DE ZIUA SUVERANITĂŢII REPUBLICII MOLDOVA

Noi trebuie să aducem omagiu celor care au făcut ca statul nostru să fie suveran şi independent

Republica Moldova a marcat, pe 23 iunie, aniversarea a 23-a a adoptării Declaraţiei de Suveranitate. Cu această ocazie, în dimineaţa zilei Prim-ministrul Iurie Leancă, deputaţi, miniştri, liderul liberal-democraţilor Vlad Filat şi membri ai formaţiunii au depus flori la monumentul domnitorului Ştefan cel Mare şi Sfînt din centrul capitalei.

Premierul Iurie Leancă a declarat că adoptarea Declaraţiei de Suveranitate a prefaţat Ziua Independenţei de la 27 august 1991. „Procesul de obţinere a independenţei Republicii Moldova a fost unul complicat, anevoios, dar Ziua Independenţei nu ar fi existat fără declararea în anul 1990 a Zilei Suveranităţii. Este important să cunoaştem toate etapele care ne-au permis să ajungem în anul 1991 la Ziua Independenţei”, a spus Leancă.

Liderul PLDM, Vlad Filat, a afirmat că este foarte important ca cetăţenii Republicii Moldova să cunoască semnificaţia acestei zile. „Exact acum 23 de ani Parlamentul Republicii Moldova, care avea altă denumire, a adoptat hotărîrea prin care s-a declarat suveranitatea – care presupunea drepturi pentru cetăţeni şi separarea în anumite domenii de Uniunea Sovietică. Noi foarte des vorbim despre faptul că R. Moldova este un stat suveran şi trebuie să ştim ce înseamnă acest lucru, trebuie să aducem omagiu celor care au făcut ca statul nostru să fie suveran şi independent”, a specificat Filat.

Declaraţia de Suveranitate a fost adoptată la 23 iunie 1990 de deputaţii Sovietului Suprem al Republicii Sovietice Socialiste Moldoveneşti.

Moldpres