DE ZIUA TRICOLORULUI

Drapelul de Stat de la Lărguţa se vede din Europa

Prim-ministrul interimar Iurie Leancă a participat, pe 27 aprilie, la ceremonia de arborare a Drapelului de Stat în satul Lărguţa, raionul Cantemir, a relatat Biroul comunicare şi relaţii cu presa de la Guvern.

1leanca drapelul la larga pag 1 copy.jpg

Evenimentul a avut loc cu prilejul marcării Zilei Drapelului de Stat, sărbătoare instituită acum 3 ani, cînd a fost sărbătorită cea de-a 20-a aniversare a adoptării Tricolorului drept Drapel de Stat al Republicii Moldova. La evenimentul de sîmbătă au mai participat ex-Premierul Vlad Filat, deputaţi, reprezentanţi ai administraţiei publice locale şi numeroşi oaspeţi.

Primarul satului Larguţa, Valeriu Zaharia, a spus că sărbătoarea este una importantă pentru localitate, precizînd că arborarea Drapelului de Stat îi face să se simtă mai deosebiţi. „Sîntem mîndri că Drapelul de Stat este arborat astăzi în satul nostru natal. Tricolorul va fi văzut şi în localităţile învecinate, dar şi în România”, a spus Primarul.

Prim-ministrul interimar a subliniat semnificaţia acestei sărbători pentru cetăţenii Republicii Moldova, menţionînd că Drapelul de Stat reprezintă trecutul, prezentul şi viitorul statului nostru, reflectă principiile lui democratice, tradiţia istorică şi se identifică cu suveranitatea şi independenţa Republicii Moldova. Premierul interimar a mai menţionat că lipsa unei Zile Naţionale a Drapelului de Stat pînă în anul 2010 a fost o mare scăpare în cea mai mare parte a anilor de independenţă, dar guvernarea democratică a Republicii Moldova a ştiut să repare această gravă eroare acum trei ani şi astăzi cetăţenii se bucură din plin în această zi, arătîndu-şi o dată în plus respectul faţă de Tricolor.

2leanca drapelul la larga2 copy.jpg

„Anul trecut, în această zi, în Piaţa Marii Adunări Naţionale din Chişinău, pe un catarg de 30 de metri înălţime, a fost arborat un drapel imens - cel mai mare Tricolor din istoria ţării. În acest an, continuăm tradiţia începută şi sper că în viitorul apropiat Drapelul de Stat va fi în toată ţara, nu doar pe edificiile care sînt obligate să-l arboreze prin lege”, a precizat Iurie Leancă. Prim-ministrul interimar şi-a exprimat convingerea că, apelînd la simbolurile naţionale, inclusiv la Drapelul de Stat, poporul nostru va găsi energia şi motivaţia necesară pentru a merge înainte. „Drapelul simbolizează unitatea noastră, ne arată că sîntem aceeaşi ţară, acelaşi popor şi că avem aceleaşi scopuri, pe care urmează să le realizăm împreună. Pornind inclusiv de la acest considerent, Guvernul Republicii Moldova a susţinut instalarea catargelor pentru arborarea Drapelului de Stat în trei cele mai înalte locuri din Moldova. În special a fost adoptată o dispoziţie pentru astfel de lucrări în satul Lărguţa, unde ne aflăm astăzi împreună şi care este unul din cele mai înalte locuri din sudul ţării”, a spus Premierul interimar. Prim-ministrul interimar a îndemnat cetăţenii să-şi iubească Ţara, să creadă în viitorul ei european şi zi de zi să muncească pentru viitorul Republicii Moldova. „Acest Drapel de Stat, arborat pe acest catarg înalt, cu siguranţă se vede din Europa, căci graniţa europeană e lîngă noi. Cred cu tărie că într-un viitor nu chiar atît de îndepărtat, această frontieră ce ne separă încă de UE va dispărea şi atunci vom putea spune cu mîndrie că am devenit un tot unic cu marea familie europeană. Dumnezeu să ocrotească Republica Moldova şi Tricolorul!”, a conchis Iurie Leancă.

Ex-Premierul Vlad Filat a spus că este mîndru de acest eveniment. „Astăzi sărbătorim Drapelul de Stat, care ne defineşte ca şi naţiune. Această frumoasă sărbătoare, pe care o marcăm, vine să accentueze încă o dată respectul nostru faţă de valorile naţionale. Am crezut şi cred în viitorul Republicii Moldova, care este unul frumos datorita copiilor noştri, cei mai frumoşi şi deştepţi copii din lume”, a declarat Vlad Filat. Vlad Filat a adresat o rugăminte Premierului interimar ca să semneze o dispoziţie privind instalarea în anul viitor a noi Drapele de Stat.

În cadrul evenimentului, un sobor de preoţi a sfinţit Drapelul de Stat, arborat în satul Lărguţa, Cantemir, iar copii de la gimnaziul din localitate au susţinut un recital de poezie şi cîntece patriotice.