DEBANDADA DIN UE II OBLIGA PE INVESTITORI SA REVINA IN RUSIA

Pentru administratorii fondurilor de investiţii, îngrijoraţi de perspectivele electorale din Europa, nici relaţiile proaste ale Occidentului cu Rusia, nici sancţiunile economice aplicate companiilor ruseşti nu sînt piedici.

Obligaţiunile ruseşti au început să fie percepute ca o zonă sigură, după ce s-au restabilit preţurile la petrol, iar economia rusă a ieşit din cea mai mare recesiune din ultimii 20 de ani. În plus, rubla rusească şi-a consolidat poziţiile într-un timp record de scurt. Veniturile pe cap de locuitor în Rusia depăşesc indicii medii din zona euro de nouă ori. Din acest motiv, investitorii primesc recompense mai mari pentru riscuri în Rusia, decît în Franţa, unde, potrivit sondajelor, în primul tur al scrutinului prezidenţial va învinge Marine Le Pen.

„Eternul paradox constă în faptul că o ţară, aflată sub presiunea sancţiunilor, este atractivă pentru investitori. Trebuie să ne scoatem pălăria faţă de modul în care ruşii au depăşit recesiunea”, afirmă Greg Saichin, principalul investitor al pieţei hîrtiilor de valoare din Londra.

„Dacă vă îngrijorează situaţia din Europa, atrageţi atenţie la ţările cu economia în stare de dezvoltare”, spune John Roe, şeful Fondurilor de investiţii Legal & General Group Plc.

Stabilitatea relativă de pe pieţele ruseşti va ajuta Guvernul rus să emită propriile obligaţiuni, care, potrivit ministrului economiei Anton Siluanov, pot apărea pe piaţă deja în primăvara asta. Companiile ruseşti deja au profitat de îmbunătăţirea climatului de pe piaţa financiară şi au mărit vînzările obligaţiunilor cu 3,4 miliarde de dolari.

Richard Segal, administrator al companiei engleze Manulife Asset Management, recomandă procurarea a orice obligaţiuni de stat din Rusia, mai ales a companiilor care se ocupă de extragerea şi prelucrarea metalelor. „Obligaţiunile ruseşti reprezintă acea zonă, în care investitorii se vor simţi în siguranţă”, a spus Segal.

După Bloomberg, SUA