

„Aprobarea, anul trecut, a Planului de acţiuni pentru reforma sectorului justiţiei este o realizare semnificativă şi este o foaie de parcurs pentru reformarea tuturor instituţiilor de drept şi justiţie. Sunt semne pozitive în reorganizarea Ministerului Afacerilor Interne”, a spus William H. Moser.  

Despre corupţie

„R. Moldova trebuie să abordeze direct problema corupţiei funcţionarilor publici şi să-i tragă la răspundere pentru acte de corupţie. Guvernul R. Moldova trebuie să aplice politica toleranţei zero faţă de corupţie. Organele de drept trebuie să dispună de instrumentele necesare pentru tragerea la răspundere a funcţionarilor publici corupți, inclusiv a judecătorilor, a membrilor Parlamentului şi celorlalți oficiali care acum, pe moment, se bucură de imunitate mai mare decît cea funcţională. Tragerea la răspundere nu trebuie să fie selectivă, dar să fie aplicată în mod egal pentru toţi.”

„În acelaşi timp, am văzut că aceste reforme întîmpină rezistență din alte părţi.”

Procuratura şi justiţia

„Suntem deosebit de preocupaţi de necesitatea reformelor în funcţionarea Procuraturii şi a sistemului judiciar care, după cum ştiţi, servesc drept bază pentru supremaţia legii în R. Moldova. Fără o Procuratură şi o justiţie curate, investițiile străine directe şi dezvoltarea economică a Republicii Moldova suferă.

Reformele întîmpină rezistenţă de la unele părţi interesate în sectorul justiţiei şi această rezistență necesită voinţă politică unificată pentru a fi depăşită. Dar acest lucru este tot mai dificil de realizat într-un mediu de incertitudine politică.”

„Reformele eficiente şi durabile nu se realizează peste noapte şi Guvernului trebuie să i se acorde timp suficient pentru a-şi efectua activitatea.

Nici un funcționar public nu trebuie să fie mai presus de lege. R. Moldova a făcut un pas pozitiv vara trecută prin eliminarea imunității personale a judecătorilor în cazurile de corupție. Dar acest lucru nu merge suficient de departe. Nici un funcționar public nu trebuie să aibă imunitate personală nelimitată, ci mai degrabă ar trebui să aibă imunitate funcțională pentru activitate legală în cadrul serviciului.” 

Justiţie selectivă

„Urmăririle penale pentru corupție trebuie să se bazeze pe probe și nu pe favoruri politice sau alte beneficii. Acestea sunt principiile de bază ale unei societăți democratice.”

„Justiția selectivă este în detrimentul unui sistem de justiţie echitabil și transparent.  Chiar și percepția faptului că urmăririle penale sunt neconsecvente sau motivate politic, subminează încrederea oamenilor.”

Rezistenţa politică faţă de lupta anticorupţie

„Mai multe instituții încearcă să instituie sisteme de combatere a corupției. Ceea ce ne deranjează este faptul că eforturile de bună-credință deseori întîmpină rezistenţă politică și critică fără alternative viabile. Un exemplu care-mi vine în minte acum este critica recentă adusă eforturilor Ministerului Educației de a asigura integritatea testării elevilor, prin instalarea camerelor video în centrele de bacalaureat. Acesta este un domeniu cunoscut pentru frecvența ridicată a fraudei și copierii. Aceste măsuri contribuie la garantarea unei evaluări bazate pe reuşita elevilor, printr-un mediu de examinare corect și curat.”

Despre sistemul oligarhic

„Puterea concentrată în mîinile unui singur sau ale cîtorva persoane, în special atunci cînd interesele de afaceri și cele politice se întrepătrund, poate crea un mediu propice pentru abuz. Din acest motiv, interesele de afaceri și cele financiare, în special ale funcționarilor publici, trebuie să fie dezvăluite, să fie public accesibile și în conformitate cu legea.

Trebuie să existe transparența proprietății și a interesului financiar în toate sectoarele – bancar, mass-media și sectorul privat, pentru asigurarea integrităţii tuturor oficialilor și prevenirea abuzurilor. În Statele Unite avem legi și reglementări similare de protejare împotriva conflictelor de interese în serviciul public.

Poziţia Ambasadei SUA faţă de decizia Curţii Constituționale din 22 Aprilie 

„Într-o societate democratică se presupune ca instituţiile publice să acţioneze într-un mod transparent şi în interes public. Decizia în felul în care a fost emisă ridică semne de întrebare privitor la integritatea şi independenţa sistemului judiciar din Moldova şi puterea acelei instituţii democratice

Statele Unite sunt îngrijorate de orice decizie judecătorească care pare să se bazeze pe afirmaţii nefondate şi zvonuri în examinarea sesizărilor prezentate în faţa acesteia.  Plus la aceasta, decizia Curţii Constituţionale lasă deschisă posibilitatea ca Curtea să judece integritatea altor nominalizări şi altor funcţionari bazîndu-se pe informație nefondată.  Acest fapt nu este compatibil cu principiile unui stat de drept în societăţile democratice, care se bazează pe un proces echitabil.”